passordpåavveie
Ikke bare må vi alle sørge for å bruke sterke passord, men det er også viktig at bedriftene gjør det enkelt å legge opp til god passordhelse.

ANNONSE: Ikke gjør samme feil som 22 000 Schibsted-kunder – dette oppfordrer de alle til å gjøre

Annonsørinnhold

Schibsted opplevde i oktober i fjor at 22 000 brukerkontoer ble hacket.

“Lyspunktet er at hackerne prøvde seg på 150 000 kontoer”

Men faktum er at det ikke var selskapets tekniske løsning som sviktet, men at kundene deres brukte for enkle passord, eller samme passord på flere tjenester. Selv om nettet er 30 år gammelt er det fremdeles mange som gjenbruker passordene sine, og til og med blander private kontoer og jobb-kontoer.

Brukernavn og passord ble stjålet fra et annet sted, utenfor Schibsted, og som ble brukt for å forsøke å logge seg inn ulike steder, inkludert våre kunders kontoer

Ingvild Næss, Direktør for personvern og datatrender, Schibsted.

Samtidig vet Næss at det er krevende for kundene å holde styr på det hele, og mener det er viktig at bedriftene er klar over at de må gjøre det enkelt og intuitivt for kundene, slik at digital-helsa er ivaretatt.

Aldri bruk det samme passordet flere ganger

Samtidig er det jo slik at det ikke er lett å holde styr på alle de digitale tjenestene sine – det blir veldig mange passord å huske, derfor lønner det seg å bruke et passord-program som genererer kompliserte passord, eller rett og slett velge seg et personlig passord som er lett å huske for deg, men ikke for hackere.

Jeg er ikke overrasket over at dette skjer i det hele tatt, og det kommer til å skje igjen, om ikke med Schibsted, så med andre bedrifter. Fremgangsmåten er veldig vanlig og har eksistert lenge. Hackerne skaffer seg lister over passord, og prøver dem på forskjellige tjenester.

Tor Petter Abrahamsen, HP sikkerhetsekspert.

Moderne mobiler og bærbare datamaskiner har ofte innebygget fingeravtrykkleser. Den teknologiske fremgangen gjør det mye enklere og mindre stressende å være sikker på nett uten å måtte være redd for å huske eller kanskje glemme passordene.

Episode 2 – Passord på avveie i Schibsted:

I oktober 2020 ble 22.000 brukerkontoer på Schibsteds plattformer kompromittert. Denne hendelsen viser viktigheten av å ikke bruke samme passord på forskjellige tjenester. Noe alt for mange av oss gjør. Hva skjedde? Hvorfor er det så vanskelig å ta IT-sikkerhet på alvor, og hva er egentlig et godt passord?

Med:

Direktør for personvern og datatrender i Schibsted, Ingvild Næss, CISO i Schibsted Ralph Benton, sikkerhets- og passordekspert i BankID, Per Thorsheim, HPs sikkerhetsekspert Tor Petter Abrahamsen og programleder Nils Johan Halvorsen

Hør den første episoden fra Sikkerhetsbruddet om hvordan Østre-Toten kommune ble hacket sønder og sammen av hackere.