ipados15wwdc2021
iPadOS 15 har en mye bedre nettleser, som iOS 15, men multitaskingen er så og si lik. Hvor mye mer nyttig de nye funksjonene er, er for tidlig å si.

Annonse


SNIKTITT: iPadOS 15 multitaskingen er nesten den samme – iOS 15 Safari er mye bedre

Det var ikke den helt store WWDC-pressekonferansen i år, men er det en ting Apple gjør mer og mer er å koble maskin- og programvare enda tettere sammen..

Introduksjon og iOS 15

Ingen ny MacBook kom, ingen ny maskinvare i det hele tatt faktisk og ei heller noen store AR-avsløringer. Bloombergs Mark Gurman sa at maskinene skal lanseres i løpet av sommeren, noe som aldri nødvendigvis betydde 7. juni, men likevel: det er lov å håpe.

Disse kan installere iOS 15:

Disse kan installere iPadOS 15:

Merk: iPadOS 15 sin Shelf-funksjon organiserer app-grupper, men er ikke aktivert i beta 1

Det er for øvrig ikke Universal Control heller, som lar deg bruke alle M1-produktene med samme mus, bruke MacBook-berøringsflaten med en iMac og man kan dra bilder fra en iPad og rett over til iMac-skjermen.

Men vi er her for å ta en titt på iOS 15 og iPadOS 15, begge beta 1 utviklerversjoner av de to OS-ene der førstnevnte sitt fokus er et bedre varselsystem med korrekte varsler i forhold til hva man driver med (Focus), og en oppdatert visuell representasjon av dem som tar mindre plass og der fokus er på hurtig-svar og en kraftige oppgradert nettleser-opplevelse.

Annonse


Safari er mye bedre nå:

Safari er mye bedre, spesielt på iPhone der adressefeltet og nettside-fanene nås fra bunnen av skjermen. Det er mye mer plass til innholdet nå, og man kan trekke ned for å oppdatere siden samt sveipe mellom åpne faner. Adresselinjen henger dessuten på den enkelte aktive fane.
Det er ganske kult at Apple har bygget inn en VPN-tjeneste i iCloud+. Enda bedre er det at iCloud+ er “gratis”, altså enn så lenge man er iCloud-kunde. Tjenesten sørger for å skjule IP-adressen din, beskytte mot sporing med mer.
Varslene tar mindre plass og grupperes etter viktighet og tid på døgnet.
Apple gjør det mulig å se film sammen, også på Apple TV. FaceTime har fått Spatial Audio og andre lydforbedringer:
Shelf er heller ikke å finne, dog det er mulig vi har oversett noe.
Universal Control kobler macOS og iPadOS sammen på en måte som ikke har vært mulig før nå.

Messages-appen er oppdatert til iOS med flere sosiale funksjoner, men som ikke gjør appen til et sosialt nettverk heller. De holder det også innenfor familien hva angår Photos-appen som nå automatisk inkluderer bilder fra samme tur vennene dine var med på, automatisk fra samme sted.

Bilde-samlinger i meldings-appen.
Tekst oppdaget i bilder kan gjøre som til tekst du kan redigere, og oversette, og det fungerer utmerket allerede i beta 1.
Focus kan være nyttig for noen, men selv har vi ikke satt det opp enda.
Maps er stor-oppdatert og ser flott ut.

Dette er også en hyggelig forbedring – bedre sent enn aldri, som de sier:

iPadOS 15

At man kan plassere widgets der man ønsker er noe som burde vært med på lasset forrige gang, så dette er nærmest ikke verdt og nevne.

Den nye app-oversikten gir mer mening på iPad da man alltid har kjapp tilgang nede til høyre i app-verktøylinjen.

Vi endte opp med å ikke bruke widgets så mye, selv ikke på iPhone, så dette bryr vi oss ikke mye om – enn med deg?

En forbedring som burde ha vært i iPadOS 14 var en av de store nyhetene.
Samme multitaskingen som alltid, altså, men nå kan du blåse opp e-post meldinger om du brukes Apples app.

iPadOS 15 multitasking

Så var det dette med multitasking da. Det Apple har gjort er å gjøre det enklere å multitaske med to apper, men ikke å øke antallet apper man kan ha oppe samtidig (tre med en “slide-over” app), ved å kun be brukeren sveipe appen ned fra topp og deretter velge ønsket partner-app fra hjemskjermen. Dette er en langt bedre løsning, men som ikke har noe med hvor avansert man kan multitaske.

Dette er nyttig.
Det er også Quick Note for de av dere som sverger til Apple Pencil.

Stabilitet og batterilevetid og foreløpig konklusjon

Vi har ikke opplevd krasj eller kraftig forringet batterilevetid på iPad Pro, iPhone eller MacBook M1 i løpet av den korte tiden vi har hatt med de to nye OS-ene. Dog har Apples beta-OS vært stabile til å være testversjoner de par siste generasjonene.

Merk: vi opplevde skurring med AirPods koblet til iPad Pro M1-en og YouTube.

Det er opp til deg selvsagt, og jeg anbefaler ikke å teste om du bruker en eller flere spesial-apper, men for alle dere andre som ikke har et problem med at batteriet kanskje er litt svakere og at hjemskjermen tar omstart et par ganger i uka (ikke at vi har opplevd det enda, men det er en greie med iOS-beta-er), så er det bare å prøve.

Vi føler dette var en ganske slapp oppdatering av OS-ene. Selv om Apples egne apper også er oppdatert i tillegg til en rekke nye funksjoner, var det på langt nær like mange forbedringer her som vi er vant til. Når det er sagt er det gjort ganske mange forbedringer i .x-oppdateringene av de nåværende stabile OS-ene til iPhone og iPad, så vi sier ikke at iOS er en katastrofe eller at iPadOS er – til det er det for mange funksjoner som gavner økosystemet som helhet, kanskje mer enn en hver enkelt nye OS. Vi kan ikke vente med å prøve Universal Control.

Annonse