Polsk etterretningstjeneste pågrep fredag en Huawei-ansatt i Polen.
Polsk etterretningstjeneste pågrep fredag en Huawei-ansatt i Polen. Og nå vurderer Norge å stenge ut Huawei fra det norske 5G-nettet.

Annonse


Huawei svarer på spionanklager – nå gjør de noe helt uventet i Norge

–Vi håper med dette å bevise at det ikke er noen grunn til å tro at sikkerheten er dårligere med oss som leverandør enn med andre aktører i markedet, sier Huawei Norges sikkerhetssjef, Tore Larsen Orderløkken, i en pressemelding.

Han forteller at senteret blant annet vil bidra til at kunder, partnere og myndigheter kan få innsyn i selskapets leveranser til 5G-nettet.

– Dette åpner for et tett, grundig og åpent samarbeid om sikkerhet og personvern, sier Orderløkken.

Bygges trolig på Fornebu

Overfor Budstikka opplyser han at senteret fort kan ende opp med å bli bygd ved selskapets norske hovedkontor på Fornebu.

Annonse


– Vi vurderer flere alternativer men en lokalisering med tilknytning til vår tilstedeværelse på Fornebu er høyst aktuell, sier Orderløkken til Budstikka.

At nyheten kommer nå er ikke tilfeldig. Forrige uke ble det nemlig kjent at Norge vurderer å utestenge selskapet fra det kommende 5G-nettet, og PST advarte også i går mot å invitere Huawei inn i varmen.

Den norske sikkerhetssjefen i Huawei gjentar i pressemeldingen at selskapet ikke jobber på vegne av Kina.

– Huawei vil aldri gi noen lands myndigheter tilgang til informasjon. Vi er et globalt konsern med 180.000 ansatte i 170 land, og det er disse ansatte som eier oss, ikke den kinesiske stat. Vi har ingen tilknytning til kinesiske myndigheter utover å ha hovedkontor i Kina, sier Orderløkken.

Vil vise åpenhet

Ifølge pressemeldingen er Huaweis mål med det nye sikkerhetssenteret å vise myndighetene at de tar sikkerhet på alvor.

– Huawei vil aldri gi noen lands myndigheter tilgang til informasjon, sier den norske sikkerhetssjefen.

Sikkerhetssenteret i Norge blir Huaweis fjerde i Europa. Fra før finnes slike sentre i Tyskland, Storbritannia og Belgia.

– Det norske sikkerhetssenteret vil gi full gjennomsiktighet for både myndigheter, teleoperatører og kunder, sier Orderløkken.

Toppsjefen møtte pressen

I går ga også Huaweis mediesky toppsjef, Ren Zhengfeim, et sjeldent intervju med internasjonal presse. Der adresserte han bekymringene rundt selskapets sikkerhet.

– Jeg elsker landet mitt. Jeg støtter Kommunistpartiet. Men jeg vil ikke gjøre noe for å skade verden, sa Ren ifølge Bloomberg.

– Huawei er ikke et offentlig selskap, så vi trenger ikke en vakker inntjeningsrapport. Hvis noen ikke vil ha Huawei i enkelte markeder, kan vi nedskalere litt. Så lenge vi kan overleve og lønne våre ansatte, er det en fremtid for oss, skal Zhengfeim ha sagt.

 

Kilde:
E24

 

Annonse


Annonse


Annonse