Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Det meldes om at svenske medlemmer i Europaparlamentet trykket feil under avstemningen, men ikke alle setter lit til forklaringen. (Ill.: Eoghan OLionnain/CC)

Ødela Sverige Internett med et feiltrykk?

Dette er grunnen til at vi ikke kan ha fine ting.

I forgårs hadde Europaparlamentet en avstemning der artikkel 11 og 13 ble stemt gjennom med en margin på fem stemmer – resultatet av dette er at  blir implementert i Europa.

Trykket feil

Det viser seg nå at en gjeng svenske medlemmer av Europaparlamentet presterte å trykke feil knapp i avstemningen:

I ettertid har de det gjelder spurt om å få valget sitt omgjort. Det kommer frem i en offentlig uttalelse, der de likevel ønsker å stemme nei til artikkel 11 og 13.

Flere stiller seg kritiske til hvordan de svenske medlemmene av Europaparlamentet kan ha trykket feil ved en så viktig avgjørelse, og attpåtil hvordan begge partene har klart å begå samme tabbe uavhengig av hverandre.

Store endringer

Som tidligere skrevet så vil de to nye opphavsrettslovene gjøre drastiske endringer til internettet slik vi kjenner det. På en side innføres det som omtales som «lenkeskatt» der plattformer som Facebook, Google og deres partnere samt Twitter må betale lisenser hver gang det linkes til materiale som lastes opp.

For artikkel 13 gjelder det at plattformer som Facebook og YouTube implementerer teknologi som skanner innholdet som lastes opp, og på den måten hindrer opphavsrettbeskyttet materiale fra å deles. De store selskapene har allerede gitt uttrykk for at disse måtene å regulere internettet på ikke faller i brukernes gunst, og at det kommer til å kvele kreativiteten som et resultat.

Kilde:
BoingBoing

Stikkord: artikkel 11, artikkel 13, eu, europa, europaparlamentet, sverige