Forbrukerrådet er ikke fornøyd med treningsappene.

Annonse


Forbrukerrådet slakter treningsapper

Forbrukerrådet har en pågående kampanje, kalt #appfail, der de undersøker og analyser populære mobilapper.

Fem populære treningsapper
Forrige uke slaktet de flere av de mest populære norske appene, deriblant Finn, VG og Wordfeud, og denne uken har de publisert en ny rapport der de tar for seg noen av de mest brukte treningsappene.

  • Endomondo
  • Runkeeper
  • Strava
  • Lifesum
  • MyFitnessPal

Helse- og treningsapper deler brukerdata i reklameøyemed, kan lagre brukerdata etter at kontoen er avsluttet, og sporer deg når appen ikke er i bruk, viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet.

– Selskapenes vilkår og praksis bryter grunnleggende forbruker- og personvern. Vi frykter også at informasjonen kan bli benyttet til uheldig, direkte markedsføring og prisdiskriminering, sier fagdirektør Finn Myrstad.

Annonse


Les også: Flere norske apper bryter grunnleggende forbrukerrettigheter.

MyFitnessPal får stryk
Forbrukerrådet har sjekket blant annet om appene sporer brukerens posisjon når den ikke er i bruk, hva som blir lagret og slettet av data, om apptilbyderen spesifiserer hvilke tredjeparter personopplysningene deles med og med flere.

MyFitnessPal får stryk på samtlige av Forbrukerrådets emner og kommer generelt dårligst ut.

«Alle appene har mye å gå på når det gjelder forbrukervern, men kaloritelleren MyFitnessPal utmerker seg i negativ retning, delvis på grunn av lange og utilgjengelige vilkår, som kan endres når som helst uten varsel.

MyFitnessPal forbeholder seg også blant annet retten til å kunne benytte brukernes navn og profilbilder og til hva de måtte ønske – og det til evig tid», skriver Forbrukerrådet.

Strava best ut
De skriver videre at Runkeeper og MyFitnessPal sporer brukerne når appene ikke er i bruk, mens Endomondo går så langt at den ber om iPhone-brukeres lokasjon når appen ikke er i bruk.

– Vi forstår ikke hvorfor Runkeeper og Endomondo trenger å vite hvor brukerne befinner seg utenom treningen. Å spore brukere døgnet rundt kan kun rettferdiggjøres hvis dette er sentralt for at appen skal fungere, og at dataene kun benyttes til dette, sier Myrstad.

Best ut kommer Strava og Lifesum. Førstnevnte får godkjent på fire av syv kategorier, mens Lifesum får tre av syv mulige.

Appkampanje
Forbrukerrådet gjennomgår vinteren 2016 en rekke apper for å sjekke hvordan forbruker- og personvernet er ivaretatt, og vil legge frem en samlet rapport før påske, skriver de i rapporten.

– Hensikten med vår app-kampanje er ikke å skremme brukerne, men skape økt bevissthet om hva vi takker ja til. Vi ønsker samtidig å legge press på app-tilbyderne for å få mer forbrukervennlige løsninger, sier fagdirektør Myrstad.

Les hele rapporten på Fobrukerrådets hjemmeside.

Annonse