Header
Nintendo har endelig utgitt sin rimeligere utgave av Nintendo Switch.

Annonse


TEST: Nintendo Switch Lite

Nintendo har for vane å komme med reviderte utgaver av sine konsoller, og nå har de endelig kommet med en ny og lettere utgave – Nintendo Switch Lite.

Historien gjentar seg

Ser man tilbake på konsollhistorien til Nintendo, er det ikke overraskende at det nå foreligger en ny Switch-konsoll. Nintendo DS ble for eksempel lansert i mars 2005, mens den oppdaterte konsollen, Nintendo DS Lite, ble lansert i juni 2006.

Game Boy Advance ble lansert i juni 2001. Oppdateringen, Game Boy Advance SP, kom i mars 2003. Både for Nintendo DS-en og GBA SP-en innebar oppdateringene faktiske forbedringer. Førstnevnte fikk et betydelig mer gjennomført design, og sistnevnte fikk innebygd batteri, belyst skjerm og en merkbar designoppdatering. Samtidig betød oppdateringene at originalene ble avløst.

Switch Lite erstatter ikke originalen

Det er spesielt når det kommer til sistnevnte at ting begynner å skille seg ut med tanke på Switch Lite. Den erstatter ikke originalen. Derimot er den ment som en billigere utgave av Nintendos kjære hybridkonsoll. Faktisk vil utsalgsprisen de fleste steder være rundt 900,- kroner rimeligere sammenliknet med originalen.

Annonse


Imidlertid er det slik at man får det man betaler for, så spørsmålet er derfor om prisforskjellen kommer til uttrykk som et mindre innholdsrikt produkt.

Switch Lite har samme ytelse som originalkonsollen. Du vil med andre ord ikke få en B-vare hva ytelse angår om du kjøper denne konsollen. Det må likevel nevnes at Nintendo heller ikke denne gangen vil gi mer intern lagringsplass enn 32 GB. Dette er noe jeg tenker at Nintendo kunne ha kostet på seg. Ja, man kan enkelt utvide med et SD-kort, men 32 GB oppleves som veldig snaut.

Mindre skjerm, mindre konsoll og lavere vekt.

Relativt subtile designendringer

Nintendo Switch har aldri fått noen nevneverdig kritikk for sitt design. Følgelig kan Switch Lite neppe være begrunnet i et ønske om en radikal designendring, men designendringen er likevel synbar. Konsollen har blitt fysisk mindre, og det samme er tilfellet med skjermen. Switch Lite-skjermen er 5,5 tommer – altså 0,7 tommer mindre enn originalen. Oppløsningen er imidlertid den samme som den alltid har vært – 720p. Derfor oppleves skjermen også som noe skarpere.

Konsollen er i utgangspunktet tilgjengelig i tre farger, men det kommer nok spesialversjoner og gjennomsiktige utgaver etter hvert. I det hele tatt fremstår konsollen som en mer kompakt Switch, om enn noe mer leken med tanke på fargevalg (bortsett fra den grå utgaven). Materialvalget er hardplast, og det gir ikke nevneverdig etter ved trykk. Switch Lite fremstår jevnt over som en solid konsoll og føles ikke billig i hånda.

I motsetning til originalen, har ikke Lite-utgaven noen kickstand på baksiden.

Ingen Joy-Cons

Det er kanskje også verdt å skyte inn at kontrollerne til Lite sitter fast i konsollen. Her finnes det nemlig ingen Joy-Cons. Jeg mistenker at det spesielt er dette punktet som har gjort at Nintendo har klart å kutte prisen såpass mye.

Prisreduksjon er i seg selv positivt, men fraværet av Joy-Cons kommer ikke uten ulemper. Flere Switch-spill forutsetter nemlig at du har Joy-Cons. Her kan særlig Nintendo Labo-spillene trekkes frem, men også Mario Party vil være utelukket. Man kan riktignok koble Joy-Con-kontrollere til Switch Lite, men med tanke på at det koster rundt 800,- kroner for et par, vil det være smartere å kjøpe seg originalkonsollen om slike er nødvendige.

Som følge av mangelen på Joy-Cons mangler det ellers også støtte for «HD Rumble» og bevegelseskontrollert styring.

Joy-Cons til Switch Lite kan nesten beskrives som smør på flesk.

Positivt i et foreldreperspektiv

At det ikke er noen avtagbare kontrollere kan imidlertid også ses på som en positiv ting – spesielt om brukeren er et barn. Færre løse deler innebærer at det er mindre å holde styr på. Positivt fra et foreldreperspektiv altså.

Switch Lite har styrekors!

En ting som vil glede mange, er at Lite er utstyrt med en D-pad – eller et styrekors på godt norsk. Dette i motsetning til originalen, der det i stedet er brukt retningsknapper. Styrkekorset er veldig greit i bruk, og er verken for myk eller for hard. Imidlertid er jeg fortsatt usikker på plasseringen av denne. Jeg synes det er mindre behagelig å holde konsollen når jeg bruker styrekorset, og jeg kan forestille meg at de med riktig store hender vil finne det mest problematisk.

Styrekorset er en av de mest åpenbare forbedringene sammenliknet med originalen.

Kontrollknappene, altså A, B, X og Y er også annerledes. De er ikke like harde å trykke på sammenliknet med originalen. Dette synes jeg er veldig positivt, og det har ført til at jeg kan spille Super Smash Bros: Ultimate lengre uten å måtte få en halvvond bulk i tommelen.

Skulder- og menyknappene er så å si identiske med originalen, og jeg ser det ikke som nødvendig å kommentere disse ytterligere her. Styrespakene oppleves også å være lik i bruk som styrespakene til Joy Con-kontrollerne. Her har jeg ingen innvendinger.

Også kontrollknappene har blitt mer behagelige i bruk.

Lik komfort som før

Når det kommer til komforten når man holder konsollen er det jevnt over ingen store endringer. Konsollen har blitt litt lettere, og siden den også er blitt mindre, ender du opp med litt mindre avstand mellom hendene når du spiller. For meg føles det ikke som at konsollen er for liten.

De som har store hender, vil kunne synes at det er litt ukomfortabelt å bruke høyre styrespak over tid da konsollen i praksis må hvile på øvre del av håndflata – i stedet for i selve håndflata, men dette er også tilfellet med originalen. Switch har i det store og det hele aldri vært et komfortvidunder.

Flere farger å velge mellom.

Switch Lite lar deg spille lengre

Hva batteritid angår, kan vi med glede melde at den er lengre enn hva tilfellet er for den originale Switchen – i hvert fall sammenliknet med den første versjonen av originalen.

Den originale Switchen har imidlertid tidligere i år, i det stille, blitt oppdatert med bedre batteri – og batteriet til denne er bedre enn hva tilfellet er for Switch Lite. Sistnevnte har en anslått batteritid på mellom tre og sju timer avhengig av skjermlysstyrke. Rundt fem timer med greie lysinnstillinger er mest realistisk.

Skulderknappene er tilnærmet identiske med originalen.

Kan ikke kobles til TV

Et mer overraskende punkt, når det kommer til Switch Lite, er at den ikke kan puttes i noen dock – og følgelig kan den heller ikke kobles til TV-en. Med tanke på at hele filosofien back Switch er at det er en hybridkonsoll – altså både stasjonær og bærbar – virker dette valget veldig rart. Dette er en ren håndholdt konsoll, og i mine øyne fungerer det da som en bekreftelse på at DS-serien er død.

Konklusjon

Så kort oppsummert – er Nintendo Switch Lite verdt å kjøpe? Jeg synes den fungerer veldig godt som en dedikert håndkonsoll. Den er mindre og lettere enn den originale, men forskjellene er etter min mening så små at dette ikke utgjør noe utslagsgivende punkt.

Skjermen er skarpere, og batteritiden er bedre enn den første versjonen av originalkonsollen. Hvis man foretrekker å spille håndholdt på tradisjonelt vis – uten bevegelsesstyring, HD rumble og mulighet for å koble til en TV, vil dette være et godt alternativ til originalen. Man sparer trossalt nesten en tusenlapp. Foreldre som vurderer å kjøpe en Switch til uforsiktige barnehender, bør muligens gå for Lite-utgaven, da den sannsynligvis tåler litt mer bank enn originalen.  

Ønsker man derimot å spille Zelda på TV-en, ha støtte for to spillere rett ut av eska og spille spill som krever Joy-Cons – da er den originale Switchen et bedre valg.

+ Billigere enn originalen
+ Styrekors
+ Mykere knapper
+ Tåler sannsynligvis mer juling
+ Forbedret battertid

– Kan ikke kobles til TV
– Kan ikke spille spill som krever Joy-Cons
– Bare 32 GB intern lagringsplass

Annonse