Lee Sedol Go
Lee Sedol tapte fire av fem kamper mot Googles AI «AlphaGo».

Annonse


Verdensmester legger opp: – Jeg har ingen sjanse mot AI-en

En av verdens beste Go-spillere, sør-koreanske Lee Sedol, har bestemt seg for å legge opp som profesjonell spiller. Årsaken? AI.

Sedol føler at han ikke har noen reell sjanse til å slå kunstig intelligens-baserte spillere. Og da ser ikke Sedol poenget med å fortsette lenger.

Beklaget overfor fansen

Og spilleren vet hva han snakker om. I 2016 takket han ja til å bli utfordret til duell mot Googles AI-spiller, AlphaGo. AI-en vant hele fire av fem kamper.

Det er ekstra imponerende når man tar i betraktning at «Go» er et av de mest avanserte strategispillene som finnes. Det er funnet indikasjoner på at spillet har vært spilt i mer enn 2 500 år i Kina.

Annonse


Les også: Nå kan du møte DeepMinds AI når du spiller Starcraft II

Kampen har av mange blitt sammenlignet med den historiske sjakk-kampen mellom Deep Blue og Garry Kasparov i 1997. Det ble første gang en regjerende verdensmester ble slått av en superdatamaskin.

Saken fortsetter under bildet.

Garry Kasparov måtte se seg slått av IBMs Deep Blue i 1997.

Sedol var svært skuffet etter nederlaget i 2016.

– Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne eller hva jeg skal si i dag. Men jeg tror jeg må starte med å si unnskyld først. Jeg beklager at jeg ikke klarte å tilfredsstille folks forventninger. Jeg følte meg maktesløs, sa Sedol etter at tapene var et faktum i 2016.

Ifølge det koreanske nettstedet Yonhap News Agency leverte nylig 36-åringen sin «oppsigelse» til Korea Baduk Association (KBA), organsiasjonen som regulerer profesjonelle Go-konkurranser i Sør-Korea.

– Blir aldri nummer én

Den kjente Go-spillerens karriere er dermed over, 24 år etter at den startet. Ifølge hovedpersonen selv legger han opp fordi han innser at han aldri vil kunne slå AI.

– Med AI-debuten i Go-spill har jeg innsett at jeg ikke er den beste selv om jeg blir nummer én gjennom panisk innsats. Selv da vil det være en enhet som ikke kan bli nedkjempet, sier Sedol.

Les også: Frykter at Facebooks AI skal ta knekken på poker-industrien

Det har heller ikke blitt enklere å slå Googles AI etter den mye omtalte duellen i 2016. Googles AlphaGo har nemlig blitt lansert i en ny versjon kalt AlphaGo Zero. Denne versjonen har klart å slå den originale AlphaGo-AI-en i 100 kamper på rad.

DeepMinds AI blir stadig bedre fordi den analyserer tusenvis av profesonelle Go-kamper. Den lærer seg å utføre trekk basert på motstanderes trekk, og kontre med de mest effektive strategiene.

Saken fortsetter under bildet.

Google Deepmind
DeepMind-toppsjef Demis Hassabis og Lee Sedol i 2016.

En siste kamp

Men før pensjonisttilværelsen sparkes i gang, skal Sedol prøve seg på én siste kamp mot en AI-basert Go-spiller.

AI-spilleren er utviklet av det sør-koreanske teknologiselskapet NHN Entertainment og kalles HanDol». AI-en har allerede slått Sør-Koreas fem beste spillere.

– Jeg vil gjøre mitt beste, sier Sedol.

Kilde:
Gizmodo


Annonse