TSMC
De amerikanske tech-gigantene er fremdeles langt fra å klare seg på egenhånd.

Annonse


Apple og Intel først ute med TSMCs 3 nm-chip-teknologi

Apple og Intel blir de første som tar i bruk TSMCs 3-nanometer produksjonsteknologi. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company er avgjørende for amerikanske selskapers chipambisjoner til tross for amerikanske myndigheters anstrengelser for å ligge fremst innen halvlederproduksjon.

3 nm i andre halvdel av 2022

Apple og Intel tester sine chipdesign med TSMCs 3-nanometer produksjonsteknologi og forventes å komme i gang med kommersiell produksjon i andre halvdel av neste år.

Ifølge TSMC kan 3 nm-teknologien øke dataytelsen med 10 til 15 prosent sammenlignet med 5 nm-teknologien, samtidig reduseres strømforbruket med 25 til 30 prosent.

Apples iPad vil trolig bli de første enhetene som drives av prosessorer med 3 nm-teknologi. Neste generasjons iPhone som kommer neste år, er forventet å bruke mellomliggende 4 nm-teknologi.

Intel kjemper for sine markedsandeler

Intel som er Amerikas største chipmaker, samarbeider med TSMC om 3 nm-teknologi for bærbare PC-er og datasenterservere. Masseproduksjon forventes tidligst å komme i gang innen utgangen av 2022. Intel kjemper for å gjenvinne de markedsandelene de har tapt til Advanced Micro Devices og Nvidia de siste årene.

Annonse


Intel både designer og produserer chips selv, men samarbeider med TSMC inntil de har sin egen produksjonsteknologi opp å gå. Selskapet ligger et godt stykke bak TSMC og Samsung. Intels 7 nm-teknologi er forsinket til rundt 2023 og 10 nm-Xeon-prosessorene er utsatt fra siste kvartal iår, til annet kvartal neste år.

Første gang Intel outsourcer

Intel bekreftet tidligere iår at de vil jobbe med TSMC om flere prosessor-prosjekter. Det er første gang Intel outsourcer produksjonen av sine kjerneprodukter.

Intels rival AMD er forventet å ta i bruk TSMCs 5-nanometer chip-teknologi for prosessorer til bærbare maskiner neste år. AMD økte sin markedsandel på prosessorer for bærbare fra 11 prosent i 2019 til over 20 prosent ifjor. Nvidia meldte tidligere iår at de vil inn i serverbrikkemarkedet for å hente markedsandeler fra Intel. Nvidias første server-CPU vil kjøre på TSMCs 5 nm-teknologi og skal være tilgjengelig tidlig i 2023.

Geopolitikk

Kappløpet om å ligge fremst i nanoteknologisk produksjon av chip er mer enn kommersiell konkurranse, det er i stor grad også geopolitikk. USA, EU og Japan setter alle nasjonal sikkerhet i sammenheng med chipproduksjonen. Washington vedtok nylig – i håp om å hente tilbake landets lederskap innen chipproduksjon – å investere 52 milliarder dollar i halvlederindustrien.

Amerikanske myndigheter har sagt rett ut at Intels forsinkelse med å rulle ut sin 7-nanometer chip-produksjonsteknologi utgjør en sikkerhetsrisiko. Department of Energy måtte ta i bruk TSMC-chips til sin superdatamaskin.

Kina/Taiwan

Huawei har vært blant de første til ta i bruk det siste i chip-teknologi, men er av hensyn til nasjonal sikkerhet blokkert av USA fra å engasjere seg med TSMC. Det trekket er ikke med på å dempe Taiwans uro for et Kina som anser Taiwan som en del av riket.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company er en taiwansk utvikler og produsent av halvledere. Selskapet ble grunnlagt i 1987 og var pr. 2021 verdens mest verdifulle på sitt område.

En milliarddels meter

Nanometer refererer her til avstanden mellom transistorer på en chip. Jo mindre, desto mer avansert brikke, men også mer utfordrende og dyrere å bygge. Den mest avanserte teknologien for produksjon av brikker som brukes idag i forbrukerprodukter, er TSMCs 5 nanometer-teknologi. Den brukes i iPhone 12-prosessorer.

En nanometer er lik en milliarddels meter. Atomet med minst størrelse, helium, har en diameter på 0,14 nanometer mens et DNA-molekyl har en diameter på to nanometer.

Annonse