kjøp av datamaskiner
Salget går svakere i 2023 enn i 2022. Litt over 40 prosent svarer at de kommer til å handle mindre i år grunnet høyere renter og andre økonomiske utfordringer.

Annonse


Så mye faller salget i Norge,

Som i Sverige er det nedgang i teknologi-shoppingen her hjemme.

Nedgang i Norge og Sverige

Elektronikkbransjen i Norge har samme melding som i Sverige: salget er på vei ned. Om vi tar for oss Sverige først, for å ha noe å sammenligne med, avslørte Elektronikbranschen nylig følgende tall:

  • 11 prosent nedgang i salget i første halvår 2023 sammenlignet med samme periode 2022
  • Datamaskin-salget gjør det verst med en nedgang på 35 prosent
  • Kameraer 30 prosent
  • Mobiler: 14 prosent

En urolig økonomisk situasjon med rentehevinger, lav kronekurs og økte råvarepriser påvirker salget. Vi ser at omsetningen målt i verdi synker mindre enn antall produkter, men her vil inflasjon, den negative kronekursen og økte kostnader presse marginene i bransjen.

Jan Røsholm, administrerende direktør, Stiftelsen Elektronikkbransjen

Nå, la oss se på de Norske tallene:

  • 13 prosent nedgang i totalsalget i første halvår 2023 sammenlignet med samme periode i fjor
  • Store hvitevarer er ned 16 prosent
  • Brunvare-salget er ned 17 prosent
  • Mobilsalget ned 15 prosent

Stiftelsen Elektronikkbransjens forbrukerundersøkelse for første halvår av 2023, viser at 49 prosent av nordmenn er interesserte i å kjøpe brukt elektronikk, mens 18 prosent sitter på gjerdet. Kun 33 prosent sier det er uaktuelt å velge brukt neste gang de skal handle.

Elektronikkbransjen

Brukt-mobiler øker i popularitet

Tallene avslører at 15 prosent av de som handlet mobil handlet en brukt, og at syv prosent har handlet nytt og brukt:

“Den mest populære kategorien for bruktkjøp er mobil, kjøleskap og fryser, som 24 prosent av nordmenn kunne tenkt seg å velge. 23 prosent sier de er interesserte i å kjøpe TVen brukt, mens 21 prosent vil velge et ombrukt vask/tørk-produkt,” heter det i pressemeldingen.

Annonse


Elektronikkbransjen har også for første gang spurt om høyere renter og “andre økonomiske forhold vil gjøre at nordmenn utsetter å kjøpe ny elektronikk:”

“Her svarer 41 prosent at de kommer til å handle mindre i 2023, mens 43 prosent vil handle som før. Kun tre prosent sier de kommer til å kjøpe mer elektronikk enn tidligere.”

Annonse