Illustrasjon.

Annonse


Neste generasjon RTX i oktober 2022 – RTX 30 Super allerede i januar

Rykende ferskt fra ryktebørsens Greymon55 og Red Gaming Tech om Nvidias neste generasjons GeForce RTX 30 SUPER ‘Ampere Refresh’ og RTX 40 ‘Ada Lovelace’: Nvidia planlegger å lansere to splitter nye GeForce-grafikkortoppstillinger i 2022.

Nvidia planlegger to splitter nye GeForce-lineups i 2022

Tidligere rykter har antydet lansering i begynnelsen av 2022 for RTX 30 SUPER ‘Ampere Refresh’ og i slutten av 2022 for neste generasjons RTX 40 ‘Ada Lovelace’. 

Nå har begge lekkerne fortalt at GeForce RTX 30 SUPER-serien er på vei til lansering tidlig neste år, mens ‘Ada Lovelace’ som inngår i RTX 40-serien, kommer i butikkhyllene i oktober 2022.

Nvidia GeForce RTX 30 SUPER ‘Ampere Refresh’-grafikkortfamilie

Nvidia GeForce RTX 30 SUPER Refresh vil være en del av ‘Ampere Phase 2’ som våre kilder oppgir er sendt til produksjon dette kvartalet. GPU-ene vil være annerledes enn Ampere-SKU-ene vi fikk ifjor og iår, og er fokusert på designoptimalisering samt å beholde blokkering på maskinvarenivå av krypto-algoritmer. Bortsett fra det forventes Nvidia å utnytte de eldre node-GPU’ene (Samsung 8 nm) til bredere bussgrensesnitt med høyere VRAM-kapasitet.

Annonse


Nvidia forventes å introdusere GA103 GPU’en, og som det ser ut vil den komme både til stasjonære og bærbare maskiner. GeForce RTX 30 SUPER-familien kan bli annonsert på CES 2022 og komme i flere nye bærbare maskiner basert på Intels 12. generasjons Alder Lake og AMDs Rembrandt CPU-baserte bærbare spillmaskiner. Imidlertid vil GeForce RTX 30 SUPER-serien bli kortvarig ettersom Nvidia forventes å lansere neste generasjons grafikkserie bare åtte-ni måneder senere.

Nvidia GeForce RTX 40 Next-Gen ‘Ada Lovelace’-grafikfamilie

Ifølge Greymon55 forventes Nvidia å lansere GeForce RTX 40-serien basert på ‘Ada Lovelace’-arkitekturen i oktober 2022, det vil si et år fra nå og minst ni måneder etter GeForce RTX 30 SUPER-serien. Nvidia lanserte GeForce RTX 30-familien nesten et år etter oppdateringen av GeForce RTX 20 SUPER-kortet. 

De første produktene vil sikte mot det diskrete grafikkortsegmentet. Derfor gir det mening for selskapet å introdusere en mellomliggende Ampere-refresh tidlig neste år for deretter å introdusere nye bærbar-GPUer på CES 2023.

Nvidia GeForce RTX 40-seriens ‘Ada Lovelace’ vil komme i masseproduksjon i midten av 2022 og har minst tre-fire måneders tid på å bygge opp tilstrekkelig lager før detaljlansering.

Nvidia GeForce RTX 40-serien vil ha 5 nm ‘Ada Lovelace’-GPUer

Nvidia Ada Lovelace GPU-er vil drive neste generasjons GeForce RTX 40 som vil gå i clinch med AMDs RDNA 3-baserte Radeon RX 7000-serie. Det er fortsatt spekulasjoner om Nvidias bruk av MCM. Nvidias Hopper-GPU som først og fremst er rettet mot datasentre og AI, skal angivelig snart ut og vil inneholde MCM-arkitektur. Nvidia vil ikke bruke MCM-design på Ada Lovelace, de vil beholde monolitisk design.

AMD vil tilby både MCM og monolitiske chips i sine RDNA 3- og CDNA 2-familier. CDNA 2-GPU’ene vil kun være MCM, mens RDNA 3 vil inneholde en blanding av MCM og monolitisk design. Det er ikke bekreftet hvilken prosessnode selskapene vil satse på, men basert på spekulasjoner kommer AMDs RDNA 3 & CDNA 2-familie til å være en blanding av 6 nm- & 5 nm-noder med nye og oppdaterte GPUer, mens Nvidia forventes å bruke TSMCs 5 nm prosessnode for Ada Lovelace.

Hvorfor Ada Lovelace?

Augusta Ada King, grevinne av Lovelace (født Byron 1815, død 1852 bare 36 år gammel) var en engelsk matematiker og forfatter, hovedsakelig kjent for sitt arbeid med Charles Babbages mekaniske datamaskin, “Analytical Engine”. Hun publiserte den første algoritmen som var beregnet på å bli utført av en maskin. The Analytical Engine ble aldri ferdigstilt, men instruksjonene hun skrev gjør at hun av mange anerkjennes som historiens første dataprogrammerer.

Programmeringsspråket Ada er oppkalt etter henne. På Ada Lovelace-dagen hvert år i oktober rettes søkelyset mot kvinnelige pionerer innen matematikk, teknologi og realfag. Sylvie Briggs spilte Ada Lovelace i “Spyfall: Part 2”. 

Annonse