MovieMask er din personlige lommekino.
MovieMask er din personlige lommekino.

Annonse


TEST: Nordmenn gjør stor suksess med “lommekino” – møt MovieMask

Mye har skjedd siden de tidligere NTNU-studentene Eirik Wahlstrøm og Harald Manheim gjennomførte en suksessfull Kickstarter-kampanje med produktet MovieMask i 2016. Mobilmasken som ser ut som en VR-brille, men som ikke er det. For mens tradisjonelle VR-hodesett som HTC Vive viser ett bilde på hvert øye, MovieMask heller en personlig lommekino. MovieMask er utstyrt med to linser som forstørrer bildet på smarttelefonen din.

Høsten 2017 fullførte selskapet nok en folkefinansieringskampanje, men da på Indiegogo og med to nye produkter.

MovieMask

De to produktene er MovieMask Go og Premium. Førstnevnte er en litt mindre og mer portabel variant av filmmasken, mens Premium er den nye toppmodellen. Under et møte på StartupLab i Oslo viste Wahlstrøm og Manheim også frem en “prototype” med AR-funksjonalitet, men det er altså Premium vi har testet.

Vi kan jo starte med designet. MovieMask ser utvilsomt ut som en VR-brille. Man fester mobilen inn i en “lomme” foran på enheten. Den største mobilen vi har brukt, er en iPhone 8 Plus på 5,2 tommer, men man får definitivt plass til større telefoner. Wahlstrøm og Manheim sier at den minste støttede størrelsen er på 4 tommer, for eksempel iPhone SE, men at rundt 5 tommer kanskje gir den beste opplevelsen.

Annonse
MovieMask er av høy kvalitet.
MovieMask er av høy kvalitet. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Vi har hatt best opplevelse med iPhone 8 Plus.

Inne i MovieMask sitter det to kraftige linser som forstørrer bildet samtidig som det sørger for at bildet er klart.

Selve masken man fester mot ansiktet er polstret med noe mykt stoff og er behagelig og godt. Jeg skulle gjerne hatt litt mer polstring ved pannen der det kan bli noe hardt, men rundt sidene og ved nesen, er komforten godkjent. Man kan også justere hvor hardt masken sitter mot ansiktet med båndene man fester på hodet.

Hodebåndene er i og for seg behagelige, men er i enkelte tilfeller litt brede slik at de dekker deler av ørene, noe som igjen fører til at putene på store hodetelefoner ikke dekker øret helt. Bruker man ørepropper vil ikke det være et problem. Noe annet man justere er masken og avstanden mellom ansiktet og telefonen. Det er også mulig å låse den nærmeste posisjonen med en bryter på undersiden. For min del har opplevelsen vært best med skjermen så nærme så mulig, men det er smak og behag.

Når det gjelder lystetthet, vil jeg si at MovieMask skårer ganske bra. Du vil muligens se noe lysrefleksjon hvis du ikke har på deg brillen stramt nok, men ellers er det svart som natten. Basert på hva det vi har lest om den foregående modellen, er det en stor forbedring.

Du kan bruke hodetelefoner med MovieMask, men båndet legger seg ofte over øret.
Du kan bruke hodetelefoner med MovieMask, men båndet legger seg ofte over øret. (Ill.: Privat)

Snurr film

Den første responsen da jeg dro frem MovieMask foran noen kamerater, var “det er VR”. Vel, det er ikke helt riktig. Man kan absolutt nyte 360-innhold med MovieMask, ved å snu seg rundt og se opp og ned, men noe VR-opplevelse er det, som nevnt over, ikke.

Under testingen har vi sett film, TV-serier, diverse 360-innhold og også en fotballkamp. Sistnevnte var en litt spesiell opplevelse, for man klarer ikke helt å legge fra seg VR-tanken når man bruker MovieMask. Så når ballen sparkes rundt og går ut i hjørnene i bildet, følger man automatisk ballen med hodet – uten at noe skjer, selvsagt.

Hvordan opplevelsen med MovieMask er, varierer fra person til person vi har prøvd brillen med. Enkelte blir sliten i hodet og øynene etter kort tid, enkelte sier de ikke får med seg hele bildet uansett hvilken posisjon de har MovieMask i, mens andre syns at opplevelsen er helt topp og har ingen problemer med å se en hel film uten pause. Tilbakemeldingene vi fikk gikk også på at MovieMask kunne være litt tungvint i bruk.

Jeg ligger litt midt imellom. Jeg så en halv fotballkamp, altså rundt 45 minutter, uten særlig mye til pause og jeg syns det fungerte forholdsvis bra, men tror ikke jeg satt meg ned og sett en hel film i strekk.

Slik fester du telefonen.
Slik fester du telefonen. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Jeg kan se for meg at MovieMask kan være nyttig på fly- eller togreise, eller når man bare ligger på hotellet mellom slagene. Fordelen ved at man bare kan lene seg tilbake og se en god serie eller film uten at man trenger å holde i smarttelefonen eller finne riktig stilling til den på fanget eller bordet eller hva det måtte være.

En annen ting med MovieMask er at opplevelsen er mer altoppslukende enn når man sitter med telefonen i hånden og ser film. Man kobler fra verden rundt seg og retter alt fokus mot det som skjermen. Gjerne sammen med et par gode hodetelefoner eller ørepropper.

Slik er det å være gründer i New York med eget filmheadset

Konklusjon

Det er ikke lett å konkludere helt med MovieMask, blant annet fordi vi ikke har noen andre liknende produkter å sammenlikne med. Filmmasken er et artig konsept og det er gøy å se hva dyktige og ambisiøse gründere fra Norge leverer.

Selskapet har gjennomført to folkefinanseringskampanjer med store suksess og det har solgt over 10 000 enheter av dem. Det er intet annet enn imponerende.

MovieMask er av høy kvalitet og mange av detaljene og egenskapene er nøye gjennomtenkt. Blant annet hvordan linsen er tilpasset for å gi god forstørrelse uten at bildekvaliteten forringes. Samtidig som er komforten totalt sett er godkjent – det er tross alt mange personer i verden med ymse fasonger på ansiktet så det er neppe å lage én mal som passer alle.

Vi liker for så vidt konseptet svært godt, men er usikre på om prisen på 999 kroner er verdt opplevelsen. Da er vi mer spente på AR-utgaven.

Annonse:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse