Windows
Den fulgte oss fra Windows 3.1 til og med Windows 8. Så skjedde det noe.

Annonse


Hvor ble det av den berømte oppstartslyden i Windows?

Hvis du har vært Windows-bruker noen år så husker du oppstartslyden når du i gamle dager fyrte opp datamaskinen og operativsystemet startet. 

Oppstartslydens banemann

Oppstartslyden kom med Windows 3.1 og fulgte oss helt til lanseringen av Windows 8. Da ble den plutselig borte. Hva skjedde? Hvorfor fjernet de den og hvorfor kan det være snakk om å ta den tilbake? 

Jensen Harris hadde en lang karriere hos Microsoft som direktør for programadministrasjon i Windows User Experience-teamet. I videoen under forklarer han hva som skjedde – og påtar seg skylden for å ha “drept” oppstartslyden. 

Nostalgisk gjenhør

Videoen er en interessant og underholdende historieleksjon. Jensen Harris går tilbake til Xerox på 1970-tallet og tar oss i løpet av 15 minutter frem til Windows 8. Vi får et gjenhør med masse lyd som vi har glemt, men som vi umiddelbart gjenkjenner – og hver enkelt av dem spiller på en nostalgisk streng i sjelen.

Annonse
Ikoniske lyder

Begrunnelsen for å kutte ut oppstartslyden gir mening – tidene endrer seg jo – men det er ikke fritt for at vi ønsker oss tilbake til den gang nytt operativsystem representerte nye lyder. Den var en spennende del av oppgraderingen til nytt system.

Oppstartslyden var viktig, skrudde du på PCen og den spilte av forrige generasjons oppstartslyd så var hverken du eller PCen din helt med i tiden. På gutterommet var slike ting viktig når du hadde kamerater på besøk. På kontoret fortalte det at du ikke var blant dem som var prioritert når maskinparken ble oppgradert.

Mere i vente

På slutten av videoen lover Jensen Harris oss flere videoer. I neste skal han la oss få høre Windows 8-lyden som vi ikke fikk høre. Om han fortsetter som han stevner er det gode grunner til å holde Jensen Harris’ YouTube-kanal under oppsikt.

Disse lydene er ikoniske. Apple relanserte oppstartslyden i 2020 etter å ha droppet den i 2016. Burde Microsoft gjøre det samme i Windows 11 når det kommer?

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse