hpelitefoliohero
HP Elite Folio 13.5 har et smart design, men en svak CPU og en pris som ikke passer for et produkt som ikke er fremtidsrettet nok. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: HP designet en Surface Laptop Studio, men prisen er skrekkelig og ytelsen dårlig

HP Elite Folio er kjempesmart designet, men har dessverre en Qualcomm Snapdragon 8cx CPU. Det betyr god batterilevetid, men alt for dårlig ytelse til prisen.

Introduksjon og spesifikasjoner

Du husker sikkert brikken fra Surface Pro X-serien. Da vi testet første generasjon av denne maskinen i november 2019, som senere ble oppgradert med en noe kjappere CPU i samme serie, var den allerede den gang ikke kjapp nok. Også Elite Folio 13.5 har Gen2 8cx som den mini-oppgraderte ARM Surface-en til Microsfot, men ytelsesforbedringene er ikke nok.

Men glem Surface akkurat nå, for HP kan design de også. Faktisk kom de jo Surface Laptop Studio, en maskin som lanseres i Norge tidlig neste år, i forkjøpet.

HP Elite Folio 13.5.
Microsoft Surface Laptop Studio.

Spesifikasjoner:

Design

Dette er en maskin som leveres med pen, og kan klappes sammen til et nettbrett samtidig som den er en fullverdig laptop med tastatur og pekeplate. HP omtaler den som en “2-i-1” maskin, men den er mer “3-i-1” da den kan settes opp i filmmodus med tastauret i front og flippes rundt slik at man bare ser skjermen. Materialet på utsiden er herlig mykt, noe som bygger opp under at dette er et premium-produkt. Tynn er den også.

Annonse


For å oppsummere første del av designet så er den både slank og er omkranset av et varmt materiale som jager opp følelsen av at dette er et spesielt produkt, og det er det jo (bare ikke alltid med positivt fortegn).

Maskinen ble lansert i sommer, mens Microsoft ikke er aktuelle med sin versjon av samme design-tankegang før tidlig neste år.

Fordi den kan brettes i alle mulige retninger har dog ikke HP gjort en god nok jobb med skjermen som er for ustødig i “laptop-modus”.

I bruk

Vi kan bare innrømme med en gang at vi sliter med å tegne strekmenn, så vi er med andre ord ikke eksperter på å tegne hverken tradisjonelt eller digitalt. Det vi kan si er at det er smartere å ha pennen plassert på innsiden av maskinen, enn på utsiden av enheten som Apple gjør med iPad Pro og mini. Samme sted har HP plassert SD-kort-inngangen, noe som også er en helt fin-fin løsning.

Men det er et annet problem før vi kommer til ytelsesdelen og prisen, og det er HPs “HP Sure View” som skal sørge for privatliv når man tegner og bruker maskinen generelt. Det er likevel mulig å skimte innholdet på kanten fra en skarp vinkel, men problemet er for brukeren selv som vil oppleve at skjermen er uklar om den ikke er perfekt plassert i synsfeltet. Det er enkelt å deaktivere funksjonen (FN og F2), men grunnet panel-kvaliteten er det fremdeles slik at skjermen gir en langt bedre opplevelse om man stirrer rett mot den. Her er det brukt et for dårlig 1080p IPS-panel for det er også mye etterslep i objekter og muspeker, og vi er ikke så sikre det er bare fordi den stopper på 60Hz.

Tastaturet er behagelig og uten klikkelyder. HP har døpt det tastaturet “HP Quiet Keyboard”, noe som gir mening. Styerflaten er av typen “Precision Touchpad” og er som alle andre berøringsflater kjent fra Windows-laptoper, men er langt mindre enn de på MacBooks, om størrelsen er viktig for deg.

Denne har ikke fingersikkerhet, men nytter i stedet Windows Hello. Dessverre er kameraet så dårlig til å oppdage ansiktet vårt, selv under normale lysforhold, at vi ender med å taste PIN-koden. Det bør stilles høyere krav til nett-kamera kvaliteten til å få lov å bruke Hello.

HP og Qualcomm har gjort en god jobb med batteriet, for her loves det opp til 25 timer batterilevetid. Etter at vi ikke hadde rørt den på flere dager var det fremdeles bra med batterilevetid. Dette er en fordel om man tegner mye på den, for man bør neppe bekymre seg for at den dør når du plutselig opplever et kreativt øyeblikk.

Maskinen er ikke klar for Windows 11, noe vi regner med i hovedsak er grunnet Qualcomm-brikkesettet.

Ytelse og pris

Så var det ytelsen da, som forringes av Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2, et ARM-brikkesett fra september i fjor. Tilsynelatende fordi dette er en Snapdragon-CPU er det ei heller mulig å justere opp ytelsen i Windows, som man kan med Intel-maskiner. Ytelsen (3.15GHz) er hva den er, og man kommer ikke unna det på noen måte.

Vi skjønner også at denne er myntet på kreative, men selv om man bare tegner selges den jo som en laptop også. Da gir det mer mening å gå for en iPad og handle en Windows-maskin om man trenger det også. Den er kjapp nok til surfing, men man får surfemaskiner som er langt kjappere til under 10 000 kroner.

Test-maskinen vår ble levert med 16GB RAM, og det er maks, men den kan utstyres med 512GB lagringsplass.

CPU:

  • Elite Folio: 797 – 3086
  • MacBook Air M1: 1753 – 7750

SSD:

  • Elite Folio – lese: 2284 – skrive: 761
  • MacBook Air M1 – lese: 2824 – skrive: 1783

Apples brikke i en maskin som koster fra 11 500 kroner er langt bedre, spesielt på flerkjerneytelse, enn HPs maskin til nesten 30 000 kroner, uten andre sammenligninger for øvrig. MacBook Air har også en skjerm som tar seg bedre ut fra flere vinkler.

Konklusjon

Det er litt vanskelig å skjønne hvorfor HP ikke bare lagde et nettbrett av denne, for som laptop holder den ikke mål når man kombinerer pris og ytelse. At den kan brukes i en rekke forskjellige måter er supert og driver helt klart produksjonskosten opp, men å gå for et Qualcomm-brikkesett som lenge har vært kritisert for dårlig ytelse, er vanskelig å skjønne.

Windows-økosystemet er i trøbbel grunnet det til nå låste partnerskapet til Intel, og hjelpes heller ikke av Qualcomm som med 8cx-serien med brikkesett er alt for svakt for prisen.

Maskinen får pluss for et lekkert og smart design der pennen er der den bør være. At den er helt ok til å surfe på er en selvfølge, men man må rett og slett forvente mye mer til prisen. Maskinen redder seg noe inn av de kreative mulighetene som kombineres med meget god batterilevetid.

TEST: HP designet en Surface Laptop Studio, men prisen er skrekkelig og ytelsen dårlig
Vi konkluderer
Leservurdering11 Vurderinger
3.6
+
Smart design kom Surface i forkjøpet
Meget god batterilevetid
Tynn og med smart materialvalg
Innebygget pen og SD-kortleser
-
Dårlig ytelse
Alt for dyr for hva man får som laptop
Mangler vibrasjons-tilbameldinger som Surface Laptop Studio
Svak skjerm med svake tittevinkler
Kun 2 X USB C
6.5

Annonse