telia
Telia skrur av det siste som var igjen av 3G, og erstatter det med 4G. (Ill: Telia)

Annonse


Telia har skrudd av 3G-nettet etter 16 år i tjeneste

I en pressemelding tidlig på morgenkvisten melder Telia at de skrur av det aller siste som er igjen av 3G i deres mobilnett. Det betyr at teknologien nå etter 16 år skrotes til fordel for 4G og etter hvert 5G som takket være langt høyere kapasitet og hastighet skal gi betydelig dekningsløft og enda bedre kundeopplevelser, ifølge Telia.

Gjensto kun i Nord-Norge

I denne sluttfasen for 3G-nettet har Telia allerede stengt det i Trøndelang og sørover i Norge og erstattet det med 4G. Nordlige fylker har stått i tur, og nå er altså 3G-mobilnettet også skrudd av her for å få ut det gamle og montere ny teknologi:

– Vi faser ut 3G-nettet for å få plass til fremtidens teknologi, forklarer Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia Norge. – Nye tjenester innen mobilkommunikasjon utvikler seg, og bruken øker kraftig. Frekvensene som i dag brukes til 3G skal få en ny oppgave: sikre enda bedre kundeopplevelser i årene som kommer. Det er en historisk dag, og vi takker 3G for innsatsen!

De som har blitt berørt av nedstengningen har ifølge Telia blitt kontaktet i god tid i forveien.

Mye bedre dekning i grensen mot Russland

Selskapet skriver i pressemeldingen at det er begrensninger på frekvensbruk i 800- og deler av 900MHz-båndet i grenseområdene mot Russland – en sak som hittil har gjort det utfordrende å tilby optimal 4G-dekning. I tiden fremover vil derimot 900-frekvensen for 4G frigjøres slik at også de områdene vil oppleve mye raskere nett og bedre dekning.

Om 5G og videreutbyggingen skriver selskapet at to millioner nordmenn per dags dato har tilgang til 5G fra Telia, og at denne bygges videre på parallelt med nedstengningen av 3G. De har ambisjoner om å være først med landsdekkende 5G-nett i løpet av 2023.

Annonse