apple store
Apple ønsker ikke investorene skal stemme for at de avslører deler av sin AI-strategi. Bilde: ITavisen

Annonse


OPPDATERT: Norges Bank fikk ikke viljen sin

“Norges Bank Investment Management” er Apples åttende største aksjonær.

Først publisert 27. februar.

Oppdatert, 28. februar, 20:14:

Norges Bank og den andre stor-aksjonæren fikk ikke med seg resten av investorene til å stemme for å vite mer om Apples AI-plattform. Selskapet argumenterte vellyket for at det ville gi konkurrenetene et fortrinn.

Annonse


Apples Tim Cook lovte tidligere i år en økt satsing på AI. Det er blant annet forventet en langt mer robust Siri med LLM fra og med iOS 18 som alle iOS 17-mobiler trolig vil kunne installere. Toppsjefen gjentok mye av det samme i dag da han uttalte at vil AI vil “bryte ny mark,” og “åpne for transformative muligheter for brukerne våre.”

Norge er stor-aksjonær i Apple

Nå ønsker de samme med andre stor-aksjonærer å tvinge Cupertino-selskapet til å avsløre hvilken AI-modell de skal bruke, blant annet i iOS 18 som ikke avsløres før under WWDC 2024 – om da ikke Norges Bank får viljen sin i morgen. Hvorfor i morgen? Fordi selskapet avholder et aksjonærmøte.

Forslaget ble lagt frem av “American Federation of Labor and Congress of Industrial Organizations,” og støttes i tillegg til Norges Bank av “Legal & General.” Norges Bank ønsker å vite mer om Apples tilnærming til “sosiale konsekvenser av driften og produktene, mens” Legal & General” påpeker at selskapet “avslører veldig lite om sin tilnærming til å håndtere AI-relaterte risikoer.”

Apple sier nei

Apple ønsker ikke at investorer skal stemme for forslaget som de mener omfavner et for bredt spekter: “Omfanget av den forespurte rapporten er for bred og kan avsløre strategiske planer og initiativer som er skadelig for vår konkurranseposisjon.”

Forslaget kommer etter at Google sin AI, Gemini, er i hardt vær etter å ha skapt bilder som i mange tilfeller ekskluderte kaukasiere, asiater og andre etniske folkegrupper.

Annonse