"Focusing on great games and a fair deal for game developers," skriver Epic om seg selv på Twitter.

Annonse


Epic-Apple-krigen: Apple hevder tredjeparts appbutikker truer personvern og sikkerhet

Før den kommende prosessen mot Epic Games har Apple lagt frem hundrevis av sider de mener komprimerer ‌Epic Games‌.

De to selskapene møtes i retten 3. mai.

Skremmende å selge spill i utsalgssteder av murstein og mørtel

‌Ifølge Apples dokumenter planla Epic Games‌ opprøret i to år før de brøt reglene og derigjennom fikk fokus på ‌App Store‌-avgiftene. Epic mener en kommisjon på 30 prosent for å få distribuere apper til iOS-enheter, er ågerpris, men Apples rettsmateriale viser at Epic selv pleide å ta høyere avgifter.

Da Epic distribuerte spill fra andre utviklere på 1990-tallet, tok de en kommisjon på 60 prosent. Ifølge Apples dokumenter sa Epic-sjef Tim Sweeney den gangen at avgiften på 60 prosent var “gunstig” ettersom de fleste distributører den gang tok 70 prosent. Han sa også at det var “skremmende” å selge spill i “utsalgssteder av murstein og mørtel”.

Annonse


Du legger ned en stor innsats i å utvikle et program. Skal du selge det må du doble innsatsen på grunn av all poleringen og dokumentasjonen. Det er det ikke verdt.

Tim Sweeney

“Friksjonsfritt markedsførings-, distribusjons- og transaksjonssystem”

Ifølge Apple ‌introduserte App Store‌ et “friksjonsfritt markedsførings-, distribusjons- og transaksjonssystem” for både utviklere og brukere. Apple hevdet at modellen revolusjonerte betalingen for utviklerne. De beholdt 70 prosent mot tidligere å ha betalt 70 prosent til en fysisk distributør.

I dokumentene peker Apple på Epics tidligere gebyrer som beviser at de avtaler som ble forhandlet frem før ‌App Store‌ kom, var mye dårligere enn de 30 prosent App Store tar. Apple informerer også om den reduserte avgiften på 15 prosent som små utviklere er kvalifisert for.

Selv om Epic-sjef Tim Sweeney har brukt mye tid på å baktale Apple på Twitter, er han tilhenger av Apples personvernpraksis. Ifølge Apples saksdokumenter sa Sweeney at han “fant Apples tilnærming til personvern overlegen Googles”.

Søksmålet truer sikkerheten og personvernet for brukerne

Apple hevder at Epics søksmål kan ha direkte innvirkning på sikkerheten og personvernet for iPhone. Personvern er en av grunnene til at Apple ønsker tilsyn med apper som tillates på iOS-enheter. Apple planlegger å implementere regler for transparens i appsporing, noe som vil begrense hvilke data som kan samles inn fra brukere. Hvis alternative app-butikker blir gjort mulig vil det ikke gjenstå regler for hvilken informasjon som kan hentes fra ‌iPhone‌-brukerne.

Apple mener at alternativ distribusjon av iOS-apper der Apples sertifikatpolitikk settes til side, vil åpne for “uakseptabel sårbarhet” overfor virus og skadelig programvare. Han henviser til at det medførte mye skadelig programvare og svindel da Epic lanserte Fortnite for Android-enheter på alternative kanaler i august 2018. 

Apple-insinuasjoner

I de Apple-fremlagte papirene finner vi noen klare insinuasjoner på hvorfor ‌Epic ønsker å distribuere apper til iPhones: De tapte halvannen milliard kroner i 2019, de ble anslått å tape 2,3 milliarder i 2020 og rundt 1,2 milliarder i 2021.

Apple hevder at Epic Games ønsker reduserte ‌App Store‌-avgifter fordi de ikke tjener penger på ‌Epic Games‌ Store. Epic finansierer så langt Games‌-butikken gjennom andre deler av virksomheten, men Sweeney anser den som en investering.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse