app-store-iphone-apple
Du kan laste ned apps fra andre steder enn App Store, om senatskomitéen får det som de vil. (Ill: Unsplash, James Yarema)

Annonse


Politikerne er nærme å vedta Apples iPhone-mareritt

Den amerikanske senatskomitéen har vedtatt “Open App Markets Act” – en ny antitrustlov som åpner for at Apple må la alternative app-butikker få operere på plattformen deres, sammen med alternativer for betalingsmåter. Lovforslaget har som mål å løse opp noe av de monopoltendensene man ser i særlig Apples metoder for app-distribusjon.

Sendes til senatet

Forslaget ble stemt gjennom av en samkjørt gruppe demokrater og republikanere som stemte 21-1 for forslaget, noe som betyr at neste steg i prosessen er å sende det til høring foran senatet i sin helhet, der det også vil gå gjennom en ny stemmerunde.

Praktiske implikasjoner av loven innebærer at Apple må la brukerne kunne installere apps uten å måtte bruke App Store, måtte det være gjennom en annen app-butikk eller nettleseren, såkalt sideloading. Dette mener Apple at medfører unødvendig sikkerhetsrisiko for brukerne, men det hører også historien til at utviklere vil slippe Apples kommisjon som ligger på mellom 15 til 30 prosent dersom de distribuerer appen sin utenfor App Store.

– Kongressen håndplukker vinnerne og taperne

Lovforslaget kommer som et ledd i den amerikanske kongressens satsing for å tone ned makten til teknologigigantene.

Annonse


Både Apple og Google kritiserer lovforslaget, som de mener at vil introdusere personvern- og sikkerhetsrisikoer. Begge skal ha sendt brev til medlemmer av senatskomitéen der de oppfordret til å forkaste lovforslaget.

En høytstående i Google, Mark Isakowitz, uttalte at loven i praksis “tillater kongressen å håndplukke vinnerne og taperne i et svært kompetitivt marked”.

Annonse