Annonse


Hurra, webben er 25 år!

Den 12 mars 1989 la Tim Berners-Lee fram et forslag som kanskje mer enn noe annet skulle komme til å formen verden i årene etterpå.

Kom på ideen ni år før
Mens Internett ble et arbeidsverktøy for forskere over hele verden allerede på 1970-tallet, mente Berners-Lee at man ved hjelp av hypertekst (tekst med referanse til ekstern innhold) kunne effektivisere bruken av nettet.

Berners-Lee kom faktisk på ideen allerede i 1980 mens han jobbet for den internasjonale forskningsorganisasjonen CERN (Conseil européen pour la recherche nucléaire) i Sveits , men det var først åtte år senere den ble praktisk realitet.

– Desperat handling
– Jeg måtte bare ta hypertekst-ideen og koble den til
Transmission Control Protocol og domenenavn-system-ideene. Og vips! Så hadde jeg World Wide Web. Å skape webben var i virkeligheten en desperat handling. Dette fordi situasjonen uten web ville blitt svært vanskelig for mitt senere arbeid i CERN. Det meste av teknologien, som hypertekst, Internett og tekstobjekter med flere fonter, var allerede laget. Jeg trengte bare å sette dem sammen, sa Berners-Lee i et tilbakeskuende intervju i 2007.

Annonse


Bekymret for framtida
Men den nå 58 år gamle Berner-Lee har ikke tenkt å hvile på laurbærene eller nøye seg med folkets hyllest.

Han frykter at det fantastiske verktøyet han skapte for 25 år siden kan stå i fare for å bli ødelagt av kapitalsterke krefter som vil endre ting til sin fordel, på bekostning av alle oss andre.

Stikkordet er såkalt nettnøytralitet, prinsippet om at alle skal ha lik tilgang til båndbredde.

Hvordan sikre webben?
I går postet han dette på Googles offisielle blogg:

I dag er det grunn til å feire. Men det er også en anledning for å tenke seg om, diskutere og handle. Viktige avgjørelser når det gjelder styringen og framtida til nettet ligger i horisonten, og det er helt nødvendig at vi alle ytrer oss om webbens framtid. Hvordan kan vi sikre at de 60 prosentene av verdens befolkning som ikke er tilkoblet blir det raskt? Hvordan kan vi forsikre oss om at webben støtter alle språk og kulturer, ikke bare de som dominerer? Hvordan skal vi bygge forståelse for åpne standarder rundt det kommende «tingenes Internett»? Vil vi tillate andre til å pakke inn og legge restriksjoner på vår nettbruk, eller vil vi beskytte magien ved den åpne webben og makten den gir oss ved å ytre oss, oppdage og skape hva som helst? Hvordan kan vi bygge et system med innebygde kontrollrutiner som ansvarligggjør grupper som kan spionere på nettet overfor samfunnet? Dette er noen av mine spørsmål. hva er dine?

Her ser du Tim Berners-Lee i en fersk video der han hilser brukerne og markerer 25-årsjubileet:

Annonse