angrepmotukraina
Krigen i Ukraina har økt antallet cyber-trusler mot Europa og nå også verden generelt da angriperne utnytter at alles øyne er på krigen.

Annonse


Voldsom økning i nett-angrep

Sikkerhetsselskapet Check Point avslører en voldsom økning i antallet cyber-angrep mot spesielt Ukraina men også mot resten av Europa.

Her er tallenes tale

Selskapet meldte 1. mars at de overvåker situasjonen i Ukraina nøye”. Den gang meldte de om en økning på nesten 200 prosent i angrep mot Ukraina der en av trendene er donasjons-svindel. Det er også en økning i angrep mot Russland, men den økningen er kun på 4 prosent.

Når vi ser på ukens tall registrerer Check Point at det i løpet av de syv siste dagene er målt det høyeste antallet angrep og det når man ser 2022 under ett.

I forrige uke i Ukraina var det i gjennomsnitt 1466 ukentlige cyberangrep per organisasjon, 20 prosent høyere enn før konfliktens begynnelse og 13 prosent høyere enn de to første ukene av konflikten. Samtidig har mengden aktive nettverk i landet falt betydelig, ned 27 prosent på grunn av nødsituasjonen.

Check Point

Angrep mot Ukraina har økt med 20 prosent

Selskapet tror at hackerne bruker situasjonen i Ukraina til egen fordel ved å “angripe alle markeder, mens verdens øyne er på konflikten”.

Annonse


Her er noen nøkkeltall:

  • I Ukraina har CPR dokumentert en økning på 20 prosent i generelle cyberangrep mot alle bransjer siden begynnelsen av konflikten
  • I Russland har CPR dokumentert en økning på 1 prosent i totale cyberangrep mot alle bransjer siden begynnelsen av konflikten
  • CPR frigir data om cyberangrep observert per region: Europa (+14 prosent), Nord-Amerika (+17 prosent), APAC (+11 %), Latin-Amerika (+17 prosent) og Afrika (-2 prosent).

“Hvis man ser på regjering og militærsektoren, hvor CPR har registrert en betydelig økning i angrep i Ukraina de første dagene av konflikten, har den siste uken vist lavere aktivitet i Ukraina, sammenlignet med de to første ukene (59 prosent mindre). Imidlertid har det vært en betydelig økning av cyberangrep mot regjerings-/militære sektorer globalt på tvers av alle regioner, med en gjennomsnittlig økning på 21 prosent sammenlignet med før konfliktens begynnelse, og 19 prosent høyere enn de to første ukene av konflikten.”

Det er ikke overraskende økt antall angrep mot blant annet militære mål:

– I starten hadde hackeren et veldig stort fokus på konflikten, men etter to uker ser de hva de kan og ikke kan gjøre. Med andre ord har hackere gått tilbake til “normal virksomhet”. Vi ser også en ekstra innsats på å angripe regjerings-/militære mål, muligens som en del av den diplomatiske innvirkningen rundt krigen, men også for å dra nytte av større interesse – som gjør det mulig å gjennomføre phishing-angrep. Vi vil fortsette å overvåke cyberangrep i Russland, Ukraina og verden i tiden fremover, sier Omer Dembinksy, Data Group Manager, hos Check Point Software

Annonse