iphone13promaxsniktitt
iPhone 13 Pro Max har bedre batteri og kameraer, men er ellers veldig lik fjorårets toppmodell. Bilde: Trond Bie/ITavisen

iPhone 13 Pro Max: batterilevetiden og skjermen alle har ventet på – sjekk kameraet mot 12 Pro Max

Annonse


Vi fikk iPhone 13 Pro Max inn til test i går sammen med den nye smarte kort-lommeboka med innbygget “Hvor er?”-sporing. Dette er våre første inntrykk av årets iPhone 12s Pro Max som er et mer beskrivende navn.

Er iPhone 13 Pro det iPhone 12 Pro burde ha vært? Vi tror det

For dette er en veldig typisk s-oppgradering der alt er litt bedre, men bare på innsiden.

Designet er likt, men det er en ny farge i år, “Sierrablå”, som er ganske kjedelig og ser mer grå enn blå ut. Ikke at det spiller så mye rolle, for enheten vi har inne til test har 512GB lagringsplass og koster intet mindre enn 17 090 kroner. Så mye penger må pakkes inn. Vi liker skinn-dekselene til Apple, men kunne ønske de var tynnere og gjorde berøringen på sidene litt mer komfortabel, men det blir en digresjon.

I motsetning til fjorårets iPhone 12 Pro Max, var det skjermen jeg var aller mest spent på i år, for endelig har Pro-modellene 120Hz når det må til, og i forhold til hvordan og hva man berører på skjermen. Dette er smart ikke bare for en super silkemyk opplevelse, men også for å spare på batteriet. Dette i kombinasjon med et fysisk større batteri (som også har gjort de nye noe tyngre og enda litt tykkere, men vi klarte ikke legge merke til dette ved bruk), så økes batterilevetiden med 2,5 timer mot iPhone 12 Pro Max.

Annonse


Undertegnende skrev følgende i testen av fjorårets toppmodell (uthevingen er fra i dag):

iPhone 12 Pro Max har skikkelig gode høyttalere. Dette i kombinasjon med et design som gjør det behagelig å spille, så er mobilen svært god på gaming, men husk å ta med laderen.

ITavisen, november 2020

iPhone 13 Pro Max og iPhone 12 Pro Max (til høyre – maks lysstyrke)

Skjermen leverer godsakene

Og jaggu leverer skjermen, for å gå tilbake til iPhone 12 Pro Max gir følelsen av å gå mer enn en generasjon tilbake, men flere år. Den føles rett og slett ikke moderne ut i det hele tatt.

På mange måter mener vi derfor at iPhone 12 Pro-serien burde hatt dette på plass i fjor, ikke minst fordi det jo var den store design-omstarten, men så skjedde altså ikke. Når man først har prøvd en iPhone med 120Hz er det nærmest umulig å gå tilbake, ei heller gå for en iPhone 13 eller 13 mini som jo stopper på 60Hz, men som alle har større batteri og minimum 128GB lagring. Det er ett steg frem.

Det er litt vanskelig å akspetere at iPhone 13 mini, som koster fra 8490 kroner, mangler 120Hz panel, men for et “upsell”-triks det er fra Apple.

Batterilevetiden er også meget lovende enn så lenge, men merk at vi befinner oss i Oslo sentrum med god og stabil 4G- og 5G-dekning og mye tilkoblet WiFi. Det hjelper på å spare på batteriet.

Likevel, etter at vi tok gjenoppretting av enheten indekserer den og jobber i bakgrunnen, men holder det likevel gående til langt på kveld med rett under 20 batteriprosent igjen. Det lover bra, og vi er spente på hvordan den vil yte i dagene frem til vi kan konkludere i den endelige testen.

Enda bittelitt kjappere fra et meget godt utgangspunkt

“Neural Engine” er kjappere i kombinasjon med A15-brikken som gir mulighet til å ta opp video med et dinematisk dybdetriks og gir kjappere bilde-redigering.

Skal vi si noe om ytelses-økningen så er det akkurat det: det er ikke mye man merker av ytelsesforbedringer, men det er fordi A14-brikken allerede var en markedsleder vinteren i fjor, og fremdeles er det. Apple trenger derfor nærmest ikke å anstrenge seg for å gjøre det godt i år også.

Du får første gang du åpner kamera-appen beskjed om å velge hvordan bildene skal se ut som standard, enten:

  • Normal
  • Uthevet kontrast
  • Levende
  • Varmt
  • Kaldt

I testbildene under brukte vi kun normalt bilde-utseende, og regner med at de fleste vil foretrekke dette, så kan man jo eventuelt justere bildene i etterkant. Vi bruker nesten alltid Apples automatiske forbedring, og med A15-brikken er denne funksjonen enda noe kjappere enn fjorårets toppmodell.

Foreløpig konklusjon

Det forbedrede batteriet, 120Hz-skjermen og det Apple mener er store kamera-forbedringer, er en typisk s-oppgradering, men det er vanskelig å kvitte seg med følelsen av at iPhone 12 Pro-eiere ble snytt i fjor. De fikk det nye designet og MagSafe, men batterilevetiden er ikke god nok, og skjermene er allerede utdaterte.

Vi skal konkludere i den endelige testen, inntil den tid, ta en titt på disse iPhone 13 Pro Max (3 x optisk – 15 x programvare zoom) mot 12 Pro Max (2,5 x optisk – 12 x programvare-zoom)-testbildene og fortell oss om forbedringene er verdt det.

Natt – iPhone 13 Pro Max

Natt – iPhone 12 Pro Max

Dag – iPhone 13 Pro Max

Dag – iPhone 12 Pro Max

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse