Svindelapper
Nok en gang har utviklere påpekt at Apple ikke klarer å holde svindelapper vekk fra App Store.

Annonse


Apple “promoterer svindelapper” i App Store

Nok en gang har utviklere påpekt at Apple ikke klarer å holde svindelapper vekk fra App Store. Tidligere er Apple blitt kritisert for ikke å blokkere svindelapper, men nå kommer det klager over at Apple aktivt promoterer dem. Appene det gjelder pålegger brukerne uvanlige gebyrer og fjerner inntektene fra legitime apper. 

Høye gebyrer, lite funksjonalitet

Apples australske App Store publiserte en historie kalt “Slime relaxations” som fremhever en bestemt kategori av apper som ifølge klagemålet, har svært høye gebyrer til tross for at de ikke gir mye funksjonalitet.

Et eksempel er “Jelly: Slime Simulator, ASMR” som kjører annonser på rekke og rad før brukeren gis sjansen til å samhandle på en meningsfull måte. Ifølge MacRumors har appen “et gebyr på 13 dollar pr. uke” for å fjerne annonsene.

Trenger medieoppmerksomhet for å vinne frem

I Apples retningslinjer står det at Apple vil “avvise dyre apper som prøver å lure brukerne med irrasjonelt høye priser.” Slikt er åpent for tolkninger, men flere utviklere mener at denne appen og andre som er omtalt i “Slime relaxations”, krysser grensene.

Annonse


Dette er forsåvidt ikke nytt. I februar påpekte utvikleren Kosta Eleftheriou en svindelapp for Apple Watch som ble promotert gjennom falske anmeldelser. Apple fjernet appen etter at Eleftherious observasjoner fikk bred oppmerksomhet på Twitter og i mediene. Eleftheriou og flere andre utviklere har identifisert flere svindelapper enn den.

Tar uredelig aktivitet “på alvor”

Vi tar tilbakemeldinger om uredelig aktivitet på alvor og undersøker alle rapporter. App Store er designet for å være trygt og pålitelig og en godt sted for utviklere. Vi tolererer ikke uredelig aktivitet i App Store, og reagerer strengt på apper og utviklere som prøver å omgå systemet. I 2020 sa vårt Discovery Fraud-team opp over en halv million utviklerkontoer og fjernet mer enn 60 millioner falske brukeranmeldelser.

Apple 

Treg saksbehandling

Flere utviklere har offentlig klaget på at Apple bruker for lang tid på å gjennomgå rapporter om uregelmessigheter. En utvikler som hevdet at en svindelapp var designet for å stjele fra deres originalapp, sier at det tok Apple ti dager å fjerne appen mens Google trengte en til to dager. 

Kjemper for monopolet

Apple fører en juridisk kamp for å stenge tredjeparts appbutikker ute fra iOS med begrunnelsen at de er mindre sikre enn App Store, men erfaringene fra utviklere kan underminere Apples forsvar. Selskapet bør ha interesse av å stoppe svindelappene, men Apples praksis ser ikke ut til å være optimal.