WikiLeaks får kritikk etter å ha publisert informasjon om uskyldige personer.
WikiLeaks får kritikk etter å ha publisert informasjon om uskyldige personer.

Annonse


WikiLeaks la ut informasjon om hundrevis av uskyldige personer

WikiLeaks med Julian Assange i spissen har blitt hyllet for å ha delt hemmeligstemplede dokumenter fra ulike myndigheter, men de har også blitt kritisert over hvordan de håndterer personlig informasjon.

Rammer uskyldige mennesker
I juli publiserte lekkerne e-poster sendt av Democratic National Committee (DNC) og det politiske partiet AKP i Tyrkia. Ved førstnevnte ble ikke personnumre og kredittkortinformasjon redigert bort og som en del av AKP-lekkasjen skal WikiLeaks ha opprettet en «spesialdatabase» for så å si alle kvinnelige, tyrkiske stemmere, melder The Verge. Lenken til databasen ble senere fjernet.

Associated Press (AP) skriver nå at WikiLeaks økende samling av dokumenter omfatter virus og søppelpost, men også sensitiv informasjon om uskyldige mennesker.

Sensitiv informasjon på avveie
Lekkasjen av dokumenter fra det saudiarabiske utenriksdepartementet som først ble publisert i fjor, inneholder minst 124 medisinske journaler som tilhører blant annet psykisk syke, barn og flyktninger, ifølge AP.

Annonse
I tillegg blir voldtektsofre navngitt ved to tilfeller, samt en saudiarabisk person som ble arrestert fordi han er homofil – noe som straffes med døden i landet.

Andre ting som ekteskap, skilsmisser og kamp om foreldreretten inneholdt informasjon om personer med seksuelt overførbare sykdommer, personlig gjeld og annen sensitivt informasjon.

The Verge har vært i kontakt med WikiLeaks som så langt ikke har ønsket å kommentere saken. I 2010 uttalte Assange at «Vi har en policy for skademinimisering. Disse er legitime hemmeligheter. Dine oppføringer med legen din, er legitime hemmeligher».

 

Kilder:
Associated Press,
The Verge

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse