Her testes planen som er «100 ganger vanskeligere enn noe NASA-prosjekt»

Starship varmeskjold
Starship kommer til å bli utsatt for vanvittige temperaturer på vei ned mot jorda igjen. Avanserte varmeskjold skal sørge for at fartøyet ikke brenner opp.

Etter en vellykket test av sin Crew Dragon-kapsel, som for to uker siden koblet seg til den Internasjonale romstasjonen (ISS), har Elon Musk og hans SpaceX rettet øynene mot et annet prosjekt – nemlig Starship.

For noen uker siden skrev vi at Musk planlegger å bruke en teknikk der Starship skal «blø» væske for å kjøle ned fartøyet. De enorme kreftene og temperaturene kan potensielt være fatalt dersom kjølesystemet ikke fungerer.

NASA-sjefen omtalte for eksempel Musks prosjekt som «farligere enn noe NASA-prosjekt i historien».

Annonse

Kjøler ned med vann og metan

Nå har Musk lagt ut et klipp som viser demonstrasjonen av Starships varmeskjold. Materialet ble i testen utsatt for temperaturer opp mot 1376 grader, noe som skal være på høyde med temperaturene fartøyet vil bli utsatt for i en faktisk romferd.

På Twitter forklarer Musk at flisene er formet som et heksagon fordi det ikke tilbyr «noen direkte vei for varm gass til å akselerere gjennom åpningene».

Områdene som er mest utsatt for varme får altså systemet som skal «blø» væske. Ut fra mange små porer i materialet skal det sive ut vann og metan for å kjøle ned fartøyet.

Annonse
Annonse