ddr5forklartogdyrt
Det anslås ikke de store FPS-forbedringene med DDR5 i første omgang, og prisen blir drøy.

Annonse


Derfor blir DDR5 kjempedyrt: opptil 60 prosent

12. generasjon Intel Alder Lake-S lanseres snart med DDR5-støtte. Det betyr at den nye RAM-standarden (Kingston lanserer under Fury-merkevaren som noen av de første) nærmer seg med stormskritt, men som vanlig vil man måtte punge ut ekstra mye om man vil være aller først med det feteste.

Oppdatert, 11:21:

Vi hører rykter om en Kingston Fury-pressekonferanse 28. oktober.

De nye brikkene blir dyrere, årsakene er mange

MSI går nå ut og kalddusjer alle som tror prisen vil ligge på hva DDR4 gjorde da det var nytt i 2014. Neida: forvent 50 til 60 prosent dyrere DDR5 enn hva DDR4 kostet.

Annonse


Det er ikke bare komponentmangelen og logistikk-problemene som driver prisene opp, men også fordi de nye modulene har mer innbakt teknologi som energi-styring på selve brikkene og “ODECC” (On-Die Error Correction Code) som lagrer informasjon i minne mens informasjon skrives for å så utføre tiltak om noe er feil.

Det vil ta rundt to år før prisene går ned til et mer normalt snitt, men grunnet mer teknologi på brikkene er det lite sannsynlig at vi vil se DDR4-priser vinteren 2023.

Tridents Z5 DDR5-moduler lover opp til DDR5-6400 CL36-36-36-76 16GBx2.
Tridents oppsett.

Dette er nytt med DDR5 som kjører som standard: 4,8Ghz, CL40-39-39 @ 1.1V

MSI går også igjennom hva som er nytt med de nye brikkene, så la oss ta det punktvis:

  • Man kan ikke installere DDR5-moduler feilaktig i DDR4-hovedkort – designet er annerledes.
  • PMIC (“Power Management Integrated Circuit”) er integrert i brikkene slik at hovedkortet slipper å ta seg av mye av energistyringen. RAM-en har derfor hjerne nok til å intelligent styre volten og følger med på at alt er som det skal.
  • Standard DDR5-brikker har 2 x uavhengige 32-bit delkanaler som vil hjelpe fler-kjerne CPU-er til mer effektivt å hente informasjon fra dem.
  • “ODECC” (On-Die Error Correction Code) sørger altså for å rette feil før feilaktig data sendes fra modulene. “I og med at tettheten på RAM-en går opp, øker også sjansene for lekkasje fra dem”. MSI poengterer også at feil ikke kan rettes så fort informasjonen har forlatt brikken, men at det finnes en løsning for servere og proff-maskiner: ECC (“Error Correction Code”)-støtte på CPU-en.
  • DDR5 krever kun 1,1 volt for å oppnå 4,8GHz, ned fra forrige generasjon med 1,2 volt krav.
  • Den tregeste DDR5 RAM-en starter på nevnte 4,8GHz. Dette er en 50 prosent økning fra DDR4.
  • DDR5 dobler “RAM banken”. Dette er uavhengig RAM som sørger for økt båndbredde. Også “burst lenght” dobles for økt effektivitet.

MSI avslutter med at det ikke finnes nok informasjon om overklokkingspotensialet på disse brikkene (men se bildet under). Selskapet lover dog å avsløre mer om nye Intel-hovedkort og RAM 2. november.

TeamGroup skal lansere 5,2GHz DDR5-moduler.