Annonse


“Elon Musk er verdens største nålevende arkitekt”

Ifølge universitetsrektor Jan Boelen tenker Elon Musk langs en mer ambisiøs skala enn noe annet nålevende menneske, og han forandrer verden mer enn noen annen gjennom hva han utretter.

“Elon Musk tenker langs en mer ambisiøs skala”

Mange av Musks prosjekter er velkjent for ITavisens lesere. De inkluderer elbilmerket Tesla og dets batteriselskap Gigafactory, den private rakettprodusenten SpaceX, høyhastighets transport- og reisekonseptet Hyperloop og tunnelfirmaet The Boring Company, Neuralink og OpenAI. Tidligere har han etablert betaltjenesten PayPal.

Elon Musk er vår tids største arkitekt. Han bygger de største infrastrukturene rundt oss. Han utvider begrepet arkitektur og utvikler prosjekter ingen andre ville tenke på. Og han ber ikke om lov, han bare gjør det.

Jan Boelen

Endrer verden

Om vi tar en kikk på Musks virksomheter vil vi se at han er i ferd med å endre de bransjene han opererer i:

  • Bilindustri: Musk har drevet Tesla frem til å bli den høyest verdsatte bilprodusenten i verden.
  • Luft- og romfart: SpaceX planlegger å bygge en “motorvei” til Mars og å utnytte raketteknologi til reiser også på jorden.
  • Telekommunikasjon: Musks satellitter kan revolusjonere måten vi bruker nettet på og gi tilgjengelig internett til overkommelige priser overalt.
  • Energi: Musks innsats med Tesla og SolarCity kan endre verdens elforsyning og forretningsmodell.
  • Transport: Hyperloop, Musks foreslåtte “femte transportform” omtales som større for verden enn Kinas silkeveibelte.
  • Infrastruktur/tunnelbygging: The Boring Company forsøker å redusere omkostningene i den notorisk dyre tunnelbransjen hvor hver kilometer kan koste milliarder og hver ekstra diameter-cm millioner.
  • AI: Kunstig intelligens vil gjøre verden sikrere og frigjøre menneskelige ressurser.
  • Neuralink: Direkte forbindelse mellom hjerne og datamaskin har ikke bare potensiale til å hjelpe fysisk handicappede, men også til hyperrask læring på alle nivåer.

Større enn Kina

Overalt i verden bygger han fremtidens transportsystem, Hyperloops. Det er enda større enn Kinas silkeveibelte. Han ser på å kolonisere Mars, og det hele ligger i hendene på én mann. Jeg tror vi har bruk for flere visjonære mennesker – og verden har bruk for visjonære ideer.

Jan Boelen

Jan Boelen

Mannen som sier dette til magasinet DeZeen er Jan Boelen, rektor ved det tyske universitetet Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe. Han ble født i 1967 og studerte design ved Media & Design Academy i Genk, Belgia. Han er kurator for design, arkitektur og samtidskunst; han var initiativtager til kunstbiennalen Manifesta 9, kurator for Istanbul Design Biennale 2018 og kurator for den litauiske paviljongen på årets arkitekturbiennale i Venezia, han er grunnlegger og tidligere kunstnerisk leder av Z33 – Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur i Hasselt samt grunnlegger og tidligere kunstnerisk leder for kunstsenteret Z33 i Hasselt, Belgia.

Ser ingen begrensninger

Kraften bak Elon Musk er at han ikke beskjeftiger seg begrensningene som pålegges oss eller som vi pålegger oss selv. Han er en ekte, fantasifull tenker. Vi trenger disse menneskenes måte å tenke på. Det er kriser i økonomien, politikken, pandemien og miljøet og dette lammer verden. Mennesker som Musk kan bryte oss ut av disse mønstrene.

Jan Boelen

Annonse