macdårligssdytelse
Nærmest ingen M1 Mac-er støtter USB 3.1 Gen 2 full ut. Det eneste unntaket er Mac Studio med M1 Max og bruk av portene i front av maskinen.

Annonse


“Apple burde informert kundene om at M1 Mac-ene er mye tregere enn de påstår”

Verken M1 Mac-er, eller de nye MacBook Pro M1 Max støtter USB 3.1 Gen 2 hastigheter fullt ut ved bruk av eksterne SSD-disker.

Oppgir halvparten så mange Gb/s enn hva standarden er i stand til

Det innebærer at tilkoblede SSD-disker ikke vil kunne dra nytte av den teoretiske maks-farten standarden byr på. Dette gjelder for nesten samtlige av M1 Mac-ene.

Apple påstår at alle M1-brikkene kommer med Thunderbolt-porter som støtter USB 3.1 Gen 2 (opp til 10Gb/s), men mange brukere har rapportert om ytelse som ikke nå 10Gb/s for direkte-tilkoblede disker.

Eclecticlight

Det testerne fant var at Intel Mac-er med en USB C-kabel oppga 10Gb/s, med rundt 470MB/s lesehastigheter og 480MB/s skrive-hastighter.

Ved samtlige av de fem ulike tilkoblingene som ble testet var tilkoblings-hastigheten på M1 halvert til 5Gb/s støttet båndbredde, og med hastigheter mellom 386 MB/s lesehastigheter og 430 til 435 MB/s skive-hastigheter.

Annonse


Mac Studio med M1 Max og frontportene er de eneste som støtter maks hastighet

Unntaket er Mac Studio Max som er den eneste M1 Mac-en som støtter USB 3.1 Gen 2 fullt ut (500 og 490 MB/s med testet ekstern-disk som makser ut med disse tallene) om man kobler til via front-koblingene. Bruker man dog en Thunderbolt 4-kabel oppgis det 10Gb/s, men lese- og skrivehastighetene avslører elendige hastigheter på kun 20 og 40 Mb/s.

De testet også en Sabrent+Samsung NVMe med USB 3.2-standarden, og fant at tilkoblingen ble oppgitt til 10 Gb/s og med hastighetene en slik disk er i stand til: 911 MB/s og 973 MB/s skrivehastigheter.

Dette gir største ytelses-smell

“Den største innvirkningen er trolig med eksterne disker som støtter opp til 10Gb/s, som RAIDs og NVMe SSD-er med USB 3.1 Gen 2 i stedet for Thunderbolt 3. I disse situasjonene forvent at 900 Mb/s overføringshastigheter forringes til under 500 Mb/s, noe som dobler tiden det tar å lese og skrive filer”.

Testerne hos Eclecticlight mener at Apple burde ha informert kundene om at det er kompatibilitet-problemer med M1 Mac-ene og eksterne lagrings-enheter om det ikke er en feil i fast-varen.

“Problemet har vært gjeldende i M1 Mac-er i nesten 18 måneder. Om det er feil i fast-varen burde dette ha blitt rettet for over ett år siden. Om det er en feil i M1-brikkedesignet, så burde Apple ha informert kundene”, konkluderer de.

Annonse