pluto spillelister ulovlig
Hvordan kan det ha seg at det er ulovlig å se på Pluto.tv på annet enn de offisielle appene? Pluto får ikke sporet bruker-adferd.

Annonse


Ser du gratis-TV på denne måten er det piratkopiering

Amerikanske “The Motion Picture Association” er det lenge siden vi har hørt fra. Piratkopiering er ikke så hipt som det en gang var.

MPA fjerner programmer

Men kanskje er det i ferd å blusse opp igjen med så mange strømme-tjenester at man nærmest blir svimmel: skal man ha med seg favoritt-serien må man ofte betale for en tjeneste kun for den ene og alene.

Utover det reklame-finansierte abonnementet til Netflix som rulles ut, finnes det tjenester som er gratis og drevet av reklame. En av dem er Pluto.

Pluto ble lansert i Norge i mai i fjor:

“I forbindelse med lanseringen har Paramount, som står bak satsingen, sendt ut en oppdatert pressemelding.

Annonse


Tjenesten avslørte i dag en enorm programkatalog som inneholder mer enn 70 unike og lokalt kuraterte kanaler som nå er live i hvert land.” Inkludert er også innhold fra Viafree.”

Ifølge MPA skal man være forsiktig hvordan man ser på Pluto, selv om tjenesten er gratis og det ikke er reklame pluto.tv.

Derfor er det ulovlig

Hva er så årsaken? Jo, det er en grunn som gir mening uansett om brukerne ikke liker den: sporing. Som TorrentFreak forklarer:

“Pluto TV bruker systemer som overvåker og sporer brukeratferd, så når seerne helt slutter med offisielle apper, undergraver det Pluto TVs forretningsmodell, og det har en innvirkning på inntektene. I en sterkt formulert opphavsrettsklage sendt denne uken, sier rettighetshaverne at dette ikke vil bli tolerert.”

Det flere nå gjør er å nytte spillelister i .m3u-format. Man mater spillelisten til VLC, eller TVHeadEnd, og man kan strømme uten de offisielle appene.

Nå sender MPA juridiske advarsler til GitHub der programmer som gjør dette mulig:

«Vi skriver til deg for å be om din hjelp til å håndtere de omfattende opphavsrettsbruddene til film og TV-serier som skjer i kraft av driften av spillelistefilen, PlutoTV_mr.m3u, som er driftet på og gjort tilgjengelig for nedlasting fra depotet ditt, GitHub Inc. på [tidligere URL].”

I denne spesifikke saken er allerede kilden fjernet fra GitHub og vi regner med at flere vil gi etter.

Annonse