EKG-målinger er ikke mulig å gjennomføre med Apple Watch i Norge.
EKG-målinger er ikke mulig å gjennomføre med Apple Watch i Norge.

Annonse


Leger bekymret for Apple Watchs EKG-funksjon: – De fleste bør ignorere den

Apple introduserte Watch Series 4 i fjor høst, og denne modellen kommer med en EKG-måler. Den måler de elektriske impulsene som sendes gjennom hjertet, og kan i noen tilfeller avsløre hjertesykdom. Det har allerede kommet frem historier fra folk som har dratt nytte av funksjonen i USA.

Teknologien må godkjennes av helsemyndighetene i hvert enkelt land, og foreløpig har det ikke skjedd i Norge.

At brukere i USA selv kan foreta EKG-målinger, ikke bare udelt positivt, ifølge enkelte leger The Verge har snakket med. Legene er nå bekymret for at teknologien skal skape unødvendig uro og bekymringer blant yngre brukere.

EKG-funksjonen vil i de fleste tilfeller være aktuell for de eldre brukerne, som har større sannsynlighet for hjerteproblemer. Men legene er bekymret for at denne pasientgruppa er de som ikke bruker Apple Watch.

Annonse


–Finnes ingen bevis

Lege Gregory Marcus, ved University of California, har følgende generelle råd til Apple Watch-brukere.

– Hvis noen er yngre enn 65 og verken har høyt blodtrykk, diabetes, aldri har hatt slag, ingen kjent hjertesykdom eller problemer med blodårene, vil jeg råde folk til å ignorere EKG-målingen, sier Marcus til The Verge.

Han legger også til at unødvendig bruk av legeressurser er en bekymring som følge av inntoget av private EKG-målere. Han frykter at mange hjertefriske personer vil oppsøke legen uten at det er nødvendig.

Seth Landefield er lege ved Alabama-Universitetet i Birmingham – han er også medlem av USAs «Preventative Task Force». Han har sett på om EKG-apparater kan være nyttig for personer som ikke befinner seg i risikogruppen. Konklusjonen? Nei.

– Det finnes ikke bevis for at fordelene veier opp for de eventuelle skadene det medfører. Derfor anbefaler vi folk som har lav risiko for å ha hjerteproblemer, til å ikke benytte EKG-målingen.

Dette er bare to legers meninger, med det illustrerer noe av utfordringene med de nye helsefunksjonene i enhetene våre.

Er du enig med dem?

 

Kilde:
The Verge 

 

Annonse


Annonse


Annonse