Mannen bak verdensveven bygger fremtidens Internett.
Tim Berners-Lee jobber med en desentralisert plattform. Her under Technical Architecture Group i 2016.

Annonse


Mannen bak verdensveven bygger “fremtidens Internett”

Sir Tim Berners-Lee er mannen som på slutten av 1980-tallet oppfant verdensveven (World Wide Web). Rundt 30 år senere har han planer om et nytt Internett.

En desentralisert plattform

Berners-Lee står bak oppstartsselskapet Inrupt som ønsker å gi brukerne kontrollen tilbake over dataene sine. Dette via plattformen Solid som lar brukerne selv velge hvordan de lagrer dataene sine, og inkludert bilder, musikk, kalenderoppføringer, kontakter, helse- og treningsdata og mye mer.

Sammen med andre ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har han bygget Solid-plattformen som beskrives som en desentralisert nettplattform. Berners-Lee tar nå ett år pause fra MIT for å jobbe utelukkende med Inrupt.

– Vi er nødt til å gjøre det nå. Det er et historisk øyeblikk, sier mannen bak verdensveven til Fast Company. Han forklarer at motivasjonen bak Solid-plattformen er avsløringene om at Facebook tillot at brukernes data ble innhentet av politiske grupper.

Annonse


Kim Dotcom jobber også med et “alternativt Internett”:

Kim Dotcom lager et “alternativt Internett”

Lar brukerne ta kontroll

Overfor nettstedet forklarer Berners-Lee at han tror Solid vil tiltrekke interesse fra internettaktivister, utviklere og hackere som ikke har interesse av at de store selskapene og myndigheter styrer Internett.

Fast Company beskriver en av appene Berners-Lee viser dem, for en blanding av Google Drive, Microsoft Outlook, Slack, Spotify og WhatsApp. Appen er en nettside som gir brukeren enkel oversikt over ting som gjøremål, kalender, samtaler og adressebok. Det unike med løsningen er at den bruker Solids desentraliserte teknologi og at all informasjonen er under brukerens kontroll, ikke et selskaps.

All data som brukeren legger inn, ligger i en Solid POD (en forkortelse for personal online data store) – alle Solid-brukere vil ha sin egen POD – og det er kun den personen som har tilgang på informasjonen og alt som legges til.

Det starter i høst

I tillegg jobber Inrupt med en desentralisert utgave av Amazons stemmeassistent, Alexa. Denne går under navnet Charlie, og også her er det brukeren som eier og har tilgang på all dataen som mates inn.

På den måten skal brukerne stole nok på Charlie til å gi informasjon om barnas skolearrangementer, helsejournaler og privatøkonomi.

Fra og med denne uken kan utviklere verden rundt bygge desentraliserte apper for Solid-plattformen.

Tror du Berners-Lee vil lykkes med Solid?

 

Kilde:
Fast Company
Flickr (foto)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse