kamerasaltkorn
Modulen er ikke større enn et saltkorn og vil kunne revolusjonere kameraer på mobiler.

Dette er et kamera

Annonse


Forskere fra Princeton University i samarbeid med University of Washington har utviklet en knøttliten kamera-modul på størrelse med et salt-korn.

Dette vil ha store implikasjoner for mobil-kameraer

Kvaliteten på optikken skal være like godt kameraer som er 500 000 ganger større – alt takket være et nytt optisk system de omtaler som “metasurface” og maskinlæring. Ikke behøver man å være i en lab med perfekt miljø heller, som man måtte for noen år tilbake.

Det er 1,6 millioner sylindriske enheter i disse som reagerer med lys for å produsere bildene. Disse enhetene er så små at de er på størrelse med et HIV-virus, uttaler forskerne.

Slik fungerer det:

Teknologien kan gjøre hele mobilens bakside til et supert-avansert kamera-system

Dette er så krympet teknologi at det brukes nanostrukturer i kombinasjon med etterbehandlingsalgoritmer. Fordi de utvikles med silisiumnitrid kan de lett implementeres i teknologi, og det kjappere og billigere.

Hva har dette å si for fremtidens mobiler? Mye:

Vi kan gjøre individuelle overflater om til kameraer som har ultrahøy oppløsning, slik at du ikke trenger tre kameraer på baksiden av telefonen din lenger, men hele baksiden av telefonen din vil bli ett gigantisk kamera. Vi kan tenke på helt andre måter å bygge enheter på i fremtiden.

Felix Heide, Princeton.
Nevral nano-optikk, som vist i høyre bilde, klarer å produsere bilder med langt høyere detaljrikdom enn mikro-kamera-teknologi fra 2018.

Her er flere sammenligninger mot den tre år gamle teknologien:

Annonse