applewatchseries5
Apple Watch er nærmest ubrukelig uten iPhone - hverken Mac eller iPad har Watch-appen, selv ikke nå som App Store er å finne i watchOS 6.

Annonse


TEST: Apple Watch Series 5 har bare en forbedring, og vi har endel å klage på

Vi har testet Apples nyeste klokke, Series 5, siden lanseringen.

Liten-stor oppdatering

Selskapets iPhone-pressekonferanse brukte lite tid på den nye klokka av to grunner: designet er uendret, og brikkesettet, S5, er tilnærmet identisk med Series 4.

Forvent derfor ikke bedre ytelse. S4 forbedret ytelsen en god del, og vi har ikke noe å utsette på dette punktet på Series 5. Det sier vel også sitt at Apple sammenligner ytelsen mot Series 3 (“opp til 2 ganger kjappere”), og ikke Series 4.

I stedet har Apple valgt å introdusere alltid på-klokkeansikt, som den ene store forbedringen. Jeg har ikke glemt kompasset, men for meg personlig er ikke det noe jeg bruker.

Annonse


Nå er det ikke bare du som ser klokkeansiktet

Jeg var faktisk langt fra solgt på ideen om å teste Series 5 i det hele tatt, men det er en god ting jeg gjorde det, selv om mange andre plager fremdeles er å finne med den nye klokka. Mer om dette senere.

For Series 5 er på en måte den første ekte klokka selskapet har lansert.

Det viser seg at alltid-på-klokkeansiktet er en skikkelig fin forbedring som eliminerer plagen ved at panelet ikke skrudde seg på. Skjermens lysstyrke, også når den er «av» er automatisk. Det er noe å sette pris på.

Merk at det kreves en ekstra berøring på klokkens ansikt om man ønsker å klikke på noe og kun klokka vises. Og, når man trener, ser man ikke tiden løpe før man flikker klokka opp mot ansiktet. Deretter dvaler panelet kjapt igjen med armen nede.

Aktiv skjerm:

Dvale-visning:

Jeg tenkte heller ikke på at nå ser jo alle hvordan du har valgt å designe klokkeansiktet, for de som synes slikt er viktig.

Jeg mener, det er ikke bare av visuelle grunner eller “se på meg”-hensyn, men man ser alltid hva tiden er uansett om man ligger, står eller sitter på skrå. Har man en app oppe og ikke ser på klokka, vises klokkeslettet som mindre tekst oppe til høyre med appen i bakgrunnen med dybdeeffekt, eller man kan endre på det i Watch-appen:

Batterilevetiden

Apple lovte under pressekonferansen “den samme batterilevetiden som alltid”, altså 18 timer. Det er vi ikke enige om man handler LTE-modellen.

Jeg jogget en time med musikkstrømming via LTE og logget treningen med Apples egen app. Klokka 19:00 på kvelden varslet klokka meg om at batteriet kun hadde 10 prosent igjen.

Altså: trener du en time og strømmer musikk fra mobiloperatøren like lenge, kan du ikke regne med og ha nok batteri ut dagen. Vi synes ikke det er bra nok. Joda, du kan lagre musikken lokalt, men hva om man glemmer og inkludere favoritten? Vi ser på lokallagring som noe negativt i de fleste sammenhenger, spesielt om man betaler ekstra for LTE. Abonnementet er jo ikke gratis.

Med aktive apper vises tiden slik.

Dette sier Apple om 18 timer batterilevetid:

“Apple Watch er så praktisk og allsidig at du kommer til å ville bruke den hele dagen. Derfor har vi utstyrt den med et batteri som faktisk varer hele dagen. Målet vårt for batterikapasiteten var 18 timers aktiv bruk etter lading over natten. Vi tok høyde for at du vil sjekke klokken regelmessig, motta varslinger, bruke apper og ha en 60 minutters treningsøkt. Og siden alle bruker Apple Watch forskjellig, testet vi også en rekke andre bruksmønstre.”

“Heldagsbatteritid er basert på 18 timer med følgende bruksmønster: 90 klokkevisninger, 90 varslinger, 45 minutter med appbruk og en 60 minutters treningsøkt med musikkavspilling fra Apple Watch via Bluetooth – alt i løpet av 18 timer.”

“Apple Watch Series 5 (GPS) var sammenkoblet med iPhone via Bluetooth gjennom hele den 18 timer lange testen. Apple Watch Series 5 (GPS + Cellular) var koblet til LTE i 4 timer og var sammenkoblet med iPhone via Bluetooth i 14 timer gjennom hele den 18 timer lange testen. Testene ble utført av Apple i august 2019 med førproduksjons­enheter av Apple Watch Series 5 (GPS) og Apple Watch Series 5 (GPS + Cellular).”

“Alle klokkene var sammenkoblet med en iPhone, og alle enhetene ble testet med førlanserings­programvare. Batteritiden avhenger av bruk, konfigurasjon, mobilnettverk, signalstyrke og flere andre faktorer. Faktiske resultater varierer.”

Kompasset er nytt i Series 5.

Feil og mangler

En annen plage er koblingen mot Bluetooth-propper, i det minste Apples egne Beats PowerBeats Pro. Jeg tok med meg klokka og kun proppene uten etuiet for å ta meg en joggetur, men det var ingen PowerBeats-enhet å finne under Bluetooth-innstillingen selv med mer enn nok batteri igjen og det faktum at disse tidligere ble koblet mot iPhone 11 Pro Max som igjen er aktiv mot Series 5. Vi opplevde også to omstartkrasj ved forskjellig bruk.

Det er fryktelig irriterende og finne ut på startstreken at man ikke har musikk som motivasjon. Andre irritasjons-elementer er mangelen på YouTube og ekte Spotify (altså, du må lokallagre all musikk på klokka før du stikker ut).

Audible klarer ikke lagre bøker på klokka, selv om funksjonen er implementert, og med klokka på laderen. Dette har vært et problem med Amazons Audible-app i noen år. Kan ikke disse store selskapene snakke sammen?

Derfor: vi ønsker Spotify med LTE-strømming og mulighet til å strømme YouTube-lyd.

Gjør den avhengig fra iPhone

Et annet problem er følgende: hva om man foretrekker Android-mobil, men har en iPad eller en Mac og ønsker seg en Apple Watch? Glem det.

Du får nemlig ingen varsler på klokka, da en iPhone må være aktivert mot den uansett om det er LTE eller kun WiFi, du kan ikke oppgradere til nye OS da lisensvilkårene må godtas på en iPhone og aktivitets-appen fremdeles kun å finne på Apples mobiler. Dette plagde meg naturligvis da jeg brukte en OnePlus 7 Pro før iPhone 11 Pro Max kom inn til test.

Vi skjønner jo tankegangen: Apple ønsker og selge deg både en iPhone og en Apple Watch, men hvorfor flytte App Store til klokka og ikke samtidig løsrive produktet fra et produkt en ihuga Android-fan trolig aldri kommer til å handle uansett?

Apple Watch er mye billigere enn en ny iPhone, så det kan tenkes at Apple kan kapre fremtidige Apple-storkunder om de gir dem en smakebit med en Apple Watch som fungerer med, i det minste, en iPad og en Mac, om ikke en Android-konkurrent? Tenk litt på det, Apple.

Konklusjon

Tim Cooks kanskje viktigste beslutning som sjef for Apple, var å omdirigere fokuset fra klokka til å være et moteikon, til å være en helse- og treningspartner. Dette var et helt korrekt strategisk valg for Apple, og det beste for kundene.

Ikke bare hadde det mye å si for Watch-produktserien, men at selskapet fokuserer på helse på denne måten passer perfekt for dem som livsstilmerkevare og posisjonerer dem godt i et markedssegment, nemlig helse, som står på trappene for en helserevolusjon der enheter som dette kan bidra til forskning for rett og slett at mennesker kan leve lenger og bedre.

+ Alltid på-panelet er en naturlig og fin forbedring
+ Gjør deg gira til å trene
+ Smart grensesnitt og smarte nye klokkeansikt i WatchOS 6

-LTE-modellen har for dårlig batteri om man er aktiv
– Det samme designet
– Bluetooth- og app-plager
– Låst økosystem krever iPhone og utelukker konkurrenter

Annonse