telia5gitavisen
Digitaliseringsminister Nikolai Astrup, adm. dir. i Telia Norge Abraham Foss og Ericssons Jenny Lindqvist, Head of Northern & Central Europe.

Annonse


Dette forklarte Telia-sjefen til oss om 5G-satsingen

Telia melder at deres 5G-nett vil være på lufta i løpet av 2023.

Se intervju med digitaliseringsminister Nikolai Astrup og Abraham Foss, administrerende direktør Telia Norge:

En stor dag for Telia

– Dette er en stor dag for alle våre kunder, Norge og for oss i Telia. Nå er vi i gang, og som den utfordreren vi er, har vi satt oss et ambisiøst mål om å bygge ut et nasjonalt 5G-nett i løpet av 2023. Planen er å gjennomføre en siste stor 5G-test på Lillestrøm rundt årsskiftet, for deretter å starte den nasjonale utbyggingen april neste år, forteller Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge.

Videre heter det i pressemeldingen at “Telia har valgt Ericsson som sin samarbeidspartner og vil modernisere hele mobilnettet i Norge samtidig som man bygger ut 5G. Ved å modernisere hele nettet vil Telia gjøre ett av verdens beste 4G-nett enda bedre. Det vil bety mye for de mange som fortsatt vil ha en telefon som støtter 4G i årene fremover.”

Annonse


– Etter en totalvurdering har vi valgt Ericsson til å modernisere hele vårt mobilnett. Ericsson og Telia har en lang historie sammen, og vi har hatt et strategisk samarbeid i veldig mange år i Sverige. Dette samarbeidet utvides nå til Norge, og vi gleder oss til å utvikle ny teknologi sammen i mange år fremover, sier Foss.

Fakta om 5G fra Telias pressemelding

  • 5G er en teknologi for femte generasjons mobiltjenester, og en etterfølger til 4G, 3G og 2G.
  • Mens 4G kan ses som en utvikling av 3G, representerer 5G et helt nytt paradigme i tilkobling og en grunnleggende endring i teknologi som vil ha stor innvirkning på hvordan operatørene tilbyr mobiltjenester og hvordan brukeropplevelsen er.
  • Et nett basert på 5G-teknologi innebærer superrask oppkobling, god dekning, lav forsinkelse, svært høye hastigheter og kapasitet, korte svartider og tilgang til nettet, overalt og hele tiden. Den korte responstiden åpner opp en helt ny verden av muligheter når det gjelder ting som VR (virtuell virkelighet), AR (utvidet virkelighet) og andre sanntidstjenester.
  • 5G-nettverket er komplett redesign av telecoms infrastruktur, og gir tilkobling på en mye mer skreddersydd og individualisert måte, basert på behovene til hver enhet og tjeneste som er koblet til nettverket.
  • 5G er et svært fleksibelt og sikkert nettverk. Det åpner for såkalt skivedeling, som gjør det mulig å skreddersy funksjonalitet for ulike tjenester og samfunnssektorer. Det gjør 5G godt egnet for tjenester som er avhengig av realtidsoppkobling, eksempelvis innen e-helse eller tingenes internett.
  • 5G vil gi oss muligheter og tjenester som aldri før har vært tilgjengelig og som vi ennå ikke har kunnet realisere, og vil bli en helt essensiell del av digitaliseringen av samfunnet.

Kilde:
Telia pressemelding

Annonse