TEST: Vi tror iPad Pro 12.9 er beviset for at iOS snart blir helt annerledes
iPad Pro 12.9 settes dessverre på sidelinjen av iOS. Alt dette kan løses av Apple, om de vil og kan.

Annonse


TEST: Vi tror iPad Pro 12.9 er beviset for at iOS snart blir helt annerledes

Da Steve Jobs introduserte iPad til verden første gang tilbake i april 2010, ble den visuelt presentert som en enhet plassert mellom mobiler og bærbare.

Introduksjon

Det var de såkalte “netbook-ene” som dukket opp et par år i forkant, Steve Jobs brukte tid på å erte og le av den gang, og samtidig proklamere at iPad er et langt bedre alternativ. Han var delvis korrekt den gang, og delvis korrekt nå i 2018, om han hadde vært i live.

Historien kjenner alle: netbook-ene var virkelig begredelige opplevelser, utrolig trege som de var (Jobs: “trege, dårlige skjermer, PC-programvare” – (var ikke denne bransjen mer morsom og mye mer ærlig kontrær med Jobs i den?). Selv om de var billige (par tusenlapper), tok de aldri av etter at de største markedsføringsdyttene hadde lagt seg.

Også den gang var iPad-ene en langt bedre opplevelse. Jeg eide iPad 1, og alle de påfølgende modellene muligens med ett unntak, og kan huske at de også den gang leverte en silkemyk opplevelse. Men iPad-ene tok aldri over for bærbare, og lever fremdeles som et enklere alternativ for underholdning og for kreative. Der er fremdeles iPad Pro 12.9.

Annonse


For nye iPad Pro leverer samme superfokuserte opplevelse med lang batterilevetid, og nå en ytelse som banker veldig mange bærbare, men en ting har ikke forandret seg like mye de siste drøye åtte årene; iOS.

Annonse:

iPad Pro 12.9 og MacBook Air 2018:

Design

Men vi starter med det positive, det er ingen grunn til å starte med det negative, er det vel?

Design! Yes, vi elsker når Apple introduserer helt nye design, og det byr de nye iPad Pro-modellene på.

I stedet for avrundende hjørner ser disse mer ut som iPhone 4 og 5, noe som bare er en av flere grunner til at mange av dere vil digge det dere ser og tar på.

Dessverre har denne synlige antenne-bånd, også modellene uten LTE, men siden vi er av typen som bruker den med tastatur (det nye, mer om dette senere under testen), ser vi dem ikke.

Men vi snakker her om design som får oss til å tenke tilbake på Apples storhetstid. Er den kanskje ikke over likevel? iPad Pro gir oss håp, for dette er en mesterklasse i design og teknologi, og det er ingen “busslomme”!

Nærmest alt er skjerm. For å få til dette har Apple plassert FaceID på toppen av brettet, men som likevel leser ansiktet ditt i landskapsmodus. Vinklene kan bli litt for mye for kameraene, spesielt om vi står over brettet, da blir vi ofte fortalt å komme nærmere med ansiktet. Merk også at det gis beskjed om man dekker for FaceID-kameraene med en liten pil (klassisk Apple på sitt beste).

iPad har Apples ikoniske designspråk i seg, men er likevel ganske unik. Vi håper å se mer av dette.
iPad har Apples ikoniske designspråk i seg, men er likevel ganske unik. Vi håper å se mer av dette. (Ill.: ITavisen)
Apples "Smart Keyboard Folio".
Apples “Smart Keyboard Folio”. (Ill.: ITavisen)
iPad Pro 12.9 og MacBook Air 2018.
iPad Pro 12.9 og MacBook Air 2018.

Ser vi fremtidens iPhone i iPad Pro?

Ja, det er mange av dere, og oss, som nå ser hvor dette bærer: neste års iPhone “XI” får ikke “busslomma”, og et design som minner mer om iPhone 4 og 5? Altså, vi sier ikke nei takk.

Det mest utrolige med iPad Pro 12.9 er: 1) hvor knøttliten iPad Pro 10.5 plutselig ble (den føles nå helt ubrukelig til arbeid) og 2) hvor utrolig det er å ha en så flott skjerm uten forstyrrende elementer som knapper og kameraer som stikker ut. Det er bare skjerm å se, og den er av svært god kvalitet og langt mer lyssterk enn nye MacBook Air som dessverre ikke går lyst nok.

Artikkelen fortsetter.

TEST: Surface Pro 6 er en bra maskin du ikke bør handle (og som Microsoft uansett ikke vil selge deg)

Det er en drøm og holde i denne uansett hvordan, og når man klapser på tastaturet føler man at man sitter med maskinvare som er tre til fire år foran tradisjonelle bærbare. Den minner faktisk endel om Surface Book-serien som kan langt mer, men som er tunge og dyre og med større problemer de første par årene på markedet.

Så glad er vi i 12.9-tommeren, at selv om vi ikke har testet lillebror, er dette modellen å gå for – det er vi veldig sikre på. Denne føles aldri for stor, til forskjell fra den forrige modellen som ble veldig “plankete”.

Designet er litt mer maskulint, og med god grunn, for ytelsen er i ypperste klasse og setter en ny standard for nettbrett. Intel? De er redde, om ikke er de dumme. Alle ser vel hvor dette bærer?

Ytelse og bruk

Alle har nevnt dette tidligere, men altså, ta en titt da:

iPad Pro 12.9 er kjappere enn Surface Pro 6 med åttende generasjon Intel i5 CPU og Huawei sin med i7, for ikke å snakke om nye MacBook Air som har en svært strømsnill CPU, og ditto dårlig ytelse.
iPad Pro 12.9 er kjappere enn Surface Pro 6 med åttende generasjon Intel i5 CPU og Huawei sin med i7, for ikke å snakke om nye MacBook Air som har en svært strømsnill CPU, og ditto dårlig ytelse. (Ill.: ITavisen)

Se på tallene, og kanskje du skjønner at det er veldig lett å bli frustrert over å sitte med så mye kraft, men så knøttsmå muligheter til å nytte dem. iOS er iOS seg selv for likt.

Tips: har du en ny MacBook, inkludert nye Air, kan du lade iPad Pro med en USB C til USB C-kabel. Du kan selvsagt også lade iPhone.

Selv om det er gjort forbedringer i forhold til multitaskingen (og for en herlig gest-opplevelse iOS 12 leverer på iPhone X og nye iPad), så savner vi mulighet til selv å bestemme hvor mange app-vinduer vi har oppe samtidig og størrelsen på dem, mulighet for å organisere hjem- og docke-en mer som vi vil, og støtte for en eller annen input-enhet som ikke er fingre, slik at det er enklere å kopiere og lime elementer, og større muligheter med tastaturet.

Tips: Pencil 2 er smart på flere måter: den lader på toppen av brettet, magnetisk, og man kan tappe på den avslåtte iPad-skjermen to ganger for å skrive et kjapt notat. To enkle trykk på den, og man kan definere å gå frem og tilbake mellom pensler eller viskelær. Dette er en den beste forbedringen, altså å kunne hviske så enkelt.

Vi er ikke sikre i det hele tatt at svaret er tradisjonell mus (hvordan skal Apple ta overbevise deg om å handle MacBook Pro, da?) eller styreflate, men noe må gjøres om de ikke finner på noe magisk smart med iOS 13.

iOS begrenser dessverre det som er veldig kompetent maskinvare.
iOS begrenser dessverre det som er veldig kompetent maskinvare. (Ill.: ITavisen)

Apples nye iPad-tastatur er en stor forbedring

Mer eller mindre all tid ble brukt med brettet med nye Apple “Smart Keyboard Folio“, et tastatur-deksel som magnetisk festes på baksiden og som byr på to vinkler.

Først og fremst er tastene mer tilfredsstillende i bruk enn nesten samme produkt til iPad Pro 10.5, med mer presise klikk grunnet en mer solid flate og bedre taster.

Det er ingenting som gjør oss til ikke å ville bruke dette, og vi liker godt at det er to vinkler å velge mellom; faktisk så bytter vi frem og tilbake hele tiden i forhold til om brettet står på bordet, ligger i fanget og om det brukes til arbeid eller moro.

Når det gjelder “lapability”, så finner dog Surface Pro soleklart, da alle som har brukt en selvfølgelig vet at det er trinnløs regulering av ryggen.

Surface Pro er kongen av “lapability” fremdeles, ingen tvil om det, for siden iPad Pro 12.9-skjermen er så stor, og måten den festes til “Smart Keyboard Folio”, så er sjansen større for at den vipper bakover, enn at du klarer å skrive behagelig på fanget. Synd.

Tastaturet er behaglig det, men ser fremdeles ikke like pent ut som maskinen. Heldigvis er det lett å vaske og tåler litt søl.
Tastaturet er behagelig, men ser fremdeles ikke like pent ut som maskinen. Heldigvis er det lett å vaske og tåler litt søl. (Ill.: ITavisen)

Konklusjon

iPad Pro 2018 ender opp med å bli et produkt som er for dyrt og for ambisiøst maskinvaremessig (og derfor prismessig) for de som kun ønsker et underholdningsprodukt (panel-formatet fungerer dårlig til film uansett, med mye svart oppe og nede – formatet er best for arbeid).

Apple står nå offisielt fast mellom helt to forskjellige univers i forhold til iOS-navigering og økosystem, og vi ser med iOS 12 på en iPad Pro 12.9 fremdeles beviset på at de ikke har funnet ut av det.

iPad Pro 12.9 er den desidert beste iPad-en Apple har laget, og pumper ut så mye kraft, at det er umulig å ikke være nærmest fortvilet over å være låst inne i iOS 12 som ikke er smart nok til å gi brukeren all kraften i fingerspissene, og som fremdeles nekter brukeren å koble i mus eller bruke en ekstra berøringsflate.

Å koble til en ekstra mus er langt fra en drømmeløsning og noe vi håper de ikke gjør, men kanskje en helt ny type trackpad er svaret, der man kan føle det man berører? Det er fremdeles mulig å innovere, og oppgradere trackpad-er forbi det vi er vant til.

Gi oss muligheten til å mestre kraften i dette produktet, og vi vil neppe ha problemer med å legge på et par tall til på karakterskalaen. Kommer det en større iOS-oppgradering neste år, kommer vi til tilbake med en oppdatert anmeldelse. Det fortjener denne maskinen.

+ Flott design
+ Utrolig ytelse
+ God batterilevetid
+ Veldig god skjerm

+/- iOS 13 må være redningen, men vi vet ikke om den blir det. Om så skjer, kan dette blir et helt annet, og langt bedre, produkt som totalpakke

– iOS 12 kan ikke erstatte din bærbare – maskinvaren venter fremdeles på programvaren

Annonse


Annonse


Annonse