The Guardian-journalist Jonathan Haynes ble sjokkert over spørreundersøkeslen til Facebook.
The Guardian-journalist Jonathan Haynes ble sjokkert over spørreundersøkeslen til Facebook.

Annonse


Facebook spurte om det er greit for menn å spørre om seksuelle bilder fra 14 år gamle jenter

Facebook får kritikk etter at en bisarr spørreundersøkelse dukket opp hos utvalgte brukere.

Vet ikke Facebook svaret på dette allerede?

Stuntet er det siste selskapet trengte. Det er fra før kjent de mister brukere i USA og Canada for første gang – dette i kombinasjon med et økt fokus i media på tjenester som Facebook, som ser ut til å gjøre mange av oss avhengige, og ikke minst hvilken effekt dette har på utviklingen til barn.

Og nå er det ikke godt å skjønne hva Facebook prøver å finne ut av i sin nye spørreundersøkelse, for den mangler nemlig korrekte svar av typen: “dette er ikke lov og jeg ville meldt forholdet til politiet” eller “dette er ikke noe jeg ønsker på Facebook”.

Annonse


Ingen svaralternativer er i nærheten av gode nok

Et av spørsmålene var: “Om du ser for deg en ideell verden der du bestemmer Facebooks regelverk, hvordan vil du håndtert følgende: En privat melding hvor en voksen mann spør en 14 år gammel jente om seksuelle bilder?”

Svarene inkluderte “dette innholdet skal være lovlig på Facebook, og jeg har ingen problemer med å se det”, “dette innholdet bør ikke være lovlig på Facebook, og ingen bør få mulighet til å se det”.

Alle normale mennesker skjønner at svaralternativene er absurde, for det mangler det faktum at det er ulovlig i de aller fleste land i verden.

I Norge er den seksuelle lavalderen 16 år.

– Kanskje en ekspert vet best?

I en annen spørrerunde ble det spurt, med samme scenario, hvem som bør bestemme reglene for dette. Her var alternative at Facebook bestemmer selv, eksterne eksperter bestemmer og informerer Facebook eller Facebook-brukere bestemmer reglene ved å stemme.

Igjen er ikke svaret å finne som 99 prosent hadde valgt, altså at det er det lovene i det aktuelle landet Facebook-brukeren befinner seg som bestemmer, og ikke Facebook eller brukerne, spesielt ikke i så alvorlige saker.

En talsperson for Facebook har svart til Business Insider at slik oppførsel allerede er ulovlig på Facebook, og at de ikke har noen planer om å endre det. Man kan da lure på hva som er poenget med denne spørreundersøkelsen er?

Kanskje er dette et forsøk på å finne ut hvor mange potensielle pedofile som finnes på nettverket?

https://twitter.com/JonathanHaynes/status/970234868016787456

 

Kilde:
Business Insider