windows11standardnettleser
Med Windows 11 gjør Microsoft det vanskelig å endre nettleser fra Edge.

Annonse


Gjør deg klar til å bryte med Windows 11 for å endre nettleser – slik reagerer Vivaldi, Opera og Firefox

Microsoft håper å øke Edge-markedsandelen ved å gjøre det vanskeligere å skifte til en annen nettleser.

Denne er mer enn på kanten, Microsoft

Det er en velkjent taktikk for OS og programvare å hele tiden sørge for at de er standard, og om ikke, mase på brukeren til å endre nettopp deres produkt som første prioritet.

Det verste er dog når OS gjør det vanskelig å skifte. Det var i Windows 10 enkelt å endre standard-apper, men med Windows 11 som jo inneholder Microsofts relativt ferske Edge-nettleser, blir det mer kronglete, for glemmer du å huke av for “alltid bruk denne appen”, når du velger en ny, vel, da brukes den ikke neste gang.

Dette er ikke en gang hele historien, for dette valget dukker bare opp en gang. Om du roter det til må du så definere per filtype, og ikke per program.

Ja, du leste riktig: ønsker du skifte fra Edge til Chrome må du definere at Chrome skal ta seg av:

 • HTM
 • HTML
 • PDF
 • SHTML
 • SVG
 • WEBP
 • XHT
 • XHTML
 • FTP
 • HTTP
 • HTTPS

Til The Verge kommenterer Firefox følgende:

Vi har blitt stadig mer bekymret for trenden i Windows. Siden Windows 10 har brukerne måtte ta flere og unødvendige skritt for å aktivere og beholde standard nettleserinnstillinger. Disse barrierene er i beste fall forvirrende og ser ut til å være designet for å undergrave brukerens valg.

Selena Deckelmann, Senior Vice President, Firefox

En talsperson for Vivaldi sier Microsoft historisk sett har gjort dette, og at de blir verre. “For hver nye Windows-versjon blir det vanskeligere å endre standardvalgene. De forstår at den eneste måten å få folk til å bruke nettleserne deres, er å låse dem inne”.

Opera:

Det er veldig uheldig når en plattformleverandør skjuler et vanlig brukstilfelle for å bedre statusen til sitt eget produkt. Vi oppfordrer alle plattformleverandører til å respektere brukernes valg og tillate konkurranse på plattformene sine. Å fjerne brukervalg er et skritt tilbake. ”

Krystian Kolondra, Opera

Annonse


Annonse


Annonse