Slik ser den ut, Aaltos superantenne.
Slik ser den ut, Aaltos superantenne.

Annonse


Superantenne kan gi bedre signal og batteritid

Selv om det etter hvert begynner å komme smarttelefoner med relativt store batterier, er batteritiden stadig en av flaskehalsene med dagens modeller.

Bedre signal og batteritid
Forskere ved Aalto University i Finland jobber ikke med en ny batteriteknologi, men har i stedet utviklet det som hevdes å være en revolusjonerende antenneteknologi.

Ikke bare er den fysisk mindre enn andre mobilantenner, den skal også styrke signalet og øke batteritiden til smarttelefonen.

Tanken bak prosjektet er at dagens smartenheter inneholder ulike antenner til ulike oppgaver. For eksempel wifi, Bluetooth og GPS. Noe som tar opp plass, men også krever mer batteri.

Annonse


Les også: Har laget batteri som varer i flere uker og lader på sekunder!

Superhastigheter
Den finske superantennen består av mindre komponenter som tilpasser seg på farten etter hvilken frekvens den trenger. Det betyr at hvis smarttelefonen din kobler fra wifi-en i hjemmet ditt på vei ut, kan den samme antennen gjøres om digitalt til å fange GPS-signaler i stedet.

«På denne måten vil ikke lenger smarttelefonapplikasjoner som GPS, Bluetooth og wifi være avhengig av å ha deres egne antenner. I stedet kan all dataoverføringen skje via én, digitalkontrollert antenne», forklarer Jari-Matti Hannula på universitetets hjemmesider.

Forskerne skriver også at den nye antennen åpner opp for overføringshastigheter som er 100–1000 ganger raskere enn dagens telefoner.

 

Kilde:
Aalto