TEST: OnePlus 6 er et av årets beste mobilkjøp.
Vi er strålende fornøyd med OnePlus 6.

Annonse


TEST: OnePlus 6 er et av årets beste mobilkjøp

Det kinesiske selskapet OnePlus gjorde sitt inntog i mobilmarkedet i 2013 og har på mange måter blitt en av de mer interessante Android-produsentene på markedet, og det uten å ta særlig med markedsandeler. Mange er av den oppfatning at OnePlus er et lite og uavhengig selskap, men det er faktisk under vingene til OPPO som er et av de største mobilselskapene i verden.

Stort eller lite, nå er OnePlus for første gang offisielt lansert i Norge.

OnePlus 6

Og det er tydelig at nordmenn har ventet langt og lenge på dette. Da vi var i Oslo på et OnePlus 6-arrangement i regi av Telia, var det lange kødannelser utenfor Byporten der forhåndssalget startet. Vi tok en prat med dem som stod i køen:

Annonse


Slike køer er vi mest vant med når Apple lanserer nye iPhoner, selv om disse køene ikke var like lange ved lanseringen av iPhone 8 og 8 Plus.

Nok om det. La oss rette fokus mot OnePlus igjen og den forholdsvis ferske OnePlus 6. Kineserne har solgt seg opp ved å selge relativt gode og solide smarttelefoner til en relativt grei pris. Sammenliknet med iPhone og Galaxy, må OnePlus 6 ses på som et kupp. Det er det flere grunner til.

Så sent som i desember i fjor testet vi OnePlus 5T – en telefon vi gav ti tomler opp, altså full pott. Kort oppsummert: man får særdeles mye for begge.

Klarer å OnePlus 6 å leve opp forventningene? Det korte svaret er ja.

Spesifikasjoner (modell testet):

 • 6,28″AMOLED-skjerm – 2280×1080 piksler
 • Snapdragon 845.
 • Android 8.1.
 • 128 GB lagring, 8 GB RAM
 • 3300 mAh-batteri
 • Dobbetlkamera: To sensorer på henholdsvis 16 og 20 megapiksler. Støtte for både EIS og OIS.
 • Pris: 6000 kroner.

Designmessig fører ikke OnePlus 6 med seg noe nytt, det har heller ikke de andre modellene gjort, men jeg liker hvordan mobilen ser ut. Ikke minst hvor bra den ligger i hånden. Baksiden er utformet i glass (men den har likevel ikke trådløs lading), noe som selvsagt betyr at den er glatt. Modellen i “Mirror Black” – kult navn – er like plagsomt glass som Huawei P20 Pro. Selskapet skal ha pluss for å legge ved et gjennomsiktig silikondeksel i esken slik at man kan beskytte enheten. Rammen rundt OnePlus 6 er for øvrig forsterket i aluminium, ellers går det i glass.

På baksiden av enheten sitter det et dobbeltkamera, blits og en fingersensor. Strømknappen er plassert på høyre side av enheten, mens volumknappene er passert på den venstre. OnePlus 6 har også en fiffig volumbryter rett over strømknappen der man enkelt kan sette enheten til lydløs eller vibrering.

En 6,28-tommers AMOLED-skjerm pryder fremsiden av smarttelefonen. Noe som umiddelbart fanger ens interesse, er mobilhakket – eller skjermleppen – som deler bildet i to øverst på skjermen. Etter å ha brukt P20 Pro en god stund nå, er jeg blitt godt vant med mobilhakket og må si jeg er blitt vant med den lille designdetaljen, eller funksjonen om du vil.

Hvis man ikke er av samme oppfatning som undertegnede, kan man enkelt fjerne det virtuelt under innstillingene på telefonen. Hver sin smak, eller hva?

Du ser det ikke så godt her, men OnePLus 6 har også skjermleppe.
Du ser det ikke så godt her, men OnePLus 6 har også skjermleppe. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)
Baksiden er enkel og elegant.
Baksiden er enkel og elegant. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Hvordan er den i bruk?

Med Qualcomm-flaggskipet Snapdragon 845 kan man forvente en solid ytelse uansett bruk. Det være seg surfing på verdensveven, videostrømming via sin favorittjeneste eller spilling. Snart kommer “Fortnite” til Android og da kan OnePlus 6-eierne glede seg over å ha en av de kraftigste brikkesettene på mobilmarkedet.

OnePlus 6 har både fingersensor og ansiktspålogging, noe også forgjengerne i 5-serien har, men løsningen for ansiktsgjenkjenning skal være hakket mer avansert enn i de tidligere modellene. Når det er sagt, advarer selskapet ved oppsett om at ansiktspålogging fremdeles ikke er like sikker som fingersensoren – per nå er det kun Face ID og Xiaomis løsning som er sikker nok. Samtidig har vi sett rapporter om at folk, igjen, lurer ansiktspåloggingen med et bilde. Jeg hadde faktisk begge metodene aktivert frem til jeg så den saken, men valgte å deaktivere ansiktsmulighetene etter det.

Begrenset sikkerhet til side, ansiktspåloggingen er for det meste rask og pålitelig i godt belyste miljøer. Når det blir for mørkt, henger ikke kameraet like godt med.

Fingersensoren er dermed løsningen, og den er for det meste rask og nøyaktig, men det er spesielt én ting som irriterer meg ved den: sensoren er litt i det minste laget, noe som fører til at man ikke alltid treffer blink, og man på den måten må lete seg frem.

Noe av det kjekke med OnePlus’ smarttelefoner er at de for det meste kommer helt rene uten altfor mye dilldall. Selskapet har riktig nok lagt et eget skall oppå Android, men de har ikke gått så langt som å designe egne ikoner og fylle opp mobilen med et haug av egne apper og apper fra tredjeparter. Skallet er for så vidt ikke helt ulikt Googles løsning heller, og man får rask tilgang til appskuffen ved å sveipe nedenfra og opp på skjermen.

OnePlus har også implementert egne gester, eller bevegelser som selskapet kaller det, i OxygenOS som er navnet på skallet. Hvis man aktiverer dette, bruker man gester i stedet for navigasjonslinjen:

 • Sveip helt nederst på skjermen og opp: Gå til startskjermen.
 • Samme gest bare at man stopper halvveis: Åpne app-listen.
 • Sveip kort opp fra nederst av skjermen: Gå tilbake ett steg.

Etter litt tilvenning vil jeg si at jeg foretrekker OnePlus’ gester – det er også noen liknende som kommer i Android P – men merk at man ikke kan gå fort tilbake til forrige app som man kan ved å trykke raskt to ganger på app-knappen i navigasjonslinjen.

OnePlus 6 er så å si like stor som iPhone 8 Plus.
OnePlus 6 er så å si like stor som iPhone 8 Plus. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Hva med kamera?

Det er ikke overraskende at det er inngått noen kompromisser ved en smarttelefon som starter på 5000 kroner. Modellen vi har testet starter på i underkant av 6000 kroner og har 128 GB lagring/8 GB minne. Skjermen er nydelig og klar – selv i sterk sollys som har preget spesielt Øst- og Sørlandet den seneste uken – ytelsen er helt topp med Snapdragon 845 og kvalitetsfølelsen er helt toppers. For oss virker det som at det er jo besparinger rundt kameraet for det er nemlig ikke i samme klasse som for eksempel Huawei P20 Pro, iPhone X og Samsung Galaxy S9.

Dobbeltkameraet består av sensorer:

 • 16 megapiksler med en blenderåpning på f/1.7.
 • 20 megapiksler med en blenderåpning på f/1.7.

Dessverre produserer kameraet like gode bilder som konkurrentene, og det selv under gode lysforhold. Fargene er rett og slett litt blasse. Forhåpentligvis er det noe OnePlus kan gjøre bedre via programvareoppdateringer.

Kamera-appen er heller ikke særlig avansert og jeg savner flere innstillingsmuligheter. For eksempel oppløsning. Her kan man kun velge bildeforhold og valgene står mellom standard 4:3, 19:9 og kvadratiske 1:1. Appen har for øvrig en kjekk Pro-modus der man kan justere ting som ISO, hvitbalanse, lukkertid og fokus, og denne modusen har også et kjekt horisontalt vater slik at man enkelt kan se om bildene man tar er rette. Jeg har nemlig en lei tendens til å ta skjeve bilder. Jeg savner dette vateret i automodus og ikke minst hos andre kameraprodusenter.

Merk: Vi opplever noen problemer med opplasting av bildene tatt med OnePlus 6. De kommer.

Konklusjon

For å oppsummere får man mye telefon for pengene ved å gå for OnePlus 6. Det er få andre på markedet som kan levere like mye mobil til det mobilen koster. Vi føler at modellen vi har testet, med 128 GB lagring og 6 GB minne til knapt 6000 kroner, er midt i blinken. Legger man på rundt 300 kroner, får man dobbelt med lagring.

Er man ikke avhengig av like mye lagring og minne, får man OnePlus 6 til under 5000 kroner.

Prismessig er nærmeste konkurrent Nokia 7 Plus, men den har ikke like gode spesifikasjoner.

Dog er det ikke alt som er fryd og gammen. OnePlus 6 kan for eksempel ikke konkurrere med toppmodellene på markedet når det gjelder kamerakvalitet, det leverer ikke mer enn helt OK på denne fronten. En annen ting er batteriet ofte krever strøm hver kveld, og det til tross for at kapasiteten er på 3390 mAt. Jeg irriterer meg også over det speilblanke designet som flere mobilprodusenter omfavner. Mobilen er heller ikke offisielt vanntett, selv om OnePlus har grundig tettet den, hvis man er opptatt av det.

+ God pris. Mye mobil for pengene.
+ Topp ytelse.
+ Flott skjerm.
+ Ren og rask Android.

– Kameraet.
– Ikke imponerende batteritid.
– Litt liten fingersensor.
– Glatt!

Annonse:

Annonse


Annonse


Annonse