DN: Tidal manipulerer lyttertallene - over 320 millioner falske avspillinger.
Dagens Næringsliv har avslørt falske avspillinger på Tidal.

DN: Tidal manipulerer lyttertallene – over 320 millioner falske avspillinger

Dagens Næringsliv skriver i dag at strømmetjenesten Tidal har manipulert lyttertallene til artistene Beyoncé og Kanye West, og på den måten gikk dem større utbetalinger.

Avslører falske strømmetall

Avisens journalister har fått tilgang på store mengder interne data fra Tidal. I disse kommer det frem at tjenesten har ført inn ekstra avspillinger på kundenes kontoer. Kunder DN har vært i kontakt med og konfrontert med lyttehistorikken, avviser at informasjonen stemmer.

– Det er noe vrøvl, sier Halfdan E. Nielsen når avisen opplyser ham om at Beyoncés “Lemonade” er hans tredje mest avspilte album.

Ifølge loggene har Nielsen spilt den samme sangen om og om igjen.

– Det er helt sinnssykt, sier han til DN.

Tidal blør penger – kan gå dukken

NTNUs sikkerhetsgruppe har gransket tallene

På oppdrag fra avisen har en gruppe ved NTNUs Center for Cyber and Information Security (CCIS) gått gjennom dokumentene. De viser til funn av mer enn 320 millioner falske avspillinger og at 1,7 millioner brukerkontoer er berørt.

«Gjennom avansert statistisk analyse har vi kunne slå fast at det har foregått manipulasjon av dataene i visse perioder. Manipulasjonen ser ut til å rette seg mot et svært spesifikt sett med sanger, knyttet til to distinkte album», konkluderer gruppen.