TEST: Samsung Book Pro 360 er en lekker maskin, men det er flere grunner til at vi ikke kan gi den topp-score

Annonse


Samsung Book Pro 360 er vakker, tynn og oser kvalitet i materialvalg, god batterilevetid og mulighet til å brukes som både nettbrett og PC. Men det er noen ting som trekker ned.

Book Pro 360 er fristende

Det er vanskelig å ikke like Samsung sin Book Pro 360, det er tross alt en vakker maskin.

Det er lenge siden hvor tynn en maskin er egentlig har vært et tema, og vi har nok kommet til et platå hvor man har blitt vant til at maskinene er så tynne som de kan være. Men det er samtidig sånn at når man kommer over en maskin som Book Pro 360 så er den første reaksjonen til folk som ser ofte “Oi, så tynn den var”. Og det er den.

Samsung Galaxy Book Pro 360 er en ultraportabel 2-1 maskin som kommer i to versjoner, en 13″ og en 15″, maskinen vi fikk inn til test var en 13″ med 8GM RAM og 512GB SSD. CPU er Intel i5 med et integrert Intel Iris Xe.

Annonse
Intel har også satt sitt merke på denne maskinen i form av et Intel Evo klistremerke på tastaturplaten, Evo er som en merkevare-plattform for laptop-design. Gjennom Evo samarbeider Intel med maskinvare-produsenter i design og utvikling av nye produkter, Intel samarbeider med Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, LG, MSI, Razer og Samsung for å utvikle over 100 nye maskiner under denne merkevaren.

Testmaskinens konfigurasjon

ModellSamsung Galaxy Book Pro 360
OSWindows 10 Home
CPUIntel Core i5 1135G7
GPUIntel Xe Graphics
LCD13.3″FHD Touch AMOLED (1080p)
RAM8GB LPDDR4x
SSD512GB (M.2)
NettverkIntel 802.11 ax 2×2 + BT5.1
FargeMystic Silver
Vekt1.1 kg
Dimensjoner302.5mm x 202 mm x 11,5mm

Design

Når vi mottok Samsung Book Pro 360 for test så var en av de første tingene vi la merke til designen, fra innpakning til de fine linjene, avrundende hjørnene og tynn profil. Det neste vi la merke til var løse gummiføtter, et gigantisk mellomrom mellom skjerm og bakside når den er i nettbrett-modus og kanskje den hardeste berøringsplaten vi noensinne har testet. Dette er designpunkter som er med på å forme hvordan man oppfatter maskinen i helhet.

Hengslene som lar deg brette maskinen på midten og gjøre den om til et nettbrett har også i svakeste laget, dette legger man ekstra godt merke til når underlaget er mykt, som når man sitter med maskinen i fanget og skal skrive på den eller bruke berøringsflaten. Det er også slik at man kan ikke lukke lokket halvveis igjen, det vil da lukke seg helt under sin egen vekt.

Maskinen skal kunne brukes som et nettbrett og det følger faktisk med en penn, etterhvert som man bruker “nettbrettet” så legger man godt merke til at det ikke er noe åpenbart sted å feste pennen. For selv om denne maskinen kommer med flere funksjoner som er spesifikke for Samsung eller denne typen maskiner så er det ingen veiviser eller annet som forteller deg om slike ting.

Et hopp, en trall og et google-søk senere så fant jeg ut hvordan man festet pennen. Den kunne festes til baksiden av skjermen når du bruker den i “normal-modus”, og på tastaturplaten når du bruker den som nettbrett. Ingen av disse plasseringene føles spesielt naturlige eller stabile, selv om magnetene som sitter under tastaturplaten var noe sterkere enn den på baksiden av skjermen så virker begge suboptimale ved aktiv og hyppig bruk av pennen.

Når det er sagt så er maskinen nydelig å se på, detaljene er på plass, den føles premium og robust. Samsung har brukt aluminium i denne maskinen men den føles ikke “myk” og kroppen gir ikke etter når man for eksempel skriver en lang tekst, som en produkttest og man hamrer i vei på tastaturet.

Tastatur og mus

Tastaturet er godkjent, selv om basen til denne maskinen er utrolig tynn har de fått plass til taster som har akkurat nok avstand inn til baksiden til at det ikke føles som om man skriver rett på bordplaten. Men tastaturer er som bakender, vi har alle sammen en og meningen om de er ofte delt. Personlig liker jeg ikke tastaturet på denne modellen rett og slett fordi tastene føles for faste, men om en fremtidig arbeidsgiver hadde tildelt meg denne maskinen hadde jeg nok kunne vendt meg til det uten for mye om og men.

Tastaturet kommer i klassen, “greit, men kunne vært bedre”.

Derimot er berøringsplaten noe helt annet, her har vi enten vært uheldig med modellen vi har fått tildelt eller så har Samsung ikke fulgt godt nok med i timen. Følelsen av må måtte nesten trykke deg gjennom maskinen for at den skal klikke er ikke noe vi forventer av en maskin som fremstår å være en “premium”-modell.

Berøringsflaten på denne maskinen var ikke slik vi hadde håpet på.

Berøringsplaten er stor, responsiv og har en matt og glatt glass-følelse som vi synes er god, men som sagt, mengden med vekt som må legges for å klikke den ned er altfor høyt.

Ytelse og batteritid

På mange måter så er Samsung Book Pro 360 mye på en gang, den er bærbar arbeidsmaskin, den er en tablet og, skal vi tro Intel, nesten en gaming-pc. Det er iallefall hva Intel hevder at Intel Iris Xe Graphics-kortene skal gi ultraportable maskiner som Book Pro 360 muligheten til å være.

Men nei, noen titler som Rocket League, Dota2, CS:GO, Valorant og LoL skal kunne kjøre på akseptable 100+ FPS, men det er også der det stopper. Titler som PUBG, Fortnite og Battlefield klarer ikke å pushe over 50 FPS selv ved “medium” settings som er anbefalingen fra Intel. Vi fikk dessverre ikke muligheten til å for eksempel se hvor langt ned vi kunne klare å dra innstillinger for å se om det fortsatt var spillbart, men jeg tror nok det blir for de spesielt interesserte

Når det kommer til real-life bruk så ville nok denne maskinen passe bedre inn som en arbeidsmaskin eller skole-PC og her har den mer enn nok av det meste. I løpet av testene våre målte vi på det meste 13 timer med batteritid med normal surfing og dokument-skriving.

Skjerm & Lyd

Skjerm på denne maskinen er noe som skiller seg ut, og faktisk så er jeg villig til å innrømme at den gjør opp for en del andre feil denne maskinen har. Skjermen er skarp, har levende farger leverer lyse fine hvite toner samtidig som den har helt fantastiske nivåer av sort. Men, det er jo alltid et men, jeg er også litt skuffet.

Kontrast og fargedekningen er som sagt suveren, men det er vanskelig å se forbi oppløsningen. 1080p-panelet på Galaxy Book Pro 360 er faktisk betydelig verre enn mange 1080p LCD paneler der ute. I tillegg så sliter skjermen en del med gjenskinn, spesielt er dette merkbart om man setter seg på terassen eller av andre grunner er tvunget ut i sommersolen for å jobbe litt.

Også innendørs ser man at skjermen er veldig utsatt for gjenskinn.

Når det er sagt så er denne skjermen mer enn god nok for de fleste av oss som har tenkt å hovedsaklig bruke den til konsum av enten spill eller media, med nesten topp karakterer i alt av fargegjengivelse så er dette en av de beste skjermene.

Om du er i markedet for en 13- eller 15″ laptop og skal bruke den hovedsaklig til lett kontor / studie arbeid og er på budsjett så vil du ikke finne en laptop med en bedre skjerm billigere enn denne.

Porter og tilbehør

Totalt har du tre innganger for USB-C og en for SD-kort, samt en 3,5mm for lyd.

S-pennen som kommer med er passiv, det vil si at den ikke trenger å lades og føles god å bruke selv om man kanskje er vant til Apple sine penner fra før.

Pennen og skjermen responderer godt, og selv om undertegnede ikke er noen kunstner så ble resultatet bra.
Vi konkluderer
Dette er en god maskin for de fleste, men oppløsningen på skjermen samt litt designmessige utfordringer gjør at den ikke er for alle.
Leservurdering97 Vurderinger
3.7
+ Positivt
Mange bruksområder
Meget portabel
OLED skjerm
Godt batteri
- Negativt
Feste av pennen er ikke optimalt
16:9 oppløsning og ikke 4K
Hengslene vingler / svake
8.5

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse