Fra venstre: Digitaliseringsminister Nikolai Astrup, Administrerende direktør i Telia Abraham Foss og Jenny i Ericsson.

Annonse


Telia fjerner Huawei-leverte basestasjoner i Norge

I en pressekonferanse på Nydalen kan Telia fortelle at de har gått for svenske Ericsson som samarbeidspartner når 5G-nettet skal bygges ut her til lands. Nyheten var ikke kjent på forhånd, men på forhånd ble det varslet at de skulle legge frem en nyhet med “store samfunnsmessige konsekvenser.”

Fjerner basestasjoner

Administrerende direktør i Telia Norge, Abraham Foss, forteller under pressekonferansen at de skal bygge et nasjonal 5G-nett innen 2023. Det er ikke en visjon, understreker Foss – men den endelige planen.

Planen inkluderer også skrittet som innebærer å fjerne eksisterende basestasjoner som er levert av kinesiske Huawei. Foss forteller også videre at det ikke lenger er prat om piloter: nå er det prat om full utrulling som vil forandre spillereglene i årene som kommer.

Til ITavisen forteller Telia at de over en fireårsperiode skal bytte ut utstyr fra Huawei med Ericsson-utstyr.

Annonse


– Griper ikke inn mot enkeltselskaper

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) var til stede under konferansen, der han var klar på at norske myndigheter ikke vil gripe inn mot enkeltselskaper i markedet. Til NTB forteller Astrup myndighetene stiller krav til teleselskapene som i tur foretar sine sikkerhetsvurderinger.

– Det er en stor dag for Telia, Ericsson og Norge. Vi skal dere som best vi kan for å nå målene om et nasjonelt 5G-nett innen 2023, avsluttet Astrup.

Kilde:
NRK

Annonse