Surface Pro er en av de beste hybridene på markedet, men har du en Pro 3 eller 4 er det få grunner til å oppgradere.
Surface Pro er en av de beste hybridene på markedet, men har du en Pro 3 eller 4 er det få grunner til å oppgradere.

Annonse


TEST: Surface Pro er kongen av hybrid-PC-ene

Rundt 20 måneder har gått siden Microsoft lanserte Surface Pro 4. En hybrid-PC som fikk svært gode skussmål av vår anmelder. Den som i fjor håpet på en oppfølger ble trolig skuffet, for en ny modell har latt vente på seg.

Den største Surface-nyheten i fjor høst kom i form av Surface Studio, den lekre, men akk så kostbare alt-i-ett-maskinen til Microsoft. Norske kunder kunne riktignok juble tidligere i år da Surface Book omsider ble offisielt tilgjengelig her til lands, men det er ikke først nå at Microsoft slipper en ny versjon av deres populære hybrid.

Surface Pro
Fredag ettermiddag reiste undertegnede til Microsofts lokaler ved Lysaker Torg rett utenfor Oslo. Kun to dager senere var det duket for ITavisens tur til Shenzhen i Kina og vi tenkte at denne turen ville være en ypperlig anledning for å teste enheten som er noe av det mest portable man finner på PC-fronten.

Ikke bare kan Surface Pro brukes som hvilken som helst annet bærbar PC, man kan også ta av tastaturet og bruke den i nettbrettmodus. Det la opp til at jeg kunne bruke den som et nettbrett på reisen og dermed skrote iPad Pro. For sikkerhets skyld ble Apple-brettet med i bagasjen.

Annonse


Planen om å bruke Surface Pro som notatblokk under reisen falt i fisk da det gikk slo meg at Microsoft ikke lenger legger ved en Surface Pen i pakken. Noe de heller ikke gjør med Surface Laptop. Fra før av var man nødt til å kjøpe tastaturet separat, men nå også pennen? En noe merkelig avgjørelse da Microsoft snakker ofte om hvor godt disse passer sammen.

Dette er spesifikasjonene til modellen vi har testet:

  • Operativsystem: Windows 10 Pro
  • Skjerm: 12,3-tommers PixelSense berøringsskjerm. 2736 x 1824 piksler.
  • Prosessor: Intel Core i7-6600U 2,79 GHz.
  • Grafikkort: Intel HD Graphics 640.
  • Lagring: 512 GB SSD.
  • Minne: 16 GB.
  • Tilkoblinger: 1x USB 3.0, SD-kortleser, Surface Connect, lydkontakt, mini DisplayPort.
  • Nettverk: Trådløst 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0.
  • Diverse: Windows Hello-ansiktsgjenkjenning, lyssensor, akselerometer, gyroskop..
  • Pris: 23 299 kroner.

Solid byggekvalitet
Helt siden første generasjon Surface Pro har Microsoft bevist at de kan bygge solid maskinvare, men det var muligens ikke før Surface Pro 3 ble lansert at det ble skikkelig bra. Nye Pro er så å si identisk med sine forgjengere og kvaliteten er likeså. Den solide og integrerte støtten er på plass og det virker fremdeles som at den aldri kan svekkes.

Tilkoblingene forblir også de samme, med en standard USB-kontakt, mini DisplayPort, lydkontakt og Microsofts proprietære Surface Connect for å koble til lader og dokk. Én ting mange savner er selvsagt USB-C-kontakten som Microsoft ikke har funnet plass til. Noe de heller ikke gjorde i Surface Laptop. Så mens Apple tilsynelatende satser alt på USB-C på PC-fronten, er Microsoft stadig litt mer avventende.

Per nå er ikke USB-C noe jeg savner med Surface Pro, men jeg skal ikke legge skjul på at det hadde vært kjekt å ta med én lader på reise i stedet for to–tre stykker. For Microsoft står standhaftig ved bruken av Surface Connect, den magnetiske kontakten. Dog har den en uvane med å falle for lett ut. Mac-folket vet hvor kjekt det kan være med en magnetisk ladekontakt, og ofte kan det være nettopp det.

Jeg blir mer skuffet hvis Microsoft lanserer nye Surface-maskiner senere i 2017 som ikke har USB-C.

Surface Pro er like velbygd som vi forventer.
Surface Pro er like velbygd som vi forventer. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Hvordan er den i bruk?
Jeg har tidligere eid to Surface-produkter: I 2012 var jeg raskt ute med å bestille Surface RT via Microsoft Store i Tyskland ettersom det ikke gikk an å bestille den via den norske siden. Sånn i ettertid kan man kanskje si at man angrer litt på det kjøpet, for hverken Surface RT eller Windows RT ble det man hadde håpet på, noe flere kan skrive under på.

Surface nummer to var en Pro 3. En ypperlig PC til bruk under studietiden. Med den da medfølgende pennen var det fantastisk å skrive notater fra forelesningene og var svært fleksibel i bruk. Faktisk er den så bra at det er vanskelig å finne årsaker til å oppgradere til både Pro 4 og nye Pro.

Nye Surface Pro fortsetter i samme fotspor med flere kjekke nyheter. Microsofts maskiner har nemlig blitt svært mye bedre de to seneste lanseringene. Windows Hello-pålogging er så sømløst at man sjelden tenker over det, og skjermen er tatt til et helt nytt nivå med sterkere farger, bedre kontrast og innsynsvinkel. På tross av at den er blank, fungerer også skjermen svært godt i sollys.

Dog er det synd at vi ikke fikk testet Surface Pro med penn ettersom det er en av de fremste egenskapene til PC-en.

Verken tastatur eller penn følger med.
Verken tastatur eller penn følger med. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Som vanlig ble Surface Pro testet slik vi tester alle andre PC-er. Det vil si at vi bruker den som vi gjør med våre private maskiner. Det innebærer jobbruk, men også litt underholdning på privaten. Til underholdning er Surface Pro helt toppers, spesielt etter at Netflix-appen ble oppdatert med frakoblet modus. Dessverre fungerte ikke dette på flyet hjem fra Kina, noe som kan skyldes at PC-en har vært tilkoblet et kinesisk nett. En annen forklaring har jeg ikke.

Til vanlig nettbrettbruk kan Pro ofte føles litt stor med en skjerm på 12,3 tommer. Den er ikke direkte tung, men man blir uansett sliten i armene etter å holdt den opp en stund. Da kan det kanskje fungere å ligge på magen eller la enheten i hvile i fanget.

Jeg forstår godt at flere og flere journalister går for hybridmaskiner. De er svært portable, gir flere muligheter enn tradisjonelle og er man glad i å skrive for hånd, og ønsker raskt digitalisering av notatene, er det bare å dra frem pennen og skrive til det digitale brettet spruter. I løpet av testperioden var ytelsen helt topp, slik vi er blitt vant til å se med Surface-produktene. Maskinen vår kjørte attpåtil på en kraftig i7-prosessor og med 16 GB minne, og det er kanskje ikke denne modellen flest vil gå for.

Hva skjer med batteriet?!
Når det gjelder batteritiden, opplevde jeg liknende problemer som med Dell XPS 15. Jeg hentet som nevnt brettet på en fredag, samme kveld brukte jeg på å lade opp maskinen og installere det som er av oppdateringer – de er det nok av ved førstegangsbruk. PC-en ble også brukt godt på lørdagen og det var da jeg mistenkte at ikke alt var som det skulle med batteriet. Jeg hadde nemlig surfet en del og batteriet stod stadig på 100 prosent gjenværende. «Skikkelig bra batteri», tenkte jeg da.

Problemet var bare det at noe var galt, noe jeg innså da PC-en plutselig slo seg av etter en drøy times bruk, der vi fulgte en tekstoppdatering av Microsofts E3-show på ITavisen, uten noe indikasjon på at PC-en snart var tom for strøm. Surfacen ble faktisk glovarm og det kun ved å surfe og oppdatere E3-nyhetene. Det tok faktisk flere dager før vi fikk fikset dette problemet, og når dette går i trykken er både batteritiden og prosentmåleren tilbake til det vi antar er det normale.

Microsoft oppgir 13,5 timers batteritid ved «Testing utført av Microsoft i april 2017 ved bruk av forhåndsprodusert enhet med Intel Core i5, 256 GB og 8 GB RAM. Testingen besto av fullstendig utlading av batteriet under videoavspilling. Alle innstillingene var standard unntatt følgende: Wi-Fi var tilknyttet et nettverk, og autolysstyrke var deaktivert. Batterilevetiden varierer sterkt avhengig av innstillinger, bruk og andre faktorer.»

Våre resultater viser ni timers kontinuerlig videoavspilling av en TV-episode lastet ned fra Microsoft Store. Ikke like imponerende, men nok til å holde på lengre reiser der man ikke har nett.

Tastaturet blir bare bedre og bedre.
Tastaturet blir bare bedre og bedre. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon
En av de store nyhetene med årets Surface Pro, er at Intels prosessorserie Kaby Lake er på plass. Vi, med flere, opplevde litt batteritrøbbel med Surface Pro 4 og Skylake, så en kan jo bare håpe at dette er blitt mye bedre. Som nevnt over, er vi ikke helt fornøyde med batteriet, men kanskje det trengte noen dager på å komme ordentlig i gang. Når denne testen går i trykken er Surface Pro på vei ut av våre testlokaler, men vi håper å få den inn igjen ved en senere anledning og vil da gå batteriet nærmere i sømmene.

Surface Pro er for det meste svært stillegående, men spesielt i starten da maskinen ble glovarm kunne man høre viftene gå for fullt.

m3- og i5-versjonene er for ordens skyld vifteløse.

Skjermen er som alltids helt fantastisk, og Microsoft gjør stadig Windows 10 lettere å bruke i nettbrettmodus. Dog er det enkelte partier, som bytting av apper, som var raskere i Windows 8.

Tastaturet er også blitt bedre og nærmer seg kvaliteten til en bærbar PC. Det føles riktig godt å skrive på, og styreflaten er glatt og presis i bruk. Den støtter selvsagt det som er av Windows 10 Precision Trackpad-gester.

Når det er sagt, er det lite av innovasjon å spore med Surface Pro. Denne lanseringen virker mer som en mindre oppgradering enn en helt ny generasjon, og jeg ser egentlig ingen store grunner til at hverken Pro 3- eller 4-eiere skal gå til innkjøp av denne. Kanskje litt bedre batteritid og ytelse, men det er egentlig det.

Ellers er det en nedtur av hverken tastaturet eller pennen følger med, spesielt ettersom Microsoft markedsfører denne treenigheten til å fungere så godt sammen. Ønsker du full pakke må du ut med ytterligere (minst) 1499 kroner for Type Cover og 649 kroner for Surface Pen.

Konklusjon: 8/10.

+ Flott skjerm.
+ God byggekvalitet.
+ Windows Hello.
+ Bra ytelse.
+ Godkjent batteritid etter en stund med triksing og fiksing.

– Tastatur og penn selges separat.
– Litt problemer med batteriet.
– Prisen er litt stiv.
– USB-C.

Annonse