windows11skadevare
Tryggest er Microsofts offisielle nedlastningssider.

Annonse


Windows 11-hypen utnyttes: Falske installasjonsprogrammer i omløp

Svindlere utnytter hypen rundt neste generasjon Windows til å lure falske Windows 11-installasjonsprogrammer på folk.

Windows 11 tilgjengelig nå

Windows 11 rulles ut tidlig i 2022, men er allerede tilgjengelig for kunder registrert i Insider-programmet. For ikke-insidere finnes det uoffisielle Windows 11-kilder som på overflaten ser bra ut, men Kaspersky har avdekket skadelig programvare, adware og annet ondsinnet verktøy i disse.

Selv om Windows 11 ganske greit kan lastes ned og installeres fra Microsofts offisielle nettsted, besøker mange andre kilder som ofte inneholder uautoriserte ‘godbiter’ fra nettkriminelle (og ikke nødvendigvis Windows 11 i det hele tatt). Kaspersky-produkter har allerede stoppet flere hundre infeksjonsforsøk fra Windows 11-lignende programvare.

Kaspersky

Falske aktivatorer

Mye av den skadelige programvaren som blir distribuert på denne måten, er nedlastere designet for å hente annen ondsinnet programvare på allerede infiserte datamaskiner.

Falske Windows 11-installatører bringer med seg alt fra adware (ansett som minst farlig) til trojanere, passordstyver og lignende. 

Falsk Windows med lisensavtale (!)

Et eksempel er en bruker som lastet ned et 1,75 GB falskt Windows 11-installasjonsprogram som som så ut som Windows-installasjonsveiviseren. Men det ondsinnede installasjonsprogrammet laster ned og kjører et annet installasjonsprogram som installerer adware, potensielt uønskede programmer og skadelig programvare.

Den andre kjørbare filen er også et installasjonsprogram. Den kommer til og med med lisensavtale (som få leser) kalt ‘download manager for 86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator’ og bemerker at den også installerer “noe sponset programvare”. Hvis du godtar installeres en rekke skadelige programmer.

Kaspersky

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse