Facebooks standarder
Facebook bryter egne standarder av "PR-hensyn". Illustrasjonsbilde.

Annonse


Facebooks hemmelige regelverk skiller mellom “eliten” og folk flest

Wall Street Journal (WSJ) har sett interne Facebook-dokumenter som viser at høyprofilerte brukere ikke er underlagt nettstedets regler på samme måte som vi andre er. Brukere som har nyhetsverdi, er innflytelsesrike, populære eller er forbundet med “PR-risiko” for selskapet, får lov til å tillate seg ellers “ulovlige” ting på plattformen uten å bli irettesatt eller utestengt.

Har du nyhetsverdi, er populær eller kan skade FB, skal du ikke modereres

Facebook bruker et system de kaller cross-check (XCheck) for å frita høyprofilerte brukere fra moderering som ellers ville ramme deg og meg. Eksempler på brukere som kan tillate seg mer enn andre, er ifølge WSJ tidligere president Donald Trump, fotballspiller Neymar da Silva Santos Júnior og senator Elizabeth Warren. 

Neymar fikk poste nakenbilder

XCheck skal ha forhindret moderatorene i å slette et innlegg fra Neymar der han postet skjermbilder fra en WhatsApp-chat han hadde med en kvinne som anklaget ham for voldtekt. Skjermbildene inneholdt nakenbilder av kvinnen. Hadde normale brukere lagt ut tilsvarende materiale ville Facebooks moderatorer slettet innlegget.

XCheck-systemet sender varsel til Facebook når det oppdager tvilsomt innhold, men er brukeren dette innholdet stammer fra, på XCheck-listen, får det passere uten å bli gjennomgått. Mindre enn ti prosent av XCheck-innhold som ble varslet ifjor, ble sjekket av Facebook. 

Annonse


Negativ PR trumfer “standardene”

En annen svakhet ved systemet er at de fleste ansatte i Facebook kan tilføye kontoer til XCheck uten å journalføre hvem de legger til eller hvorfor de gjorde det.

En av årsakene til at Facebook opererer med et system som dette er at de ønsker å unngå negativ PR. Da systemet for å unngå negativ PR medførte at de fikk negativ PR, sa Facebook at de ønsker å bli kvitt systemet og at de har lagt frem en plan for å begrense antall ansatte som kan føye til nye brukere i XCheck.

Varsleren ber om beskyttelse

Personen som leverte dokumentene til WSJ har bedt om føderal beskyttelse som varsler. Dokumentene skal overleveres til Securities and Exchange Commission (amerikansk føderalt tilsyn) og Kongressen hvor det vil bli nærmere gransket.

Kommentar: Facebooks “standarder”

At Facebook har definert plattformens innhold som sitt ansvar istedenfor å definere seg som en multiplattform der hver enkelt gjøres ansvarlig for sitt innhold i henhold til folkevalgte myndigheters definisjon av rett og galt, blir ikke mindre problematisk når det viser seg at Facebook opererer med ulike standarder for ulike mennesker. At personen som lekket opplysningene ber om riksdekkende beskyttelse, er heller ikke noe godt tegn.

Hvilke kriterier Facebook legger til grunn for sine “standarder” kunne være interessant å få innblikk i. Deres definisjon av “standardene” på Transparency Center er overfladiske og uten noen form for moralfilosofisk/etisk begrunnelse. Ytringsfrihet nevner de ikke med ett ord, men omgir seg med elastiske formuleringer som “å sørge for at innholdet folk ser på Facebook, er autentisk”. Videre mener de “at alle mennesker er likeverdige og har like rettigheter” – såfremt de ikke er kjendiser eller at det kan medføre negativ PR for selskapet å moderere dem.

En av ITavisens lesere skrev for en tid siden i kommentarfeltet: “Vi kan ikke komme i den situasjon at Facebook styrer ordskiftet i vårt land.”

Annonse


Annonse


Annonse