epic games store
Juryen har bestemt at Epic Games har rett i at Google og tilhørende Play Store-tjenester er monopolistiske. Nå er det opp til dommeren å bestemme om utviklere skal få lov å starte egne app-butikker på Android. Om han bestemmer det, hva skjer så med Apple App Store?

Annonse


Historisk seier til Epic Games

Etter flere år i rettsapparatet har Epic Games faktisk vunnet mot Google i Play Store-saken.

“Historisk”

Saken handler om det Epic Games mener er et ulovlig monopol på distribusjon av apper og spill og et ulovlig monopol på betalingsmåter, og på mange måter den samme saken de har kjørt mot Apple, og tapte (dommer Yvonne Gonzalez Rogers mente at saken ikke handlet om apper.) Men i denne runden, som Google allerede har varslet de anker, har juryen funnet at Epic Games har rett og at Google Play Store er et “ulovlig monopol.”

Det tok kun noen timer for jury-gruppen å svare ja på samtlige spørsmål, inkludert monopol på distribusjon og betaling. “De bestemte seg for at Google også har et ulovlig forhold mellom Google Play-app-butikken og betalingstjenestene Google Play Billing, og at distribusjonsavtalen Project Hug-avtaler med spillutviklere og avtaler med OEM-er alle var konkurransebegrensende,” skriver The Verge som har fulgt sakene tett.

Dommeren skal bestemme om alle kan starte app-butikker på Android

Fordi det er en jury-seier er det ikke enda bekreftet hva retten, altså dommeren, mener er riktig medisin. Det vil dommer James Donato bestemme senere. Det er verdt å melde at Epic Games ikke ønsker penger, men at alle utviklere skal ha mulighet til å starte egne app-butikker og betalingsplattformer på Android. “Vi vet ikke om dommeren gir Epic Games dette,” melder The Verge. En ting Donato ikke kommer til å bestemme, er betalings-splitten mellom Google og utviklerne.

Dagens dom er en seier for alle apputviklere og forbrukere over hele verden. Det beviser at Googles appbutikkpraksis er ulovlig, og de misbruker monopolet sitt for å bruke ublu gebyrer, kvele konkurransen og redusere innovasjon.

Epic Games

Rettssaken gjorde det klart at vi konkurrerer hardt med Apple og App Store, samt appbutikker på Android-enheter og spillkonsoller.

Google

Annonse