Microsoft Surface Pro LTE er en vidunderlig maskin, men spørs om du ikke klarer deg med standardutgaven uten 4G.
Microsoft Surface Pro LTE er en vidunderlig maskin, men spørs om du ikke klarer deg med standardutgaven uten 4G.

Annonse


TEST: Surface Pro LTE er alltid på nett selv om du mangler WiFi

Over seks måneder har passert siden vi testet nye Surface Pro. Det har lenge vært kjent at LTE-utgave er på vei, men den fant ikke veien til butikkene før i starten av desember 2017.

Surface Pro LTE

Har du brukt en Surface Pro før, vil opplevelsen føles ganske kjent. PC-en har en solid konstruksjon i magnesium og en ganske så stabil støtte man drar ut av chassiset. Den kan justere i alle mulige vinkler og er like stødig som man er blitt vant med. Fordelen med en slik konstruksjon, kontra for eksempel Surface Book, er at skjermen er mer stabil. Som redaktør Trond Bie skriver i sin sniktitt på Surface Book 2, vingler skjermen en del når man berører den.

Slik er det ikke med Pro da støtten sitter bak skjermen og holder den stabil.

Den eneste forskjellen fra Surface Pro – hvorfor kalte ikke Microsoft den Pro 5? – er en liten luke som sitter ved siden av microSD-kortleseren på baksiden. Luken har plass til et SIM-kort og åpnes på samme måte som på smarttelefonen din, altså med en liten pinne. Den følger heldigvis med i pakken.

Annonse
Noe som ikke følger med i pakken, er tastaturet og Surface Pen. Det samme var tilfellet med nye Surface Pro, noe som plager meg litt ettersom Microsoft markedsfører denne trioen i sammen. Før var tilbehørene inkludert, men nå må du ut med rundt 2000 kroner ekstra for komplett opplevelse. Selv om Apple heller ikke leverer iPad Pro med tastatur og Pencil, betyr det ikke at dere kan slutte med det, Microsoft.

Surface Pro er heller ingen billig maskin, både vanlig og LTE starter på over 10 000 kroner.

Prisoversikt:

  • Surface Pro LTE i5/256 GB SSD/8 GB minne: 13 499 kroner ekskl. moms.
  • Uten LTE: 13 999 kroner inklusiv moms.
  • Surface Pro LTE i5/128 GB SSD/4 GB minne: 10 999 kroner ekskl. moms.
  • Uten LTE: 10 990 kroner inklusiv moms.
Tastaturet er kjempebra.
Tastaturet er kjempebra. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Enkelt oppsett

Ettersom vi allerede har testet Surface Pro, og denne modellen er så å si identisk, vil denne testen fokusere på mobildatafunksjonaliteten til PC-en. Merk at Qualcomm Snapdragon X16 LTE-modemet støtter gigabit-hastigheter, men at Microsoft har satt en begrensning på 450 Mbps.

Oppsettet er ganske så rett frem. Koble SIM-kortet ditt til Surface og så er du i gang. Hvis man kun ønsker å bruke mobildata, kan man deaktivere wifi. Windows 10-maskinene med SIM-kortmuligheter har et ekstra valg under Nettverk og Internett under Innstillinger.

Her kan man kontrollere ting som datastreifing (også kjent som roaming), hvilke apper som kan bruke mobildata, om Windows skal håndtere tilkoblinger og når man vil bruke mobildata fremfor wifi.

Som standard er det Windows som håndterer tilkoblingen. Det vil si at når du setter i SIM-kortet, kobles det til automatisk. Deaktiverer du denne funksjonen, er du nødt til koble til manuelt hver gang.

Under valget “Mobili stedet for WiFi” kan du velge å ha wifi aktivert, men at mobiltilkoblingen aktiveres når wifi-signalet er dårlig. Dette vil du dra nytte av som pendler for eksempel på Drammenbanen der NSB-nettet til tider er ustabilt i tunnelene. Man kan også sette dette til “aldri” og da er alltid wifi foretrukket fremfor mobil med mindre man deaktiverer wifi.

Hvis du ønsker å se forbruket ditt, kan du sjekke “Databruk” under samme innstillingermeny. Oppsettet er tilsvarende man er vant med fra smarttelefonen. Her kan man også sette grense på hvor mye data man kan bruke i måneden og man kan også begrense bruken av bakgrunnsdata.

Her kan man også sjekke hvilke apper som bruker mest mobildata.

Poengløs Meldinger-app

Det er ikke sikkert du var klar over det, men Windows 10 har faktisk en innebygget “Meldinger”-app. Årsaken til at du kanskje ikke vet om den, er at den nesten ikke kan brukes til noe. Som du kan se i bildet under, kan man ikke sende meldinger fra appen og heller ikke motta SMS-er fra andre enn mobiloperatøren.

Så hva er poenget med den, spør du kanskje. Jeg er faktisk litt usikker, men har du koblet til med Skype via SMS-relé, kan du både lese og sende meldinger. Det betyr at du må sette opp synkronisering av SMS-meldinger med Skype via mobilappen på Windows 10 Mobile, ikke iOS eller Android), og det har ingenting å si om man har koblet til SIM-kort i Surface Pro eller ei.

Nå er det ofte slik at man bruker Facebook, WhatsApp, Skype og Telegram fremfor SMS, men det hadde jo vært kjekt å ha muligheten.

To essensielle Surface-produkter som ikke følger med i pakken.
To essensielle Surface-produkter som ikke følger med i pakken. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)
Microsoft holder seg tro mot designet.
Microsoft holder seg tro mot designet. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

God mobildataytelse

Så hva med ytelsen til mobildataen i Surface Pro LTE? Joda, den er ganske så stabil og god. Jeg foretatt ulike tester på forskjellige plasser og på kollektivtransport som tog, og man kan forvente like gode (og svake) signaler som man gjør med smarttelefonen sin. Mobilabonnementet er forresten Komplett Mobil med Telenor-nett. Her jeg sitter i skrivende stund – litt utenfor Drammen sentrum – viser Speedtest følgende:

  • Nedhastighet: 60 Mbps.
  • Opphastighet: 40 Mbps.
  • Ping: 24 ms.

Sammenliknet med bredbåndet:

  • Nedhastighet: 75 Mbps. (jeg betaler for 80/15 Mbps.)
  • Opphastighet: 15 Mbps.
  • Ping: 9 ms.

Absolutt godkjent ytelse på mobildataen, men kanskje litt høy forsinkelse til at det kan brukes til spilling.

Merk at du enten kan bruke ditt nåværende SIM-kort eller benytte deg av et tvilling-SIM du kan bestille fra operatøren din.

Her skal SIM-kortet.
Her skal SIM-kortet. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon

Hvis du er avhengig av mobildata og ønsker å betale litt ekstra, er Surface Pro LTE et for mange et attraktivt alternativ til den vanlige modellen. En rimeligere løsning er å kjøpe den vanlige Pro-modellen og dele mobildata fra smarttelefonen din, men for folk på farten er kanskje den ekstra summen verdt det..

Som vi nevnte i den foregående testen er ytelsen solid, byggekvaliteten i toppklasse og skjermen er helt enestestående. Du får den samme opplevelsen med LTE-utgaven pluss mulighet for integrert mobildata.

Et av problemene jeg ser med Surface Pro LTE, er tilgjengeligheten. Microsoft selger i hovedsak disse til bedrifter og et raskt søk på for eksempel Prisjakt gir ingen resultater på pris. Den er heller ikke i sortimentet til Microsoft Store på nett, i stedet får man opp et utvalg butikker som fører PC-en. Som privatperson er det ikke helt rett frem å kjøpte LTE-utgaven.

Karakter: 8/10.

+ Mobildata.
+ Enkel oppsett av mobildata, og flere valgmuligheter.
+ Flott skjerm.
+ God byggekvalitet.
+ Windows Hello.
+ Bra ytelse.

– Begrenset tilgjengelighet.
– Savner å kunne sende og motta SMS og å ringe og motta samtaler.
– Prisen er litt stiv.
– Ikke USB-C.
– Verken Surface Pen eller tastatur følger med.
– Mye dyrere enn standardutgaven.

Annonse:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse