Jeg har gløttet inn i 4K-verdenen og testet en gigantisk CPU-vifte
Skift for all del ut kjøleren som følger med CPU-en. Det er mange gode alternativer på markedet, og de aller beste koster rett under tusenlappen.

Annonse


Jeg har gløttet inn i 4K-verdenen med Ryzen 2 og 1080ti – så rå er denne CPU-viften

Denne testen prøver på en lettfattelig måte å gi et inntrykk av hvordan det er å gå fra en fire år gammel CPU, til en helt moderne en, i dette tilfellet Ryzen 2700x, den nye toppmodellen fra AMD.

Spesifikasjoner

Spesifikasjoner eldre Intel-maskin:

 • CPU: Intel Core i5 4960k – 22nm – socket 1150 LGA – base: 3,5 – overklokket til 4,5GHz
 • GPU: ZOTAC GeForce GTX 980Ti AMP! Extreme 6GB
 • CPU-vifte: Cooler Master Hyper T2
 • MB: Asus Z97-A USB 3.1
 • RAM: Corsair Vengeance Pro 16GB 2x8GB DDR3 2400MHz PC3 19200

Ny Ryzen 2-maskin 1080ti:

 • CPU: AMD Ryzen 2700x – 4,3GHz maks boost – 12 nm – socket AM4
 • GPU: Asus Rog Strix GeForce GTX 1080 TI 11GB
 • CPU vifte: AMD Wraith Prism og Noctua NH-D15 SE-AM
 • MB: Asus ROG Strix X470-F Gaming
 • RAM: G.SKILL 16GB CL15 (2 x 8GB) TridentZ Series DDR4 PC4-28800 3600MHz

Merk

Jeg valgte å overklokke Intel CPU-en til 4,5GHz, altså 1GHz mer (med Asus Ai Tuners ett-klikk-system). Da er det greit som base for denne, i tillegg til at Ryzen 2-maskinen får litt mer konkurranse. Merk at jeg har en god kjøler på Intel-maskinen: Cooler Master Hyper T2.

Annonse


Jeg kjørte også 1080ti-kortet i overklokk-modus, for jeg tenker som så: har man kjøpt dette utstyret, vet man som regel hva man driver med, ergo man vil ha maks ytelse. 1080ti-kortet kjørte hele tiden i Asus sitt eget OC-modus, så det er ikke snakk om manuel overklokking.

Viktig: vi merket at Facebook Messenger (den fra Windows Store bruker unødvendig mye CPU) og MSI Afterburner med FPS-teller aktivert forringet ytelsen betraktelig i Battlefield 1 med “micro stutters”. Det anbefales å avslutte disse programmene før du spiller da dette også kan påvirke andre titler også.

Vi starter med Intel

La oss først ta en titt på min gamle PC, før og etter 1080ti:

Vi tjente rundt 4000 3DMark 11-poeng etter å ha utstyrt Intel-maskinen med 1080 ti til fordel for 980 ti.
Vi tjente rundt 4000 3DMark 11-poeng etter å ha utstyrt Intel-maskinen med 1080ti i stedet for forrige generasjons toppkort: 980ti. (Ill.: ITavisen)

3DMark Time Spy 1.0 – 980ti mot 1080ti (ikke 4K-testen):

TimeSpy på Intel-maskin - 1080 ti mot 980 ti.
TimeSpy på Intel-maskin – 1080 ti mot 980 ti. (Ill.: ITavisen)

Deretter testet vi 1080ti-kortet på Ryzen 2-maskinen med TimeSpy 4K. Den klarer den følgende:

1080ti og Ryzen 2 TimeSpy Extreme (4K)..
1080ti og Ryzen 2 TimeSpy Extreme (4K).. (Ill.: ITaivsen)

Overklokking

Jeg fant kjapt ut at det var lite å hente hva angår overklokking, både av RAM og CPU. RAM-en som kan kjøre 3600Mhz, er ikke stabil med dette tallet på vår Ryzen 2-maskin, men 3400 fungerer stabilt. Det kan vi konkludere etter flere uker med testing.

CPU-en kan overklokkes til 4,125GHz med AMD vifte som følger med, men som også bråker noe voldsomt, men det er jo ikke mye å skryte av (vi testet overklokking både i BIOS og med AMD Ryzen Master).

Jeg kan allerede avsløre at AMDs overklokkingsprogramvare ikke gjorde stort for meg, og personlig synes jeg grensesnittet er rotete. Vi anbefaler derfor CPU multiplier-overklokking i BIOS.

Litt om viften først: vi valgte derfor å bytte den ut til fordel for den beste (og dyreste: 799 kroner) CPU-viften vi har testet: Noctua NH-D15 SE-AM4.

Merk: det er alltid en skuffelse å flytte fra et åpent “kabinett” (som dette fra Lian Li vi brukte), til et lukket et. For kanskje er CPU-en stille, men den totale støyen øker grunnet systemviftene.

Vi anbefaler på det sterkeste å lese vår guide for å minimere støyen i ditt system.

Utrolig god vifte

Fra å være et bråkete mas, hører man ikke denne viften (samtidig som den holder CPU-en 20 grader kjøligere under stress), men klarer den å klokke noe bedre?

Vi prøvde så 4,250GHz først. Ustabilt? Jepp, selv med høyere volt. Det vi fant som det desidert letteste var å aktivere OC Level (1 til 4. Dette sørger for å holde boost-frekvenser gående lenger noe som gir bedre ytelse) i Asus sin BIOS.

Dette er overklokkingstall forsket frem av den kjente overklokkeren The Stilt (husk å bruke Windows sin balanserte ytelsesplan for best resultat), som Asus får lov å bruke. Med denne aktivert økte vi Time Spy fra 9000 til 9354 poeng med Level 4 aktivert.

Vi kan nevne litt mer om temperaturer, for med den svært gode CPU-kjøleren, og Rog Strix-kortet som er kjent for det samme, snakker vi 65 grader i snitt på GPU og CPU med samme overklokking som anbefalt. Merk at kabinettet har tre toppvifter, to i front og en bak. Maks temp GPU: 69 grader – CPU: 76 grader.

Det er også mulig å aktivere TPU. TPU overklokker CPU og DRAM. Det er to nivåer: I og II. Ved å velge en av dem starter Asus sin BIOS en optimalisering-prosess.

La oss se hva Time Spy (standard, ikke 4K Extreme) ender opp på med TPU 1 aktivert (OC Level 4 er også på): 9281 poeng. Altså litt mindre. Javel.

Så hva med TPU 2? Med nivå to aktivert ender poengsummen på 9308. Enda litt bedre.

Husk at TPU-optimaliseringen tilbakestilles om du gjør manuelle endringer.

For å oppsummere overklokkingen om du har støttet Asus-kort og anser maskinen som godt kjølt:

 • Aktiver D.O.C.P for maks RAM-ytelse (angi RAM-hastighet manuelt i stedet for auto)
 • Aktiver OC Level 4
 • Aktiver TPU 2
Mitt beste BIOS-oppsett for automatisk overklokking.
Mitt beste BIOS-oppsett for automatisk overklokking. (Ill.: ITavisen)
Mitt beste 3DMark Time Spy resultat med automatisk overklokking på maks i BIOS.
Mitt beste 3DMark Time Spy resultat med automatisk overklokking på maks i BIOS. (Ill.: ITavisen)

Userbenchmark.com – Intel Core i5:

Denne Intel CPU-en er og var knakende god, selv om den er gammel da den er veldig overklokkingsvennlig som K CPU-er jo er.
Denne Intel CPU-en er og var knakende god, selv om den er gammel da den er veldig overklokkingsvennlig som K CPU-er jo er. (Ill.: ITavisen)

Userbenchmark.com – Ryzen 2:

Uten Asus sin The Stilt OC.
Uten Asus sin The Stilt OC. (Ill.: ITavisen)

Som du ser av UserBenchMark-testene har vi klart å skvise mye mer ytelse ut av Intel-maskinen, men hva skjer når vi kjører samme test med TCP 2 og OC Level 4?

Ja, se da blir alt mye bedre (merk at jeg nok kan presse skjermkortet mer manuelt):

Med The Stilt-innstillinger.
Med The Stilt-innstillinger. (Ill.: ITavisen)

Litt om Battlefield 1 (alt på maks)

* Med alt på maks økte med 40 bilder i sekundet i snitt (merk at ved intensive scener og 4K DSR kan oppdateringen gå i negativ retning og tilbake med 20FPS)
* Det er det en fin mellomting mellom ytelse og bildekvalitet å kjøre 120 eller 150 prosent “resolution scale”, inkludert i Battlefield 1 som ligger på 75 og 90 i FPS
* Med 60Hz valgt i spillet og DSR 4K (3840 x 2160) føles det mer som 20FPS, mens MSI Afterburner melder fra 40 til 60 FPS. Med samme oppløsning stopper det helt opp om vi velger noe over 60 FPS: vi snakker 1 til 2 bilder i sekundet
* Merk at ved intensive scener og 4K DSR kan oppdateringen gå i negativ retning og tilbake med 20FPS

Far Cry 5

Dette spillet tilbyr en enda større verden enn første verdenskrigsskyteren.

Fra anmeldelsen:

Oppløsningen jeg kjører er på 2560 x 1440, noe som gir en snitt-FPS rett under 70 – skjer det veldig mye samtidig, ser jeg noen ganger 50 FPS og veldig få ganger under det 50 (røykeffektene merker jeg meg som krevende). Til syvende og sist valgte jeg «Extra» da det er svært få FPS å hente på «High».”

* Med 1080ti og samme oppsett økes FPS-en til 80 og 100, men ligger også veldig stabilt midt i mellom begge. For å oppsummere: masser av FPS og veldig stabil ytelse (merk at ved intensive scener og 4K DSR kan oppdateringen gå i negativ retning og tilbake med 20FPS. Det samme gjelder aktivering av bedre bildekvalitet i skjermkortinnstillingene enn hva som er på som standard)
* Med 1,5 “resulition scale” valgt i spillet faller FPS-en ned til 50 til 60 – 1,3 gir 70 til 80
* Med 4K DSR stopper spillet på 60 bilder i sekundet, men ligger også stabilt på det og leverer altså bedre ytelse enn Battlefield 1

* Call of Duty: WW II ligger på 110 på native oppløsning, og fra 50 til 60 i DSR 4K. Jeg foretrekker å doble FPS-en.

* Er et overraskende tungt spill, Deus Ex: Mankind Divided, kjører endelig bra på maskinen med 1080ti: 50FPS (ute) og rundt 80 inne med alt på maks.

 

* Ark: Survival Evolved så snakker vi stabile 48 FPS med “Epic”-grafikkprofil. Med 4K DSR økte FPS-en noen poeng, og spillet føltes helt fint å spille. Overraskende med tanke på at denne tittelen, som Mankind Divided, er kjente som ikke godt nok optimaliserte.

* Doom. I motsetning til et par andre spill på listen, er Dooms grafikkmotor utrolig smidig. Vi ligger derfor på 170 bilder i sekundet (det samme gjelder det nyeste Wolfenstein-spillet) og noen ganger 200 FPS i OpenGL 4.5 og Vulkan. Det er ingen hastighetsendringer å snakke om mellom de to. I 4K DSR ligger vi på mellom 80 til 100 FPS med Vulkan og Open GL.

Asus mini-test

Strix-skjermkortet har selskapets egen GPU Tweak II og en “Gaming booster” funksjon. Ok, la oss se om følgende endringer har noe å si for ytelsen i 3DMark 2011:

* Skru av “Windows-tjenester og prosesser”
* Systemminne-optimalisering
* Merkelig nok aktiverte samme funksjon vindus-animasjoner. Gir det virkelig bedre ytelse?

Vi har allerede 3DMark-tallet fra før endringen: 20 221. Hva med Asus sine anbefalinger aktivert? Ingen forbedring: 20 027.

Med andre ord er prossess-elimineringen for de med underdimensjonerte maskiner med lite RAM (eventuelt en rotete Windows-installasjon med en haug bakgrunnsprogrammer).

Ikke at vi er sjokkerte, for dette har vi bevist tidligere.

Ikke kast bort tiden på dette.
Ikke kast bort tiden på dette. (Ill.: ITavisen)

Konklusjon

Et voldsomt hopp på en 27″ er det ikke, da vi allerede spilte i over 70FPS med alt på maks i de fleste nye spill og da snakker vi tvungen 8x-kantutjevning og alt annet på maks i GeForce-kontrollpanelet.

Fordelen er at man kan øke oppløsningen på “liksom” med DSR eller direkte i spill som støtter det (det blir fler og fler). På den måten får man enda bedre kantutjevning og derfor også et mer detaljert bildet, også på avstand.

Kombinasjonen 1080ti og Ryzen 2 gjør det mulig å spille de aller fleste spill fra 80 til 120 bilder i sekundet , med alt på maks, med oppløsningen 2560 x 1440. I en rekke spill, de som ikke er super-intensive som Battlefield 1, kan du heve oppløsningen ytterligere og likevel nå godt over 100  bilder i sekundet.

Spill som ikke er så grafikk-intensive leverer uten problemer 4K-opplevelser @ 70 FPS og mer, men du kan glemme Battlefield 1 i ekte 4K med alt på maks og over 80 bilder i sekundet i snitt.

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:

Annonse