Telenor 5G Ericsson
Ericsson skal bygge Telenors 5G-nett.

Annonse


Telenor vraker Huawei

Tidligere i høst ble det kjent at Telia dropper Huawei til fordel for svenske Ericsson i arbeidet med å bygge ut landets 5G-nett.

Nå følger Telenor i Telias fotspor og velger Ericsson for utbyggingen av neste generasjons mobilnett. Prosessen er ventet å ta 4-5 år.

Rulles ut i 2020

– Vi er glade for å kunne fortelle at vi har valgt Ericsson til å starte byggingen av fremtidens 5G-radionett i Norge, og jeg er sikker på at vi nå er perfekt posisjonert for å være ledende på nettverks-moderniseringen. Som første mobiloperatør på 5G i Skandinavia, vil Telenor i 2020 for alvor begynne å rulle ut 5G i Norge. Den totale moderniseringen av mobilnettet vårt er et ambisiøst prosjekt, og noe vi gleder oss til å igangsette, sier Petter-Børre Furberg, administrerende direktør i Telenor Norge.

Kampen om å levere 5G-nettet har stått mellom finske Nokia, svenske Ericsson og kinesiske Huawei.

Annonse


– Vi har stilt et krav om at hvis selskapene velger leverandører fra land vi ikke har sikkerhetsavtaler med, så må de velge mer enn én leverandør. Helt konkret innebærer det at 50 prosent av basestajonene må komme fra et land som Norge har sikkerhetsavtale med, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup til NRK.

Telenor kunne ha gått for Huawei, men da hadde de også måttet bruke en annen leverandør i tillegg, forklarer Astrup.

Huawei vil fortsatt spille en rolle

Telenor har valgt Ericsson på bakgrunn av kommersielle vilkår og teknisk kvalitet, opplyser Telenors Sigve Brekke.

Han legger til at det også er tatt sikkerhetsmessige hensyn i prosessen. Selv om Huawei vrakes fra 5G-utbyggingen, vil Telenor benytte utstyr Huawei for å vedlikeholde 4G-nettet samt oppgradere 5G-dekningen enkelte steder i Norge.

Dette for å sikre at Telenors kunder har de beste mobilopplevelsene og fortsatt kan nyte godt av å være på et raskt og pålitelig mobilnett mens moderniseringen pågår, forklarer selskapet.

Testes i flere land

Telenor er allerede i gang med å bygge 5G i Trondheim. For øyeblikket testes Telenor 5G på ti steder i Norge. Selskapet har samtidig flere 5G-piloter gående i Danmark, Sverige Finland, Thailand og Malaysia.

Kilde:
Telenor

Annonse


Annonse


Annonse