TEST: Pixel 3 XL - Google utfører kamera-magi, men resten er kjedelig
Pixel 3 XL er en god fotograf, men en mellomklassemobil i forhold til totalpakken, og en for høy pris totalsett.

Annonse


TEST: Pixel 3 XL – Google utfører kamera-magi, men resten er kjedelig

Googles nye toppmodell, Pixel 3 XL, er veldig lik de forrige mobilene i serien. I så måte slutter 2018 som det startet i høst med mindre oppgraderinger av en rekke populære merkevarer.

Gjør lite nytt, men kameraet er fremdeles svært bra

Selskapet fortsetter å bygge på sine egne styrker i Pixel-serien, nemlig den avanserte programvaren som gjør det mulig å knipse svært flotte bilder med kun ett kamera på baksiden i en bransje der konkurrentene legger på flere og flere, samt “Google Assistant”.

Pixel 3 XL er i så måte mer av det samme: alt er litt bedre, men ikke forvent store forbedringer om du allerede eier en Pixel 2 XL.

Google selger ikke Pixel 3 XL i Norge, men produktet kan handles fra butikker som importerer:

Annonse:

Design

Vi kan starte med det kjedeligste først, for her er det få endringer. Dette er ingen sprudlende enhet på utsiden og designet på baksiden ser likt ut som de forrige modellene.

Annonse


Du vil selvsagt legge merke til busslomma, og visst er den stor, men som gir plass til et ekstra kamera i front for vidvinkel-selfies.

Selv om mobilen ser veldig traust ut, spesielt i svart, er den god å holde i, bedre enn “planke-iPhone“. Dessuten har Google brukt et veldig tilfredsstillende materiale å holde i på baksiden som ikke glir like lett som OnePlus-serien, men som likevel kunne vært litt mer ru. Et stort problem er det ikke, og vi setter pris på at den er så god og holde i. Det betyr mer enn man tror, men man merker det ofte ikke bør man holder i en enhet som dette, hvor kjipe mange andre populære mobiler er å holde i.

Artikkelen fortsetter.

Apple utnytter skjermarealet bedre enn Google.
Apple utnytter skjermarealet bedre enn Google. (Ill.: ITavisen)
Google og Apples nåværende toppmodeller side om side.
Google og Apples nåværende toppmodeller side om side. (Ill.: ITavisen)
Vi foretrekker iPhone Xs Max, men det er ikke sikkert du mener det samme.
Vi foretrekker iPhone Xs Max designmessig, men det er ikke sikkert du mener det samme. (Ill.: ITavisen)

At den er god å holde i kombineres med muligheten til å klemme inn på sidene, noe som bringer frem “Google Assistant” selv om mobilen er i dvale. Vi liker funksjonen godt, for det er langt fra i alle situasjoner man ønsker å si “Ok Google…”.

Det at den er god å holde gjør at man får lyst å plukke den opp og trykke frem “Assistant”, som jo er milevis foran Apples Siri i muligheter og språkforståelse.

Ta en titt på utrolige Night Sight som kommer i en fremtidig oppdatering, men som kan “sideloades” nå, også til Pixel 2 XL:

Hvordan skal Apple hamle opp med Pixel sin bildemagi? Se før- og etter-bildene

Pixel 2 XL er for øvrig fremdeles en fremragende kamera-mobil – se hvordan den gjorde det mot iPhone 8 Plus og Note8:

Se bildene “Pixel 2 XL” tar av Los Angeles i duell mot “iPhone 8 Plus” og “Note 8”

Ytelse og skjerm

Ytelsen er svært god selv om den kun har 4GB RAM, ikke så rart: dette er en Google-mobil der hele Android-systemet er optimalisert. Du vil aldri merke etterslep eller annet tull her, alt flyter silkemykt.

Joda, den har RAM-problemer, og vi kommer tilbake til dette, men dette er noe vi regner med Google kan fikse ganske lett. Men, per 7. november da vi skriver dette, er det fremdeles ingen oppdatering klar. Google meldte 6. november at en oppdatering er på vei, men den er flere uker unna. Det er for dårlig for en så stor feil.

Mobilen kjører Snapdragon 845 som alle de andre toppmodellene, så denne vil være kjapp også neste år.

Google-logoen er å skimte nærme USB C-inngangen. Utover det er alt rent og pent.
Google-logoen er å skimte nærme USB C-inngangen. Utover det er alt rent og pent. (Ill.: ITavisen)

Om Pixel 2 XL meldte vi følgende i vår test fra oktober i fjor:

“Forsiden er mye skjerm, men ikke så mye som andre modeller, mens baksiden er like kjedelig og grå/svart som første generasjon. Det er også rapportert om dårlig kvalitet på Pixel 2 XL-skjermen som er av typen POLED, mens minstemann med masse ramme, bruker et AMOLED-panel som visstnok ikke har disse problemene med blåskjær.

Vår modell ser ikke ut til å ha problemer med at skjermen brennes inn, eller dette blåskjæret folk klager over, så vi har kanskje vært heldige. Panelet er uansett ikke så fryktelig spennende.”

Panelet er kraftig oppgradert i år, uten blåskjær eller andre problemer. Panelkvaliteten er på linje med andre toppmodeller, mer eller mindre. Det er ikke så mye å melde her, men vi merker at busslomma hogger inn i grensesnittet fordi panelet “kun” måler 6,3″.

Haken under mobilen er også ganske stor, noe som gir en forringet skjerm-opplevelse, da Google prioriterer stereo-høyttalere som peker mot deg.

Grensesnittet

Google har endelig utstyrt mobilen med gestnavigering. Det vil si at man sveiper opp (det er ingen fysisk hjemknapp) for å bla i nylig brukte apper. Som på iPhone X og Xs kan man bla kjapt mellom åpne apper ved å sveipe til høyre og venstre nederst.

Vi synes systemet fungerer fint, men her har Google nesten blåkopiert Apple og selv om nylige apper er å finne i multitasking-visningen, er iOS 12 sin måte å håndtere gestene på en mer fornøyelig affære. Google er nærme, men ikke helt i mål.

Vi liker også noe Google har gjort her som Apple ikke har: de har plassert ofte brukte apper rett over de siste brukte appene i multitasking-modus, noe som er svært nyttig:

Det er smart å vise brukeren de siste brukte appene her, men iOS 12 gjør multitasking-gestene litt bedre.
Det er smart å vise brukeren de siste brukte appene her, men iOS 12 gjør multitasking-gestene litt bedre. (Ill.: ITavisen)
Google Assistant og Active Edge er en vinner.
Google Assistant og Active Edge er en vinner.

Kamera

Pixel 3 XL:

iPhone Xs Max:

iPhone Xr:

OnePlus 6:

Teknisk trøbbel

Google har ikke vært gode nok med kvalitetssikringen, men denne gang er det ikke panelet som er dårlig, tvert imot, men programvaren. Dette er rart da Google bør ha stålkontroll over Android, men faktum er at Pixel 3 XL har utfordringer i forhold til multitaskingen. Apper kan nemlig plutselig stoppe opp, selv om du brukte dem for veldig kort tid siden.

Dette er slitsomt, for det kan skje med YouTube Music og YouTube – plutselig forsvinner altså lyden, og man tror som vanlig det er Bluetooth som er synderen, men det er det altså ikke.

Høyttaleren er heller ikke så veldig god, og er plassert slik at den “dunker” inn på baksiden av enheten, noe som medfører at hele mobilen rister på baksiden om man spiller litt høyt.

Vi er ikke alene om å oppleve RAM-feilen:

https://twitter.com/dcseifert/status/1051998376169021441?

Konklusjon

Pixel 3 XL er en mobil for de som er litt mer interesserte i mobiler enn snittet – ikke bare fordi den ikke selges via offisielle salgskanaler i Norge, men fordi produktet er så utrolig fokusert på gode bilder.

Fordelen med ett lite kamera på baksiden, foruten et pent design, er at kameraet heller ikke stikker mye ut og derfor hviler mobilen fint på ryggen.

Artikkelen fortsetter.

“Pixel 2 XL” er tidenes kjedeligste toppmodell – reddes av kameraet

Google serverer en kjapp opplevelse, men RAM-problemet er stygt og må fikses ASAP, spesielt fordi dette er et premium-produkt også her i USA med en startpris på 899 dollar (over 900 dollar med mva) for 64GB lagringsplass.

Vi har vanskeligheter med å forsvare en slik pris med tanke på OnePlus 6 og 6T som koster under 6000 kroner. Nei, OnePlus tar ikke like bra bilder, men er bedre på nær sagt alt det andre.

Artikkelen fortsetter.

Busslomma er stor fordi den huser to kameraer.
Busslomma er stor fordi den huser to kameraer. (Ill.: ITavisen)
Kantene skinner flott.
Kantene skinner flott. (Ill.: ITavisen)

Det er av den grunn Googles toppmobil er en mobil som kun de som vet hva de ønsker bør punge ut for, over 11 000 kroner er jo ikke småpenger, spesielt ikke når vi regner med at det kommer en Pixel 4 neste år som nok får et helt nytt design, og sikkert et kamera til.

For denne totalpakken synes vi produktet er for dyrt og føles langt mer som en mellomklassemobil enn en fra øverste hylle.

Så langt i år har både Apple (med Xs og Xs Max), Microsoft (med Surface Pro 6) og nå Google med Pixel 3-serien, lansert produkter som er 0,5-versjonsoppgraderinger. Vent til neste år; kanskje Google er mer stolte av sine kommende mobiler, og vil ønske å selge dem også i Norge.

+ Bra kamera
+ God å holde i
+ Google Assistant og Active Edge er en vinner

+/- Stor busslomme – muliggjør vidvinkel-selfies med to front-kameraer

– For dyr for hva man får (design, skjermstørrelse)
– Kun et kamera bak – få på ett til for enda bedre zoom
– Samme trauste design som i fjor
– RAM-problemer

Annonse