Annonse


TEST: iPadOS er det beste som har skjedd iPad

Vi har ventet i veldig mange år, men endelig er iPadOS her med ikke bare støtte for mus, trådet eller Bluetooth, men også nattmodus og noe forbedret multitasking, støtte for USB-lagring og nedlasting av filer fra Safari.

Også dette er bedre med iPadOS

I tillegg fungerer Apples nettleser nå mer som en tradisjonell nettleser kjent fra PC og Mac, som standard, noe som i de fleste tilfeller leverer skrivebords-opplevelsen på en iPad, selv med nettsider som ikke skalerer automatisk.

Det er også en nedlastingsbehandler å finne, som komplimenteres av USB-enhets lagringsstøtte og nedlasting av alle filtyper til iCloud via Safari. Det var jaggu på tide, og er viktig for mange.

Nye tastatursnarveier, også i Files.

Mus-støtten er smartere enn vi hadde forventet

Vi ser grunner til at dette potensielt kan skade MacBook Air-salget, spesielt, men så er det også vanskelig å spå slikt. En annen årsak til muligens mindre overgang enn mulig, er at Apple ikke markedsfører funksjonen som det store nye, men som funksjon som aktiverer et verktøy for personer som av en eller flere grunner har problemer med å bruke fingre på skjermen.

Annonse


Problemet med å bruke fingrene er alle frem- og tilbake-bevegelsene mellom tastatur og skjerm. En mus er bedre på flere kjappe operasjoner av gangen. Ikke alle apper trenger mus, men det er aldri et minus og ha den tilgjengelig.

Mus-støtten er veldig godt implementert, og man lurer på hvorfor ikke dette har blitt tilbudt fra tidenes morgen, men Apple har tviholdt på mantraet om kun fingerberøring i mange år – kun tastaturer og Apple- eller Logitech pen har vært lov.

Husk: du trenger en USB 2 til USB C-adapter om du vil bruke mus på iPad Pro. iPadOS hadde ikke problemer med å finne hverken en trådløs Razer eller en trådet Roccat Kone EMP.

Tilkoblingen er intet problem og skjer sporenstreks, men noen ganger etter dvale, må man plugge ut og inn. Beta 1-oppførsel, uten tvil.

Det mest overraskende er hvor naturlig det er å bruke de samme gestene med musa, som vi tidligere gjorde med fingrene. Vi utførte de vanlige gestene med musa uten å tenke på det og det kjappere enn med fingrene. Ja, det er trist og si det for alle minimalister der ute, jeg er en noen ganger, men dette frister for mye, og jeg vil nok alltid ta med en mus fra nå av om jeg vet jeg skal gjøre mye arbeid.

Det føles kjapt naturlig å bruke Roccat-musa med iPadOS, og man kan definere midt- og høyre knappen til å hente frem app-oversikten, og høyre knapp til å bringe frem kontroll-panelet, eller noe annet:

Definer selv hva knappene skal gjøre i iPadOS.
Definer selv hva knappene skal gjøre i iPadOS.
Mus-menyen i iPadOS.
Mus-menyen i iPadOS.

Fingerberøringen i iPadOS er forbedret med mulighet for hviske bort tekst man angrer samt velge en eller flere ord og setninger for manipulasjon, men med en mus er dette alltid kjappere.

Man kan nå ha widgets permanent festet til første hjemskjerm. Dette er jo smart nok, med mulighet til å se batterilevetiden på samtlige tilkoblede enheter, nyheter, siste brukte apper, og slike ting.

Vår iPadOS-hjemskjerm på iPad Pro 11.
Vår iPadOS-hjemskjerm på iPad Pro 11.

Hadde ikke Apple krympet ikonene hadde dette tatt for mye plass, men fordi iPadOS nettopp har mindre ikoner, så er det plass til flere apper. Hvorfor. Tok. Dette. Så. Mange. År?

Apple sier de har krympet app-størrelsene og oppdateringene til dem, og at apper nå åpnes to ganger kjappere. iPad Pro 3 er så kjapp at vi vet ikke om vi merker forskjell, eller om det kreves iOS 13-kode i appene for at dette skal fungere. Men, FaceID er kjappere. Det er hyggelig uten å kreve ny maskinvare. Vi mente i vår anmeldelse av iPad Pro 3 12,9″ at FaceID burde ha vært enda kjappere – det er iPadOS som leverer forbedringen denne gang.

Vi fikk delvis rett, for vi kunne ønske også enda bedre multitasking:

Merk deg dette: du kan faktisk lagre en hel nettside i Safari nå. Knips som vanlig med volum opp og på-knappen, og velg «full page».

Ingenting å være flaue for

Dette smart, og langt mer enn hva man forventer å finne under noe som er så begravet i iPadOS sine innstillinger. Vi mener funksjonen bør bringes frem i lyset, markedsføres og satses på – iPad Pro er plutselig en seriøs Surface-utfordrer, og en sterkere MacBook- og Surface konkurrent.

Ja, du bør re-evaluere iPad nå som iOS 13 er avslørt. De aller fleste har alltid satt pris på iOS sin stabilitet, batterilevetid og enkelhet – den siste biten i puslespillet er mer avanserte apper, muse-støtte og multitasking som kan mer på større skjermer. Det blir spennende å følge med på utviklingen av iPadOS.

Har iPad Pro appene du bruker til daglig, er det nå langt mindre som skiller en iPad fra en Macbook. Bør du handle en iPad Pro neste gang, i stedet for en MacBook? Jeg vil anbefale deg å vurdere det.

Dette er oppdateringen jeg selv har ventet på, noe alle som har lest denne artikkelen for lengst er klar over, men det er nok ting som kan bli bedre, for multitaskingen er bare delvis forbedret, og gir fremdeles ikke mulighet til full kontroll over appene, men man kan bruke flere instanser av samme apper og lettere flikke mellom flere åpne apper.

Jeg måtte faktisk Google meg frem til hvordan jeg skulle gjøre det: trykk på appen en gang til fra dock-en, når den er åpnet, for å åpne flere like apper.

iPhone 7 Plus med iOS 13

Mørkemodus. Endelig. Ja, vi mener dette er den største forbedringen i den nye versjonen – det er jo hva man ser på hele dagen.

Det er fint å kunne bruke sveipe-gester på tastaturet. Akkurat sånn pass Apple-seint etter at Android har hatt dette så lenge jeg kan huske.

Siri kan lese opp meldinger til deg nå, om du bruker AirPods. Vi er usikre på om Powerbeats Pro har støtte (les testen), da det kun refereres til AirPods.

At volumindikatoren nå endelig, etter så mange år er krympet og ikke i veien for innholdet, er bra for iPad og fantastisk på iPhone. Latterlig at det tok så lang tid, Apple.

Det lekre nattmoduset i den oppdaterte Photos-appen som nå kan redigere video.

Apple Arcade er nytt i iOS 13. Nattmoduset kan aktiveres manuelt, eller automatisk basert på sola.

watchOS 6

Her er det mindre å melde. Jeg har brukt Series 4 med det nye OS-et noen dager, og har ikke tenkt noe mer over det faktum.

Det er lite i versjon 6 som minner om en stor oppdatering utover noen nye klokkeansikt (som aldri blir like informative som den nye til Series 4), og noen andre forbedringer hva angår den aller mest direkte, dagligdagse bruken, men nå er klokka endelig mye mer uavhengig av iPhone: den har sin egen App Store så man kan laste ned uten klokka. Man kan også bli varslet med vibrering når en ny time har startet.

watchOS er ikke det mest spennende denne gang, men klokka er en storssuksess for Apple som nå har brukt mer tid på macOS og nye iPadOS i denne oppdateringsrunden.

Foreløpig konklusjon

Jeg opplevde ingen krasj under flere timer testing på iPad Pro 3 11″ med iPadOS, men så har kanskje jeg et annet bruksmønster enn deg. Jeg bruker få apper. Apple Store-appen krasjer i iPadOS, men det er jo ingen krise. Et større problem er at WordPress nekter å åpne. Vel, da er det bare å bruke nettleser-versjonen.

Batterilevetid iPadOS beta 1 på iPad Pro 11.

Totalt sett er dette en oppdatering jeg vil anbefale alle med tilgang til å prøve, sett at dette ikke er din eneste arbeidsmaskin (gratulerer: du holdt ut lenge nok!).

Noe annet spennende er den nye muligheten for iPads å fungere som ekstra-skjerm til en MacBook. Smart. Vi kommer til å teste dette snart.

Dette er for øvrig Mac-ene som støtter Sidecar:

  • iMac 2015 27″ eller nyere
  • iMac Pro 2017 eller nyere
  • Halvveis 2016 MacBook Pro eller nyere
  • Mac mini sent 2018 eller nyere
  • MacBook Air sent 2018 eller nyere
  • MacBook tidlig 2016 eller nyere
  • 2019 Mac Pro

For alle som klarer seg med tilgang til ett OS og kun 1 x USB C-tilkobling, og som har tilgang til de samme appene på iPad Pro, så er fordelene svært god batterilevetid, og en enhet som også er det beste nettbrettet på markedet, om du skulle være ute etter noe slikt. Og det er du trolig, for til sofa-surfing er det ingenting som slår iPad Pro 11″ som nå også er langt mer produktiv med nye iPadOS.

Personlig mener jeg at tredje generasjon iPad Pro er noe av Apples beste produkt-design noen sinne, kombinert med mye kraft – problemet har alltid vært iOS. Nå er iPadOS den foreløpige fremtiden, og oppdateringene er faktisk kanskje nok til å erstatte mange bærbare. Om Apple vil.