intel 13.
Det er i visse oppgaver som video- og lyd-behandling og startmeny-søk at nyere Intel CPU-er gjør det svakere enn 10. generasjon. Årsaken skal være at OS-et må ta seg av noe som tidligere var bygget inn i CPU-ene.

Annonse


Hva er problemet med Windows og Intel CPU-er?

Intels CPU-er har brukt hybrid-teknologi siden 11. generasjon, men det er fremdeles problemer.

Skal ha fjernet funksjon fra CPU-en slik at Windows må ta seg av det

YouTuber “Tech YES City” har undersøkt problemene med tittelen “hvorfor føles 10900K kjappere enn 13900K?.” Dette er oppsiktsvekkende i seg selv: hvordan kan 13. generasjon føles tregere i bruk med Windows enn en 10. generasjon uten hybrid-teknologi, altså ytelses- og energikjerner?

Svaret er at spesielt Windows 10 ikke helt klarer å organisere ytelsen korrekt. Også Windows 11 er berørt, men ikke i like stor grad. Merk at dette ikke handler om FPS i spill eller Cinebench-ytelse, men ytelsen når brukeren utfører mange oppgaver samtidig.

Vil Microsoft og Intel klare å rette det?

Ifølge personer i bransjen som YouTuberen har snakket med, er problemet at I/O-driveren til “System Agent”-systemet er fjernet fra 12. og 13. generasjon CPU-er fra Intel. Dette innebærer større etterslep-problemer i Windows 10 da OS-et må ta hånd om jobben.

Blant annet ble MP4-filer flyttet og mange MP3-filer åpnet samtidig i Adobe Premiere Pro – ved brukt av nye Raptor Lake CPU-er, var ytelsen svakere enn den burde være. Vi snakker her om c2c-etterslep med store variasjoner: mens 10900K klarer fra 5,6 ns til 23,8, varirer 13900K fra 4 ns til hele 53,9 ns.

Annonse